Vesti
Politika

DPK za što brže formiranje institucija Kosova

Demokratska partija Kosova (DPK) ponovila je da je spremna za što brže formiranje institucija Kosova u skladu sa izbornim rezultatima i odgovarajućim odlukama Ustavnog suda Kosova.
 
DPK za što brže formiranje institucija Kosova
Priština (Foto Kim)

U saopštenju partije Hašima Tačija se navodi da je "neprihvatljiv pristup onih koji svim sredstvima i protivustavno drže zemlju taocem, blokirajući konstituisanje demokratskih institucija".

"Istovremeno, Predsedništvo DPK i poslanička grupa još jednom izražavaju spremnost za saradnju i konstruktivan pristup što bržem konstituisanju institucija Kosova", navodi se u saopštenju.

DPK je pozvao svoje glasače i sve građane Kosova da ne budu "žrtve provokacija i pritisaka gubitnika, već da pokažu odmerenost i odlučnost u odbrani građanske volje i ustavnog poretka".

Predsedavajuća konstitutivne sednice Skupšitne Kosova, najstarija poslanica Fljora Brovina je za sutra najavila sastanak sa liderima političkih partija, kako bi se postigao dogovor oko načina vođenja i odlučivanja u nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova.

Predstavnici postizbornog bloka DSK, AZBK i IK su odmah odbili poziv i mogućnost susreta sa Brovinom. Taj blok pokušava da formira vladu u kojoj neće biti DPK Hašima Tačija. Za sada nije jasno da li jedan od dva suprotstavljena bloka ima većinu od 61 poslanika, potrebnu za formiranje vlade.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023