Vesti
Politika

Dogovor!?: Šta rade Euleks i ambasade da se pronađu ubice Olivera Ivanovića?

Bliska saradnica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović, pozvala je Euleks i predstavnike ambasada na Kosovu da kažu šta rade na pronalasku ubica lidera SDP-a. Hašimu Tačiju poručuje da kaže „koga će zaboleti istina“ zbog atentata na srpskog političara. Srpska lista ćuti mesec i po dana.
Dogovor!?: Šta rade Euleks i ambasade da se pronađu ubice Olivera Ivanovića?
Iz emisije Dogovor (Foto Kim)

Članovi porodice i građanska inicijativa SDP, mesec i po dana nakon ubistva Olivera Ivanovića, nemaju nikakvu zvaničnu informaciju o toku istrage, kazala je gostujući u emisiji „Dogovor!?“, Ksenija Božović i istakla da svakodnevno poziva policiju i istražne organe, ali i Euleks, kako bi saznala šta se dešava sa slučajem. Kaže da je od predstavnika misije Euleks posle petnaest dana stigao odgovor da oni „budno prate rad kosovskih pravosudnih i bezbednosnih struktura“.

„Euleks je bio vrlo ekspeditivan kada je trebalo da hapsi Olivera Ivanovića i da ga odvede u pritvor. Šta radi sada po pitanju pronalaska ubice Olivera Ivanovića? To je pitanje za njih. Šta su oni do sada uradili, šta rade dalje i šta će da urade, neka nam kažu“.

Reagujući na izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija da će „nekoga boleti istina oko ubistva Olivera Ivanovića“, Božovićeva je rekla: “Pa neka izađe gospodin Tači posle četrdeset dana i neka konačno kaže to što ima, pa da li će da se to svidi nekome ili ne, uopšte nam nije bitno. Bitno je da izađu i da kažu dokle su stigli u istrazi“.

Božovićeva je istovremeno kritikovala i predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu, a pre svega Američku i Nemačku ambasadu što, kako kaže, nisu pozvali da izjave saučešće ni porodici, ni SDP-u.

Istovremeno postavlja pitanje „šta oni rade po pitanju pronalaska ubica Olivera Ivanovića".

„Jako sam iznenađena da se sada, posle ovoga, ne oglašavaju“, kazala je ona.

Dr Dragiša Milović koji je sa Ivanovićem nastupao na lokalnim izborima u oktobru prošle godine, smatra da istraga nije krenula dobro od samog početka.

„Tada sam govorio da mi to sve liči na neko razvodnjavanje i da to ne ide u dobrom pravcu kako bi trebalo da ide. I evo, pokazalo se, četrdeset dana i više je prošlo, a da nemamo apsolutno nikakvih informacija, pre svega porodica, javnost i GI SDP i to treba sve nas da zabrine. Da se ubije jedna takva ličnost, jedna gromada od čoveka, politička, jedan od istaknutih lidera Srba u sred Mitrovice, u sred bela dana, u prisustvu toliko policijaca, sigurnosnih kamera i da za sad nemamo još uvek nikakvih podataka je poražavajuće i za istragu, i za sudstvo, tužlaštvo, policiju ali i za sve nas“, kazao je Milović.

Milović ističe da građani na severu nemaju poverenje u policiju jer nijedan slučaj do sada nije rešen. Podseća da su pre šest meseci Oliveru Ivanoviću i njemu zapaljeni automobili i da se još uvek ne zna ništa o tome.

Govoreći o navodima medija da Oliver Ivanović nije ubijen iz pištolja „duga devetka“ već iz „heklera“, Božovićeva je pozvala novinare da objasne odakle im takva informacija.

Doktor Dragiša Milović koji je, inače, prisustvovao obdukciji tela Olivera Ivanovića, kazao je da su obducenti utvrdili da je on ubijen „dugom devetkom“.

Milović smatra da su predstavnici bezbednosnih organa reagovali na sva upozorenja o pogoršanoj bezbednosnoj situaciju na koju su im tokom izborne kampanje ukazivali i Ivanović i on lično, da do ubistva sigurno ne bi došlo.

Ksenija Božović je potvrdila da je o ugroženoj bezbednosti Oliver Ivanović upozorio i predstavnike Bezbednosno informativne agencije u Srbiji (BIA), ali i predstavnike međunarodne zajednice i vlasti u Prištini.

„Zato danas svi imaju odgovornost za ubistvo Olivera Ivanovića jer su svi bili upoznati sa situacijom na severu.“

„Milana Radoičića je poznavao sa ulice“

Nakon što je brat Olivera Ivanovića demantovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je kazao da je Oliver Ivanović bio u sukobu sa Milanom Radoičićem, to je učinila i Ksenija Božović.

