Vesti
Politika

Dok se Vučić obraća, oni protestuju: Roditelji ubijenih u ’’Pandi’’ traže sastanak

Roditelji mladića ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, protestvovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćao javnosti.
Dok se Vučić obraća, oni protestuju: Roditelji ubijenih u ’’Pandi’’ traže sastanak
Roditelji mladića ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, protestvuju ispred zgrade Predsedništva Srbije (Foto nova.rs)

Da će se sresti sa roditeljima mladića koji su na KiM ubijeni u kafiću „Panda“ 1998. godine, predsednik Srbije obečao je poslednji put 28. februara ove godine.

Ispred Predsedništva Srbije su se okupila trojica očeva. Jedan od njih, Lazar Obradović, kaže da su se na ovaj korak odlučili kako bi bili vidljivi.

„I dalje tražimo ono što tražimo već sedam osam godina. Bićemo uporni. Tražimo da nam se kaže istina i ništa više“, rekao je Obradović, prenosi Nova.rs.

Dodao je da su svi oni do 2013. godine živeli u ubeđenju da su zločin nad srpskim mladićima počinili albanski teroristi, ali je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić u javnost izašao sa drugim informacijama.

„Međutim, tada je Vučić izašao sa tezom da su to uradili Albanci, da on zna šta se dogodilo, ali da nema dovoljno dokaza“, kaže Obradovć.

Roditelji šestoro mladića koji su 14. decembra 1998. godine ubijeni u pećkom kafiću „Panda“, uputili su ranije otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U pismu mole Vučića da ih primi na razgovor i da im saopšti sva saznanja o tome ko je naredio, organizovao i ubio decu u Peći.

U pismu dostavljenom agenciji Beta, roditelji navode da su od 2017. godine desetak puta uzaludno tražili prijem kod predsednika Srbije, i da je on njima i javnosti 11. januara obećao da će ih primiti na razgovor do kraja tog meseca.

„Iako smo, od 2017. godine, desetak puta uzaludno tražili prijem kod vas, ovoga puta smo poverovali da ćete to, konačno, učiniti i saopštiti nam sva saznanja i dokaze do kojih ste došli ili do kojih su došle institucije, koje se, verujemo, ozbiljno bave ovim zločinom. Međutim, do današnjeg dana nikakav odgovor nismo dobili“, navodi se u pismu roditelja.

U pismu su podsetili da teče 25. godina od kada su u kafiću „Panda“ „neki zlikovci na monstruozan način“ ubili šest nevinih srpskih mladića, njihove sinove – Svetislava Ristića (18), Vukotu Gvozdenovića (16), Zorana Stanojevića (18), Dragana Trifovića (18), Ivana Radevića (24) i Ivana Obradovića (15).

Oni su Vučiću u pismu poručili da od njega traže i mole ga da ih primi i da im, konačno, saopšti, kako su naveli, tu „istinu od koje će javnost biti zgrožena, a organi neće biti ponosni kako su sproveli istragu“, kako je to izjavio 28. decembra 2013. godine.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023