Vesti
Politika

Drecun i Rajhel o normalizaciji odnosa Beogada i Prištine

Milovan Drecun i Ernest Rajhel saglasili su se da je za stabilnost i prosperitet neophodno nastaviti proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
Drecun i Rajhel o normalizaciji odnosa Beogada i Prištine
Milovan Drecun (Foto tanjug.rs)

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije posle sastanka, Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je naveo da je podrška EU, posebno Nemačke, kao njene najznačajnije članice, veoma bitna za Srbiju.

Dodao je da zajednički treba raditi na daljem procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, čime se daje doprinos stabilnosti u regionu i evropskoj perspektivi, ne samo Srbije, već celog regiona Jugoistočne Evrope.

Drecun je ukazao da je bezbednost Srba na Kosovu i dalje nezadovoljavajuća, i rekao da će formiranje zajednice srpskih
opština biti ključno za povećanje bezbednosti, ekonomski prosperitet Srba i održiv povratak raseljenih, piše u saopštenju.

Drecun je kazao da se bezbednosna situacija na Kosovu poboljšava od početka primene Briselskog sporazuma, ali da treba intenzivno raditi na povećanju stepena bezbednosti Srba i drugih nealbanaca na Kosovu.

Opunomećenik za Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, Rajhel je naglasio važnost pokrenutog procesa političkog dijaloga, koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i pomirenje Srba i kosovskih Albanaca.

Rajhel je, kako se navodi, istakao da je bitno da se izbegne politička instrumentalizacija pitanja bezbednosti Srba i Albanaca na Kosovu.

Drecun i Rejhel su razgovarali i o postojećoj opasnosti od radikalnog islama i ekstremizma, koji predstavlja veliki bezbednosni izazov za celu Evropu.Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020