Vesti
Politika

„Dramatizacija nepotrebna, dijalog se nastavlja“

Do nastavka dijaloga između Beograda i Prištine ipak će doći 11. maja iako kosovski zvaničnici nisu adekvatno obavešteni o terminu, smatra direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi. Predsednik PDS-a Nenad Rašić i profesor Ustavnog prava na Prištinskom Univerzitetu Mazlum Baraliju su mišljenja da podatak o tome ko je prvi obavešten o nastavku dijaloga ne treba dramatizovati.
„Dramatizacija nepotrebna, dijalog se nastavlja“
Sedište EU u Briselu (Foto Kim arhiva)

U Briselu je u toku prethodna dva dana boravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je razgovarao sa nizom evropskih zvaničnika. Neizbežna tema sastanaka je bio i dijalog Beograda i Prištine, čiji je nastavak od strane visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politku Žozepa Borela najavljen za 11. maj.

„Kancelarija premijera nije dobila nijedan poziv ili obaveštenje za sastanak Kosova i Srbije 11. maja. Možda je ovo bila ideja ili čak dogovor sa Beogradom, ali ne i sa nama“, napisao je sinoć na Fejsbuk profilu portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu koga je redakcija RTV Kim bezuspešno pokušavala da kontaktira kako bi saznala šta je uzrok „smetnji u vezama“ sa Briselom.

Ipak, do susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija će doći, iako detaljni protokol o nastavku dijaloga nije poslat kosovskim zvaničnicima, nada se direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

„Smatram da protokol iz EU prema Prištini i dogovor koji se desio između Vučića i Borela nije poslat u detaljima i zbog toga je takva reakcija kosovskih zvaničnika. Što se tiče 11. maja, naravno da je EU razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da su postigli dogovor o realizaciji tog susreta između Kurtija i Vučića, ali Kurtijeva kancelarija i on sam nisu obavešteni o celokupnom protokolu. Nadam se da ćemo imati taj susret“, naveo je Šeholi.

Predsednik PDS-a Nenad Rašić je za RTV Kim kazao da protokolarni podatak o tome ko je prvi obavešten o nastavku dijaloga ne treba dramatizovati jer je, zahvaljujući tehničkom rasporedu, Vučić bio prvi na sastanku sa evropskim zvaničnicima.

„Samim tim što premijer Aljbin Kurti danas odlazi u Brisel, naravno da će biti obavešten. U ovom slučaju se, igrom rasporeda, Vučić prvi sastao sa Lajčakom, sutra će verovatno Kurti i utvrdiće se agenda i pojasniti šta će dalje biti. Smatram da ima još vremena do 11. maja, te da nema potreba za dramatizacijom oko toga ko je bio prvi obavešten (o nastavku dijaloga)“, poručio je Rašić.

Sličnog mišljenja je i profesor Ustavnog prava na PU Mazlum Baraliju.

„Mislim da će biti kontakta između predsednika Vučića i premijera Kurtija. Ne bi trebalo da se gleda ko ima prednost, ko je prvi razgovarao sa evropskim predstavnicima. Važno je da je plan Birsela pripremljen, pošto poslednjih godina zvaničnici EU nisu bili spremni da pomognu u dijalogu. Mislim da će ovoga puta postupiti drugačije, uslovi su drugačiji“, naveo je on za RTV Kim.

Rašić i Baraliu su se složili i da dijalog treba što pre da počne.

„Što pre počne, to ćemo više znati šta nam se sprema. Videćemo šta će taj prvi sastanak doneti i koji će biti sledeći koraci“, kazao je Rašić.

„Uz sugestiju Brisela, dijalog će biti nastavljen. Vlade, kako u Prištini tako i u Beogradu imaju većinu, legitimnost i moć da nastave ozbiljno, zapravo da okončaju dijalog jer previše dugo traje. To je vrlo bitno, kako za građane Kosova i Srbije, tako za ceo Balkan, ali i za Evropsku zajednicu koja ima ozbiljne unutrašnje probleme“, rekao je Baraliju.

Premijer Aljbin Kurti sa zamenikom Besnikom Bisljimijem i ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom danas putuje za Brisel. Prištinska delegacija će tokom dvodnevne posete imati više bilateralnih sastanka sa predstavnicima evropskih institucija i šefom belgijske vlade.Ostale vesti

Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021
Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021