Vesti
Politika

’’Drastične restrikcije ili povećanje cena’’

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je na vanrednoj sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o energetskoj krizi rekla da Kosovo nema dovoljno kapaciteta da proizvodi količinu struje koju troši, posebno tokom zime.
’’Drastične restrikcije ili povećanje cena’’
Ilustracija (Foto Freepik)

Rizavanoli je istakla da u situaciji u kojoj se Kosovo nalazi postoje samo dve opcije: drastične restrikcije ili povećanje cena.

"Od 2017. godine, kada je ukinut tarifni blok, iz godine u godinu trošimo sve više struje. Mi, kao država, nemamo dovoljno kapaciteta da proizvedemo energiju koju trošimo, pa posebno tokom zime zavisimo od uvoza. Tokom decembra, januara i do sada smo uvezli oko 10 odsto energije. Evropa, a sada i Kosovo, suočavaju se sa izuzetnom krizom. Naša zavisnost od uvoza nije predstavljala problem sve dok cene bile razumne. Naš energetski sistem je na ivici kolapsa, od ovih razlika u kupoprodajnoj ceni nagomilalo se oko 100 miliona evra duga u sistemu. Mi smo najsiromašnija zemlja u Evropi, ali nas proizvođači i građani za to ne pitaju. To su bolne činjenice, ali moramo biti pošteni prema sebi i građanima. To su dve opcije: drastične restrikcije ili povećanje cena. Svi se slažemo da su restrikcije najgora opcija za građane i privredu zemlje", rekla je ona.

Ministarka ekonomije je dodala da Vlada Kosova nema mogućnost da odbije zahtev ili predlog nezavisne institucije kao što je Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE), dodajući da Kosovo nije samo u ovoj krizi.

"Ono što smo mogli da uradimo, uradili smo proaktivno. Založili smo se za subvenciju koja ublažava uticaj na sve potrošače i privredu. U ovoj krizi nismo sami, cene u regionu su porasle za oko 10 odsto. Na proleće se u Britaniji i Turskoj očekuje njihov porast od preko 40 odsto", navela je Rizvanoli.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na istoj sednici da je cena električne energije "toliko niska da veliki broj građana ne zna koliko plaća struju".

Podsetimo, Kosovo se od decembra 2021. suočava sa energetskom krizom, zbog čega je RUE najavila povećanje cena struje što je kosovska vlada prihvatila. Predlog povećanja cena je trenutno u fazi javne rasprave, koja traje do 28. januara, a ako bude odobren, februarski računi za struju će biti uvećani.

Inače, zbog prilično izvesne promene cena električne energije na Kosovu, za kraj januara je Socijaldemokratska partija zakazala proteste u Prištini, a mogućnost takvog iskazivanja nezadovoljstva nije odbacio ni Demokratski savez Kosova.


Technology photo created by wirestock - www.freepik.comOstale vesti

Priština: Milo Đukanović dočekan uz najviše počasti
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je dvodnevnu posetu Kosovu. Na glavnom trgu u Prištini, uz najviše počasti, dočekala ga je predsednica Kosova Vjosa Osmani.
  • 18.05.2022
Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022