Vesti
Politika

"Dokument o avio-liniji PR-BG tek treba da preraste u sporazum"

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da dokument o obnovi avio-linije između Beograda i Prištine, mora da prođe i kroz mnoge druge korake da bi postao sporazum, ali da je zbog pandemije to pitanje, kao i mnoga druga, "zamrznuto".
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

Aljbin Kurti navodi da mu je konačna verzija sporazuma predstavljena kasno, kada su, kako kaže, pregovori i sastavljanje završeni.

"Mogu da kažem da smo za što veću regionalnu saradnju, ali ta regionalna saradnja mora da ima na umu dve osnovne stvari: prvo, ustavnost i zakonitost, i drugo, ekonomsku isplativost. Sva naša saradnja, koja uključuje i ekonomsku saradnju, mora da bude korisna i održiva", rekao je Kurti tokom posete Upravi za civilno vazduhoplovstvo u Prištini.

Po njemu pismo o obnovi avio-linije između Beograda i Prištine potpisano uz posredsvo Ričarda Grenela, "nije sporazum, već izraz volje, koja mora da prođe kroz mnoge druge korake".Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020