Vesti
Politika

Donja Gušterica: Petković obećao pomoć poplavljenima. Dočekali ga i nezadovoljni građani

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je u okviru posete Kosovu obišao dve porodice u Donjoj Gušterici, selu koje je bilo teško poplavljeno u januaru. Građani koji nisu bili deo agende Petkovića dočekali su ga nezadovoljni.
Donja Gušterica: Petković obećao pomoć poplavljenima. Dočekali ga i nezadovoljni građani
Petar Petković u Donjoj Gušterici (Foto Kim)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je dočekan po tradicionalnim kosovskim običajima, uz so i pogaču. Ni on nije ostao dužan, mališanima u narodnoj nošnji uručio je krošnju slatkiša, a odraslim članovima porodica Šubarić i Lazić poručio da će im uskoro biti uplaćeno po 1.000 evra zbog štete koje su pretrpela njihova domaćinstva tokom poplava. Ova pomoć je namenjena za oko 150 porodica. Za 500 porodica, iz takozvane druge kategorije kojima su poplavljeni pomoćni objekti, biće pomognuto po 50.000 dinara.

„Na taj način pokazujemo da vodimo računa o svim našim ljudima, da ulažemo ne samo u izgradnju nego direktno pomažemo ljudima kad pretrpe određenu štetu. Tokom rebalansa mi smo izdvojili sumu od 200 miliona dinara za rekonstrukciju svih važnih projekata koji su takođe tokom poplave postradali, bilo da je reč o mostovima, ulicama, putevima, ali i 100 miliona dinara za čišćenje rečnih korita“, kaže Petković.

Porodicu Šubarić je obradovala poseta predstavnika vlasti u Srbiji.  

„Poseta Petkovića nama puno znači, na taj načini znamo da neko brine o nama i da znaju da smo tu. Nadam se da će obići i druge porodice jer nismo samo mi bili poplavljeni. Nama, što se pomoći tiče ne treba ništa, dovoljno je što će samo da dođe. I za vreme poplava i posle poplave, u susret su nam izašli prijatelji, rodbina, PO Opštine Lipljan sa sušačima za prostorije, Opština Gračnica pumpama za izvlačenje vode, organizacija Majka devet Jugovića, i posebno bih želeo da naglasim da su nam pomogli radnici iz „Ekologije“, kazao je Goran Šubarić.

Nezadovljni meštani zbog raspodele sredstava i kategorizacije

Međutim, većina meštana nije ni bila upoznata sa dolaskom Petkovića, pa su oni koji su u međuvremenu saznali došli da direktoru Kancelarije za KiM izlože svoje probleme. Mnogi su revoltirani raspodelom sredstava od institucija države Srbije, a posebno zameraju lokalnim predstavnicima.

„Što se tiče pomoći, materijalne ili finansijske, apsolutno nijedan cent nismo dobili. Predali smo i ovde u srpskoj opštini Lipljan, predali smo i kosovskoj opštini Gračanica, imamo slike kao dokaze. Pitam se zašto ja i moja porodica nismo uzeti u obzir kao oštećeni povodom poplava. Čuli smo putem medija i ja verujem da je država Srbija izdvojila sredstava ali nisu u pravom smislu raspodeljena. Žao mi je što ovako pričam, ali je nažalost istina“, kaže Saša Pavić, jedan od meštana.

„Očekujemo od Petkovića da kaže da li će da nam pomogne ili ne, jer sedam meseci je prošlo ali pomoći nema, a ni reka nije očišćenja. Kažu da će bager da stigne, ali ja ne znam odakle putuje taj bager sedam meseci da ne može da stigne do Gušterice da očisti reku“, kazao je Zoran Ristić.

„Zameram što direktor dolazi samo u selo a ne u nekom Domu kulture kako bi narod mogao da kaže sve svoje probleme, koji se tiču poplava i zapošljavanja, da bi moga sve da nas sasluša. Meni je drago što je došao da obiđe ove porodice kojima je dao sredstva, ali moja porodica Ristić je jedna od najpoplavljenijih ovde u Donjoj Gušterici. Treba da obiđe i nas koji nismo dobili ništa“, kaže Dejan Ristić.

Grupa nezadovoljnih čekala ga je i na mostu da bi mu pokazali kako reka koja ih je plavila nije očišćena ni posle sedam meseci.

„Zadovoljan sam što je došao do vidi, ali nisam zadovoljan od strane naših opštinara. Jedan deo reke su očistili a ovamo mi kao da nismo od poplave nastradali. Ja do reke, kažu, da nisam poplavio a ostali gore jesu. Ko obaveštava Petkovića, obaveštava ga predsednik sela, komšija Miloš Lazić je glavni. Svi poplavili gore, a mi pored reke nismo “, kazao je Slobodan Stević kome se rekla izlila iza kuće.

Petar Petković kaže da razume nezadovoljstvo pojedinaca ali obećava i pomoć.

„Naravno da uvek ima nezadovoljnih ljudi i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da će svako ko je pretrpeo štetu, ja vam to danas kažem i garantujem dobije novac Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Mislim da je to sasvim dovoljno i sasvim fer. E sad što bi vi želeli da se to dešava preko noći, to u civilizovanim državama ne ide, postoji određen postupak kako se radi i na koji način se troši državni novac“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju optužio je Albance da bacaju smeće i ne čiste rečna korita i da to vidi kao jedan od razloga što meštani Donje Gušterice imaju problem sa poplavama. Na pitanje novinarke, odakle zna ko baca smeće i da li su to Albanci ili Srbi, Petković je reagovao oštro optuživši novinarku da brani Albance i da prikriva tu činjenicu.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022