Vesti
Politika

„Dramatizacija nepotrebna, dijalog se nastavlja“

Do nastavka dijaloga između Beograda i Prištine ipak će doći 11. maja iako kosovski zvaničnici nisu adekvatno obavešteni o terminu, smatra direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi. Predsednik PDS-a Nenad Rašić i profesor Ustavnog prava na Prištinskom Univerzitetu Mazlum Baraliju su mišljenja da podatak o tome ko je prvi obavešten o nastavku dijaloga ne treba dramatizovati.
„Dramatizacija nepotrebna, dijalog se nastavlja“
Sedište EU u Briselu (Foto Kim arhiva)

U Briselu je u toku prethodna dva dana boravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je razgovarao sa nizom evropskih zvaničnika. Neizbežna tema sastanaka je bio i dijalog Beograda i Prištine, čiji je nastavak od strane visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politku Žozepa Borela najavljen za 11. maj.

„Kancelarija premijera nije dobila nijedan poziv ili obaveštenje za sastanak Kosova i Srbije 11. maja. Možda je ovo bila ideja ili čak dogovor sa Beogradom, ali ne i sa nama“, napisao je sinoć na Fejsbuk profilu portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu koga je redakcija RTV Kim bezuspešno pokušavala da kontaktira kako bi saznala šta je uzrok „smetnji u vezama“ sa Briselom.

Ipak, do susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija će doći, iako detaljni protokol o nastavku dijaloga nije poslat kosovskim zvaničnicima, nada se direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

„Smatram da protokol iz EU prema Prištini i dogovor koji se desio između Vučića i Borela nije poslat u detaljima i zbog toga je takva reakcija kosovskih zvaničnika. Što se tiče 11. maja, naravno da je EU razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su postigli dogovor o realizaciji tog susreta između Kurtija i Vučića, ali Kurtijeva kancelarija i on sam nisu obavešteni o celokupnom protokolu. Nadam se da ćemo imati taj susret“, naveo je Šeholi.

Predsednik PDS-a Nenad Rašić je za RTV Kim kazao da protokolarni podatak o tome ko je prvi obavešten o nastavku dijaloga ne treba dramatizovati jer je, zahvaljujući tehničkom rasporedu, Vučić bio prvi na sastanku sa evropskim zvaničnicima.

„Samim tim što premijer Aljbin Kurti danas odlazi u Brisel, naravno da će biti obavešten. U ovom slučaju se, igrom rasporeda, Vučić prvi sastao sa Lajčakom, sutra će verovatno Kurti i utvrdiće se agenda i pojasniti šta će dalje biti. Smatram da ima još vremena do 11. maja, te da nema potreba za dramatizacijom oko toga ko je bio prvi obavešten (o nastavku dijaloga)“, poručio je Rašić.

Sličnog mišljenja je i profesor Ustavnog prava na PU Mazlum Baraliju.

„Mislim da će biti kontakta između predsednika Vučića i premijera Kurtija. Ne bi trebalo da se gleda ko ima prednost, ko je prvi razgovarao sa evropskim predstavnicima. Važno je da je plan Birsela pripremljen, pošto poslednjih godina zvaničnici EU nisu bili spremni da pomognu u dijalogu. Mislim da će ovoga puta postupiti drugačije, uslovi su drugačiji“, naveo je on za RTV Kim.

Rašić i Baraliu su se složili i da dijalog treba što pre da počne.

„Što pre počne, to ćemo više znati šta nam se sprema. Videćemo šta će taj prvi sastanak doneti i koji će biti sledeći koraci“, kazao je Rašić.

„Uz sugestiju Brisela, dijalog će biti nastavljen. Vlade, kako u Prištini tako i u Beogradu imaju većinu, legitimnost i moć da nastave ozbiljno, zapravo da okončaju dijalog jer previše dugo traje. To je vrlo bitno, kako za građane Kosova i Srbije, tako za ceo Balkan, ali i za Evropsku zajednicu koja ima ozbiljne unutrašnje probleme“, rekao je Baraliju.

Premijer Aljbin Kurti sa zamenikom Besnikom Bisljimijem i ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom danas putuje za Brisel. Prištinska delegacija će tokom dvodnevne posete imati više bilateralnih sastanka sa predstavnicima evropskih institucija i šefom belgijske vlade.Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021