Vesti
Politika

Drecun: Kosovo u potpunom zastoju na putu ka EU

Predsednik odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da je i posle deset godina jasno da "samoproglašena tvorevina Kosovo ne može da dobije pun međunarodni kapacitet koji joj je potreban kako bi u pravom smislu te reči bila država, a koji se dobija članstvom u Ujedinjenim nacijama".
Drecun: Kosovo u potpunom zastoju na putu ka EU
Milovan Drecun (Foto tanjug.rs)

"I ne samo to, oni su u potpunom zastoju na putu ka EU. Mogu samo da računaju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji se sklapa sa teritorijom, a ne sa državom", istakao je Drecun za RTS.

Prema njegovim rečima, sve što bi bilo korak više Kosova ka EU, blokirala je nedavno i Španija, navodeći da ništa što je povezano sa daljim napredovanjem ka članstvu EU Kosovo ne može da očekuje.

"Taj propali pokušaj Kosova da stekne puni međunarodno pravni kapacitet nam ukazuje da se priprema rasplet događaja na KiM. Mnogi drugi događaji to pokazuju, kao što je potvrda jednog američkog zvaničnika da su albanski političari sa Kosmeta razgovarali sa nekim zapadnim zvaničnicima o eventualnoj podeli Kosova", ukazao je Drecun.

Ističe da to menja do juče "zabetonirani" stav albanskih političara sa KiM "da je sve završeno, da je Kosovo država i da Srbija samo treba da prizna takvu državu".

"Oni doživljavaju neuspehe kao nekakava država i na međunarodnom planu i na unutrašnjem planu. Mislim da je to granica preko koje oni ne mogu da idu dalje, već će morati da sednu i da se dogovore sa Srbijom", smatra Drecun.

Navodi da i albanska strana verovatno priprema svoju platformu kojom će predstaviti kako oni vide konačno rešenje za KiM, dok Srbija ima unutrašnji dijalog koji treba da rezultira predlogom predsednika Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje kosovskog problema.

"Tek kada se dogovorom reši status Kosova onda možemo da očekujemo da to može da bude održivo i trajno rešenje. Mislim da je na to ciljao predsednik Vučić kada je rekao ’ili da svi da budemo podjednako nezadovoljni ili pomalo zadovoljni’, znači kompromisno rešenje", zaključio je Drecun.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021