„Koliko znam, Oliver Ivanović je Milana Radoičića znao sa ulice, toliko. Kontakata sa njim nikada nije imao jer nije imao potrebe za tim. Prvo, Milan Radojčić nije stanovnik Mitrovice. On je u Mitrovicu došao, koliko ja znam, a tog čoveka ne znam, i nisam imala susret sa njiim, on je došao 2014. ili 2015. godine. Ništa nije vezivalo Olivera Ivanovića za njega. Odakle te informacije, ja ne znam. To je potvrdio i brat Olivera Ivanovića, ali i ja potvrđujem da stvarno nikada nikakvu saradnju sa njim nije imao, niti sukob“.

Strah je prisutan na severu Kosova i sada smo u takvoj situaciji da se Srbi se plaše Srba, međuetničkih sukoba trenutno nema, kaže dr Dragiša Milović, navodeći da se oseća nezdrava atmosfera.

“Sada je situacija takva da je posle sahrane Olivera Ivanovića bio jedan muk, jedna tišina, praznina i i dalje je narod u šoku i neverici. Ono što je poražavajuće je iseljavanje i prodaja stanova. O tome smo pričali Ksenija i ja sa predsednikom Vučićem tokom onog sastanka u Mitrovici, da lekari odlaze, upisuju se deca u srednje škole u Srbiji i na faklutete. Ne da nema povratka, nego nema ni opstanka“.

Milović kaže da su javne institucije na severu Kosova slabe, urušene i nefunkcionalne i tom smilu podložne pritiscima.

„Niko iz Srpske liste ni saučešće nije izjavio“

Ksenija Božović kaže da nema nikakvih kontakata sa predstavnicima Srpske liste, a da predsednik liste Goran Rakić, koji je i gradonačelnik Severne Mitrovice, nije izjavio ni saučešće porodici Olivera Ivanovića. Kaže da je od građana dobila informaciju da je bio prisutan na sahrani u Begoradu.

„Očigledno je dobio naređenje da se pojavi, ali ga to ne opravdava jer je trebalo da dođe u Mitrovicu i da se ponudi oko organizacije sahrane Olivera Ivanovića“.

Božovićeva kaže da više od četrdeset dana niko od predstavnika te liste nije kontaktirao saradnike Olivera Ivanovića.

„Niko iz Srpske liste, ne samo predsednik, niko, nijedan ministar, nijedan poslanik, niko nije izjavio saučešće ni porodici Ivanović, a ni nama kao političkoj opciji“, kaže Božovićeva i dodaje da čak ni Ivanovićevi nekadašnji saradnici koji su prešli u Srpsku listu nisu pozvali.

SDP je uputio zvanični predlog opštinskim vlastima u Severnoj Mitrovici da glavni trg u ovom gradu ili ulica Sutjeska u kojoj je ubijen dobiju ime političara. Božovićeva kaže da odgovora još uvek nema.

„To bi bio minimum onoga što bi i ta skupština i samim tim i predstavnici građana mogli da učine i da se makar na taj način oduže i liku i delu Olivera Ivanovića“, smatra Milović.

Govoreći o „ćutanju“ Srpske liste, Milović kaže da je nakon svih uvreda na račun Ivanovića u kampanji za lokalne izbore, sada vrlo teško „pogledati njegovu porodicu i njegove prijatelje i saradnike u oči“.

„Ubice moraju biti pronađene“

Saradnica Olivera Ivanovića kaže da njegove ubice moraju biti pronađene.

„Ja neću stati sa pritiscima da se ubica Olivera Ivanovića pronađe, na sve institucije, i na Beograd, na Prištinu i na međunarodnu zajednicu. Neka budu sigurni da ćemo svakodnevno vršiti pritisak da pronađu ubicu i da ispune obećanje koje su dali“, kazala je Božovićeva.

Dragiša Milović kaže da očekuje da se odgovorni pronađu i procesuiraju.

„Ja sam optimista i to dugujemo porodici Ivanović, njegovim saradnicima, prijateljima. Ne može jedno društvo ići napred ako se ne otkriju ubice ne samo Olivera Ivanovića, da ne zaboravimo da na severu Kosova nekoliko godina unazad imamo još uvek neistražena ubistva nekoliko naših sugrađana“, kazao je Milović.

Oliver Ivanović, lider SDP-a i jedan od najuticajnijih srpskih političara sa Kosova ubijen je 16. januara ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

 

 

 

 Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021