Vesti
Politika

DPK za što brže formiranje institucija Kosova

Demokratska partija Kosova (DPK) ponovila je da je spremna za što brže formiranje institucija Kosova u skladu sa izbornim rezultatima i odgovarajućim odlukama Ustavnog suda Kosova.
 
DPK za što brže formiranje institucija Kosova
Priština (Foto Kim)

U saopštenju partije Hašima Tačija se navodi da je "neprihvatljiv pristup onih koji svim sredstvima i protivustavno drže zemlju taocem, blokirajući konstituisanje demokratskih institucija".

"Istovremeno, Predsedništvo DPK i poslanička grupa još jednom izražavaju spremnost za saradnju i konstruktivan pristup što bržem konstituisanju institucija Kosova", navodi se u saopštenju.

DPK je pozvao svoje glasače i sve građane Kosova da ne budu "žrtve provokacija i pritisaka gubitnika, već da pokažu odmerenost i odlučnost u odbrani građanske volje i ustavnog poretka".

Predsedavajuća konstitutivne sednice Skupšitne Kosova, najstarija poslanica Fljora Brovina je za sutra najavila sastanak sa liderima političkih partija, kako bi se postigao dogovor oko načina vođenja i odlučivanja u nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova.

Predstavnici postizbornog bloka DSK, AZBK i IK su odmah odbili poziv i mogućnost susreta sa Brovinom. Taj blok pokušava da formira vladu u kojoj neće biti DPK Hašima Tačija. Za sada nije jasno da li jedan od dva suprotstavljena bloka ima većinu od 61 poslanika, potrebnu za formiranje vlade.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020