Vesti
Politika

Drecun: Amerika neće trpeti šamare koje je delio Haradinaj

Priština ne da tela Srba stradalih u zoni odgovornosti Ramuša Haradinaja. Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da Albanci nisu spremni da učestvuju u procesu da se otkrije ko su izvršioci najtežih zločina, već žele da otežaju istragu, da sakriju dokaze i da onemoguće da se dođe do istine.
Drecun: Amerika neće trpeti šamare koje je delio Haradinaj
Milovan Drecun (Foto pressonline.rs)

Amerika je ušla u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine sa ambicijom da ga dovede do kraja i neće trpeti bočne udarce ili šamare kakve im je delio Haradinaj, ističe Drecun.

Kosovske vlasti odbijaju da u Prištini predaju posmrtne ostatke sedam članova porodica Šutaković i Petrović kidnapovanih i ubijenih 1999. godine u Đakovici. Pristaju da ih porodicama predaju na administrativnom prelazu sa Crnom Gorom.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Milovan Drecun je rekao da je veoma osetljiva faza u kojoj se nalazi proces utvrđivanja odgovornosti za zločine koje je počinila teroristička OVK.

Ističe da Albanci nisu spremni da učestvuju u tom procesu u pozitivnom pravcu, da se otkrije ko su izvršioci najtežih zločina i da oni budu procesuirani i snkcionisani, već žele da otežaju istragu, koju sprovodi Specijalizovano tužilaštvo, da sakriju dokaze i da onemoguće da se dođe do istine i da se podignu valjane i utemeljene optužnice.

Prema njegovim rečima, ovo je jedan od pokušaja da se sakrije zločin koji je otkriven nakon suđenja Ramušu Haradinaju u Hagu, za to nije suđen i to ga teško terete jer je u njegovoj zoni odgovornosti.

"Kada nekog nasilno odvedete od kuće, celu petočlanu porodicu, onda to mora da se vidi, ko je to uradio, ko ih je držao u ilegalnom pritvoru i ko je izršio surovu egzekuciju", rekao je Drecun.

Ne vidi kod Albanaca spremnost da pomognu u procesu utvrđivanja odgovornosti za OVK, a većinsko raspoloženje kod Albanaca na KiM - je nespremnost da se suoče sa zločinima koje je počinila OVK i to umnogome otežava utvrđivanje istine i procesuiranje odgovornih.

"Najbrutalnije ometanje pravde"

Prema njegovim rečima, pravda se onemogućava, a ona se ostvaruje u više etapa - ovo je početna etapa kada trebate da otkrijete zločin, identifikujete žrtve, da vidite okolnosti pod kojima su ubijene, da se onda natavi sa istraživanjem da bi se došlo do dokaza koji će potvrditi zločin.

"To jeste najbrutlnije ometanje pravde. Nažalost, to se dešava sve vreme sistematski, Albanci godinama i decenijama sve nas onemogućavaju da dođemo do istine, kao i albanske porodice koje su bile žrtve nedela pripadnika OVK, posebno Haradinaja", ističe Drecun.

Na području Đakovice je najviše stradalo Srba, ali su ubijani i Albanci od strane Haradinaja i njegove OVK, podseća Drecun.

"Kao radna grupa smo u više navrata pokazuvali dokumenata gde se vidi spisak Abanaca koji su likvidirani od strane OVK na području Dukađina, zone Haradinaja, i izgleda da žele da sakriju i zločine nad samim Albancima i te albanske porodice to znaju i spremne su da svedoče", ističe on.

Treba im zaštiti identitet jer zna se kako su neki svedoci završili, kada je Haradinaj osuđen u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, rekao je predsednik Odbora za KiM.

"Albanci će morati da koriguju svoje ponašanje"

Govoreći o vanrednim izborima na KiM, 6. oktobra, Drecun kaže da su posle sastanka predsednika Vučića sa Pomepeom stvari mnogo jasnije i Pacolijeva izjava rezultat je njihovog saznanja da neće imati elastičan stav Vašingtona koji im je dozvoljavao da manipulišu i da se kreću u okviru te elastičnosti američkog stava, već će morati, nakon izbora, da sve te prepreke za nastavak dijaloga sklone, a ključna prepreka su takse.

"Amerika je sada ušla u proces normalizacije odnosa koji je u zastoju sa ambicijom da ga dovede do kraja i neće trpeti bočne udarce ili šamare kakve im je delio Haradinaj", kaže predsednik Odbora za KiM.

"Posle američkog pokušaja da rukovodi procesnom nastavka razgovora Beograda i Prištine, mada ne u formalnom smislu, Albanci će mrati da koriguju svoje ponašanje", zaključio je Drecun.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020