Vesti
Politika

Drecun i Rajhel o normalizaciji odnosa Beogada i Prištine

Milovan Drecun i Ernest Rajhel saglasili su se da je za stabilnost i prosperitet neophodno nastaviti proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
Drecun i Rajhel o normalizaciji odnosa Beogada i Prištine
Milovan Drecun (Foto tanjug.rs)

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije posle sastanka, Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je naveo da je podrška EU, posebno Nemačke, kao njene najznačajnije članice, veoma bitna za Srbiju.

Dodao je da zajednički treba raditi na daljem procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, čime se daje doprinos stabilnosti u regionu i evropskoj perspektivi, ne samo Srbije, već celog regiona Jugoistočne Evrope.

Drecun je ukazao da je bezbednost Srba na Kosovu i dalje nezadovoljavajuća, i rekao da će formiranje zajednice srpskih
opština biti ključno za povećanje bezbednosti, ekonomski prosperitet Srba i održiv povratak raseljenih, piše u saopštenju.

Drecun je kazao da se bezbednosna situacija na Kosovu poboljšava od početka primene Briselskog sporazuma, ali da treba intenzivno raditi na povećanju stepena bezbednosti Srba i drugih nealbanaca na Kosovu.

Opunomećenik za Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, Rajhel je naglasio važnost pokrenutog procesa političkog dijaloga, koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i pomirenje Srba i kosovskih Albanaca.

Rajhel je, kako se navodi, istakao da je bitno da se izbegne politička instrumentalizacija pitanja bezbednosti Srba i Albanaca na Kosovu.

Drecun i Rejhel su razgovarali i o postojećoj opasnosti od radikalnog islama i ekstremizma, koji predstavlja veliki bezbednosni izazov za celu Evropu.Ostale vesti

Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020
EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

  • 28.10.2020