Vesti
Politika

Drecun: Formiranje ZSO što pre

Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u što je moguće kraćem roku i da preuzme definisane nadležnosti, kaže Milovan Drecun.
Drecun: Formiranje ZSO što pre
Milovan Drecun (Foto nspm)

"ZSO je neophodna da bi se poboljšao kvalitet života i uopšte položaj srpskog naroda na Kosmetu ali i da bi se država Srbija što bolje pozicionirala u svojoj južnoj pokrajini”, rekao je predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun “Dnevniku” i dodao da je ZSO u Prištini “prepoznata kao nešto što samoproglašenu nezavisnost vraća unazad.

Drecun je istakao da komunikacija između nadležnih državnih organa Republike Srbije i Srba na Kosovu “mora da bude svakodnevna, suštinska i iznad svega kvalitetna”, jer je samo u takvim odnosima moguće ostvariti sve ono što je dogovoreno u Briselu.

Na taj način moguće je i “sprečiti opstrukcije za kojima već Priština uveliko poseže i tek će posezati” i štiti interese srpskog naroda i države Srbije, smatra Drecun.

On je istakao da prisustvo Euleksa na Kosovu i nadležnosti te misije moraju da ostanu “ako Brisel misli da stabilizuje situaciju na Kosovu i podstakne dalji proces normalizacije odnosa”.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020