Vesti
Politika

Drecun: Kosovo leglo organizovanog kriminala

Pokušaj ulaska Kosova u Interpol je kompenzacija za zastoj do koga je došlo na putu sticanja punog međunarodnog subjektiviteta samoproglašene države, rekao je za RTS predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.
Drecun: Kosovo leglo organizovanog kriminala
Milovan Drecun (Foto Novosti)

“Nama je neprihvatljivo da samoproglašena država bude članica Interpola. Eventualnim ulaskom u Interpol bi jedino dobili prečicu da podižu poternice i da ih stavljaju na snagu direktno, a ne preko Unmika”, naveo je Drecun.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao je da je do punog zastoja na putu sticanja međunarodnog subjektiviteta Kosova došlo uprkos snažnom pritisku međunarodnih sponzora.

“Izgleda da su odustali od pokušaja da ove godine ponovo probaju da uđu u Unesko, što pokazuje da sistem UN ne mogu da probiju tako lako uz svu podršku i pritisak SAD i drugih zapadnih država na članice Uneska. Tako da imamo puni zastoj na tom putu sticanja punog međunarodnog kapaciteta samoproglašene države i pokušaće taj nedostatak da kompenzuju preko eventualnog članstva u Interpolu”, naveo je Drecun.

Ističe da je Kosovo došlo u pat poziciju, s obzirom da ne mogu da napreduju dalje ka tom cilju i da je jasno da je reč o rak rani Evrope i baza za albansku mafiju.

Prema njegovim rečima, teritorija KiM je od dolaska međunarodne zajednice pretvorena u crnu rupu Evrope i najveće leglo organizovanog kriminala, što je problem kako za region tako i za Evropu.

Drecun ističe da “globalizovana albanska mafija širi svoje pipke” i da je neophodno da se ojača borba protiv kriminala i da sada “vođe organizovanih kriminalnih grupa poput Fatmira Ljimaja, Sulejmana Selimija i Ramuša Haradinaja žele da budu na najistaknutijim političkim funikcijama”.Ostale vesti

Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021
Počeo sastanak predstavnika Srba sa Kosova sa Vučićem
U kasarni ’’Toplički ustanak’’ u Kuršumliji počeo je sastanak predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 26.02.2021
Lajčak sledeće nedelje u poseti Prištini i Beogradu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće u Prištini od 1. do 3. marta, a potom sledi poseta Beogradu 3. i 4. marta.
  • 26.02.2021