Drecun: Albanci svedočili o trgovini organima na Kosovu

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun upozorava da vreme curi i da će Specijalno tužilaštvo za ratne zločine za nekoliko meseci doneti odluku da li podiže ili odustaje od optužnica za "žutu kuću". Ističe da postoji "izveštaj u kojem se nalaze intervjui sa osmoricom Albanaca, boraca OVK, koji svedoče o svom učešću u trgovini organima".

Podeli ovaj članak sa:
 • Milovan Drecun (Foto nspm)

Milovan Drecun je rekao da radna grupa koju je formirao Odbor za Kosovo i Meohiju i koja sakuplja činjenice i dokaze o zločinima OVK, ima jedinstvenu kompletiranu bazu podataka o svim zločinima.

"Mi smo pre mesec dana novinarima, kada smo imali sastanak sa predstavnicima pojedinih ambasada podelili dosije ’Žuta kuća’. U njemu je bilo i ono o čemu se govori poslednjih dana u medijima – izveštaj forenzičkog tima koji je radio uviđaj u žutoj kući", rekao je Drecun gostujući u Dnevniku RTS-a.

Podseća da je u tom timu bio i Mati Raatikainen. On je bio šef istražnog tima pri Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, a zatim i šef istražnog tima Euleksa.

"Na sastanku sa porodicama kidnapovanih i nestalih rekao je da ima napretka i da će se sigurno nešto uraditi i da oni znaju gde se tela nalaze", naveo je Drecun.

U zaključku tog izveštaja se navodi da je krv koja je nađena u kuhinji reagovala na luminol.

"Luminol se koristi nakon završetka svih ispitivanja. Ova supstanca korišćena je da bi se uočila krv koju ljudsko oko ne može da vidi na eventualnim mestima. Dakle našli su krv u žutoj kući", istakao je Drecun dodajući da je taj izveštaj inicirao dalju istragu.

Drecun je rekao da ima i izveštaj koji je označen kao poverljiv materijal, čija informacija nije za javnost i predmet je novinarske diskrecije.

"To je izveštaj iz oktobra 2003, radi se o sadržaju posete šefa odeljenja za istrage Haškog tribunala Patrika Lopeza Teresa i njegovog sastanka sa direktorom odeljenja za pravdu Unmika Emonom Smitom. Oni navode osam svedoka Albanaca i znaju celu priču", rekao je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju.

To, napominje, pokazuje koliki je stepen zataškavanja i nepreduzimanja bilo kakvih aktivnosti kada je moglo mnogo više da se uradi da se razotkrije slučaj ilegalne trgovine organima.

"Uvodnik je baziran na intervjuu sa osam svedoka, svi su Albanci sa Kosova i iz Crne Gore koji su služili u OVK. Četvorica su učestvovala u transportu najmanje 90 Srba i drugih u zatvor u centralnoj i severnoj Albaniji, trojica su isporučivala zarobljenike u kliniku, dvojica su učestvovala u transportu delova tela i organa na aerodrom ’Rinas’ kod Tirane. Svi transporti i hirurške procedure su obavljani sa znanjem i učestvovanjem srednjih i viših oficira OVK i lekara sa Kosova i inostranstva", rekao je Drecun.

Kao značajno ističe to što su tu operaciju aktivno podržavali ljudi iz sastava albanske tajne policije, tada pod kontrolom bivšeg premijera Saljija Beriše.

Trgovina organima je jedan od nosećih elemenata izveštaja Dika Martija, tako da Drecun očekuje da će se naći u optužnici specijalizovanog tužilaštva.

"Moramo da insistiramo i da uradimo sve da se što pre nađu na optužnicama. Vreme curi, za nekoliko meseci doneće odluku da li podižu ili odustaju od optužnica. Moramo da ih snabdemo sa dokazima da nam se ne desi opet da niko ništa nije preduzeo", zaključio je Drecun.

Ostale vesti

 • Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“.

 • Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova i da razmisle zašto i sa kojim ciljem je formirana. Vučić je rekao da neće unapred najavljivati datum posete KiM u okviru kampanje "Budućnost Srbije", jer se nada da će pojedini problemi oko KiM biti uskoro rešeni, ali i da ne bi stvarao probleme Srbima sa albanskim vlastima.

 • Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  SAD izbrisale su predstavnike vlasti u Prištini sa mesta učesnika osam različitih programa Maršalovog centa za strateške studije u Nemačkoj, javlja prištinski dnevnik Zeri. Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

 • Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije ne mogu biti važnije od dijaloga sa Beogradom, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, i poručio da Priština neće dozvoliti da ukidanje te mere bude uslov za nastavak tog procesa.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane