Vesti
Politika

Drecun: Formiranje ZSO što pre

Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u što je moguće kraćem roku i da preuzme definisane nadležnosti, kaže Milovan Drecun.
Drecun: Formiranje ZSO što pre
Milovan Drecun (Foto nspm)

"ZSO je neophodna da bi se poboljšao kvalitet života i uopšte položaj srpskog naroda na Kosmetu ali i da bi se država Srbija što bolje pozicionirala u svojoj južnoj pokrajini”, rekao je predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun “Dnevniku” i dodao da je ZSO u Prištini “prepoznata kao nešto što samoproglašenu nezavisnost vraća unazad.

Drecun je istakao da komunikacija između nadležnih državnih organa Republike Srbije i Srba na Kosovu “mora da bude svakodnevna, suštinska i iznad svega kvalitetna”, jer je samo u takvim odnosima moguće ostvariti sve ono što je dogovoreno u Briselu.

Na taj način moguće je i “sprečiti opstrukcije za kojima već Priština uveliko poseže i tek će posezati” i štiti interese srpskog naroda i države Srbije, smatra Drecun.

On je istakao da prisustvo Euleksa na Kosovu i nadležnosti te misije moraju da ostanu “ako Brisel misli da stabilizuje situaciju na Kosovu i podstakne dalji proces normalizacije odnosa”.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021