Vesti
Politika

Drecun: Formiranje ZSO što pre

Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u što je moguće kraćem roku i da preuzme definisane nadležnosti, kaže Milovan Drecun.
Drecun: Formiranje ZSO što pre
Milovan Drecun (Foto nspm)

"ZSO je neophodna da bi se poboljšao kvalitet života i uopšte položaj srpskog naroda na Kosmetu ali i da bi se država Srbija što bolje pozicionirala u svojoj južnoj pokrajini”, rekao je predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun “Dnevniku” i dodao da je ZSO u Prištini “prepoznata kao nešto što samoproglašenu nezavisnost vraća unazad.

Drecun je istakao da komunikacija između nadležnih državnih organa Republike Srbije i Srba na Kosovu “mora da bude svakodnevna, suštinska i iznad svega kvalitetna”, jer je samo u takvim odnosima moguće ostvariti sve ono što je dogovoreno u Briselu.

Na taj način moguće je i “sprečiti opstrukcije za kojima već Priština uveliko poseže i tek će posezati” i štiti interese srpskog naroda i države Srbije, smatra Drecun.

On je istakao da prisustvo Euleksa na Kosovu i nadležnosti te misije moraju da ostanu “ako Brisel misli da stabilizuje situaciju na Kosovu i podstakne dalji proces normalizacije odnosa”.Ostale vesti

Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

  • 20.10.2020
Hoti Lajčaku: Nema zadiranja u

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da je jedan od principa za dijalog, koje je uspostavila Priština, da se neće zadirati u "unitarni karakter" Kosova.

  • 20.10.2020
Tači raspisao izbore za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice
Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vandredne izbore za gradonačelnike opština Podujevo i Severna Mitrovica, koji će biti održani 29. novembra, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.
  • 20.10.2020
Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020