Vesti
Politika

Dora Bakojanis izvestilac za Kosovo u Savetu Evrope

Šefica delegacije Grčke u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dora Bakojanis izabrana je za novog izvestioca za Kosovo na sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju na kojem je učestvovala i delegacija Skupštine Kosova.
Dora Bakojanis izvestilac za Kosovo u Savetu Evrope
​Teodora Bakojanis (Foto KosovaPress)

Nakon potvrde rezultata, Bakojanis je zahvalila članovima ovog Komiteta na ukazanom poverenju i dodala da će pripremiti izveštaj za Kosovo. Ona je, između ostalog, rekla da je vreme da se region i Kosovo integrišu u Evropsku uniju i druge međunarodne mehanizme.

Dora Bakojanis je bila ministarka spoljnih poslova Grčke i dobar je poznavalac prilika na Balkanu.

Pre nje, izvestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope bio je poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bejer.

Delegacija Skupštine Kosova pozdravila je izbor Bakojani i obećala da će blisko sarađivati sa njom u procesu izrade izveštaja o Kosovu.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022