Vesti
Politika

Dogovor uslov za EU

"Nema sumnje da će rešavanje pitanja između Beograda i Prištine biti uslov bez kojeg nema članstva u Evropskoj uniji. Nisu rekli na taj način, jer je pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, ali nemam sumnje da će rešavanje problema, na ovaj ili onaj način, između Prištine i Beograda biti potrebno", odgovorio je predsednik Srbije novinarima posle samita EU - Zapadni Balkan na pitanje da li je neko rekao da će priznanje Kosova biti uslov za članstvo Srbije.
Dogovor uslov za EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Brdu kod Kranja (Foto FoNet/AP)

Aleksandar Vučić je rekao da želi da veruje da je budućnost regiona zaista u EU, ali niko nema pravo "da nam zamera što želimo da živimo i preživimo".

"Ne mogu da kažem da će to biti priznanje, jer niko to nije rekao, ali kuloarski svakako, bez rešavanja pitanja sa Prištinom, Srbija ne može da uđe u EU", rekao je Vučić.

On je dodao da je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o priznavanju diploma, zanimanja, jer će to doprineti boljoj slobodi kretanja.

Vučić je rekao da je bilo davno vreme da se to završi, jer to nije statusno pitanje, ali da u dijalogu sa Prištinom prva tema mora biti Zajednica srpskih opština.

"Da ne ulazim u detalje", rekao je on i dodao "nastaviće se proces usaglašavanja u narednom periodu".

Rekao je da su imali veoma pozitivno iskustvo sa prisustvom američkog predstavnika Gabrijela Eskobara u Briselu, ali da se dijalog odvija pod okriljem EU i da Srbija kao ozbiljna država to poštuje.

"Vašingtonski sporazum su u Prištini proglasili mrtvim, mi smo spremni da ga spovedemo u delo, osim one tačke sa Jerusalimom i Tel Avivom, ali to je naš bilateralni problem sa Izraelom", objasnio je Vučić.

On je istakao da je posle samita EU - Zapadni Balkan jasno da postoji perspektiva proširenja, ali da nemaju sve članice isti apetit za proširenje Unije i dodao da je zadovoljan činjenicom da su lideri EU četiri sata ragovarali o budućnosti Zapadnog Balkana.

Vučić je naglasio da je preneo zahvalnost EU na programu investicija za Srbiji, a posebno slovenačkom premijeru Janezu Janši koji je zagovarao da se ubaci vremenska odrednica u dokument sa Samita.

"Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije, što je važna vest, kao i njen evropski put", rekao je Vučić najavljujući posetu grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa do kraja godine.Ostale vesti

Članovi ’’Srpskog opstanka’’ pokušali da glasaju u pošti, policajac ih nije pustio
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" odrzala je protest u centru Kosovske Mitrovice tokom kojeg je 15-ak aktivista prošetalo od spomenika knezu Lazaru do glavnog ibarskog mosta noseci transparent "S Gazivoda svice zora, nismo mi dijaspora - ne 16. 1. 2022".
  • 16.01.2022
Aleksić: Morali su da se stvore uslovi za glasanje na referendumu
Tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da su morali da se stvore uslovi da i Srbi na Kosovu glasaju na referendumu koji je organizovala Srbija.
  • 16.01.2022
I u Štrpcu i Kuscu mirni protesti Srba
Mirni protesti povodom zabrane kosovskih institucija u Prištini o održavanju referenduma na Kosovu održani su i u Štrpcu i Kuscu.
  • 16.01.2022
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno idu na glasanje u Vranje
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno su jutros krenuli ka Vranju gde će učestovati na referendumu Republike Srbije i ostvariti svoje građansko pravo, nakon odluke Prištine da im uskrati mogućnost da glasaju u svojim mestima.
  • 16.01.2022
Srpski opstanak inicirao izradu statue Olivera Ivanovića
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" inicirala je izradu statue Olivera Ivanovića u prirodnoj veličini.
  • 16.01.2022
Mitrovčani krenuli u Rašku na glasanje
Građani Kosovske Mitrovice uputili su se u 12 časova ka Raški, kako bi iskoristili svoje glasačko pravo i izjasnili se na referendumu, da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava.
  • 16.01.2022