Vesti
Politika

Donja Gušterica: Petković obećao pomoć poplavljenima. Dočekali ga i nezadovoljni građani

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je u okviru posete Kosovu obišao dve porodice u Donjoj Gušterici, selu koje je bilo teško poplavljeno u januaru. Građani koji nisu bili deo agende Petkovića dočekali su ga nezadovoljni.
Donja Gušterica: Petković obećao pomoć poplavljenima. Dočekali ga i nezadovoljni građani
Petar Petković u Donjoj Gušterici (Foto Kim)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je dočekan po tradicionalnim kosovskim običajima, uz so i pogaču. Ni on nije ostao dužan, mališanima u narodnoj nošnji uručio je krošnju slatkiša, a odraslim članovima porodica Šubarić i Lazić poručio da će im uskoro biti uplaćeno po 1.000 evra zbog štete koje su pretrpela njihova domaćinstva tokom poplava. Ova pomoć je namenjena za oko 150 porodica. Za 500 porodica, iz takozvane druge kategorije kojima su poplavljeni pomoćni objekti, biće pomognuto po 50.000 dinara.

„Na taj način pokazujemo da vodimo računa o svim našim ljudima, da ulažemo ne samo u izgradnju nego direktno pomažemo ljudima kad pretrpe određenu štetu. Tokom rebalansa mi smo izdvojili sumu od 200 miliona dinara za rekonstrukciju svih važnih projekata koji su takođe tokom poplave postradali, bilo da je reč o mostovima, ulicama, putevima, ali i 100 miliona dinara za čišćenje rečnih korita“, kaže Petković.

Porodicu Šubarić je obradovala poseta predstavnika vlasti u Srbiji.  

„Poseta Petkovića nama puno znači, na taj načini znamo da neko brine o nama i da znaju da smo tu. Nadam se da će obići i druge porodice jer nismo samo mi bili poplavljeni. Nama, što se pomoći tiče ne treba ništa, dovoljno je što će samo da dođe. I za vreme poplava i posle poplave, u susret su nam izašli prijatelji, rodbina, PO Opštine Lipljan sa sušačima za prostorije, Opština Gračnica pumpama za izvlačenje vode, organizacija Majka devet Jugovića, i posebno bih želeo da naglasim da su nam pomogli radnici iz „Ekologije“, kazao je Goran Šubarić.

Nezadovljni meštani zbog raspodele sredstava i kategorizacije

Međutim, većina meštana nije ni bila upoznata sa dolaskom Petkovića, pa su oni koji su u međuvremenu saznali došli da direktoru Kancelarije za KiM izlože svoje probleme. Mnogi su revoltirani raspodelom sredstava od institucija države Srbije, a posebno zameraju lokalnim predstavnicima.

„Što se tiče pomoći, materijalne ili finansijske, apsolutno nijedan cent nismo dobili. Predali smo i ovde u srpskoj opštini Lipljan, predali smo i kosovskoj opštini Gračanica, imamo slike kao dokaze. Pitam se zašto ja i moja porodica nismo uzeti u obzir kao oštećeni povodom poplava. Čuli smo putem medija i ja verujem da je država Srbija izdvojila sredstava ali nisu u pravom smislu raspodeljena. Žao mi je što ovako pričam, ali je nažalost istina“, kaže Saša Pavić, jedan od meštana.

„Očekujemo od Petkovića da kaže da li će da nam pomogne ili ne, jer sedam meseci je prošlo ali pomoći nema, a ni reka nije očišćenja. Kažu da će bager da stigne, ali ja ne znam odakle putuje taj bager sedam meseci da ne može da stigne do Gušterice da očisti reku“, kazao je Zoran Ristić.

„Zameram što direktor dolazi samo u selo a ne u nekom Domu kulture kako bi narod mogao da kaže sve svoje probleme, koji se tiču poplava i zapošljavanja, da bi moga sve da nas sasluša. Meni je drago što je došao da obiđe ove porodice kojima je dao sredstva, ali moja porodica Ristić je jedna od najpoplavljenijih ovde u Donjoj Gušterici. Treba da obiđe i nas koji nismo dobili ništa“, kaže Dejan Ristić.

Grupa nezadovoljnih čekala ga je i na mostu da bi mu pokazali kako reka koja ih je plavila nije očišćena ni posle sedam meseci.

„Zadovoljan sam što je došao do vidi, ali nisam zadovoljan od strane naših opštinara. Jedan deo reke su očistili a ovamo mi kao da nismo od poplave nastradali. Ja do reke, kažu, da nisam poplavio a ostali gore jesu. Ko obaveštava Petkovića, obaveštava ga predsednik sela, komšija Miloš Lazić je glavni. Svi poplavili gore, a mi pored reke nismo “, kazao je Slobodan Stević kome se rekla izlila iza kuće.

Petar Petković kaže da razume nezadovoljstvo pojedinaca ali obećava i pomoć.

„Naravno da uvek ima nezadovoljnih ljudi i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da će svako ko je pretrpeo štetu, ja vam to danas kažem i garantujem dobije novac Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Mislim da je to sasvim dovoljno i sasvim fer. E sad što bi vi želeli da se to dešava preko noći, to u civilizovanim državama ne ide, postoji određen postupak kako se radi i na koji način se troši državni novac“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju optužio je Albance da bacaju smeće i ne čiste rečna korita i da to vidi kao jedan od razloga što meštani Donje Gušterice imaju problem sa poplavama. Na pitanje novinarke, odakle zna ko baca smeće i da li su to Albanci ili Srbi, Petković je reagovao oštro optuživši novinarku da brani Albance i da prikriva tu činjenicu.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021