Vesti
Politika

"Dogovor!?": Srbi su na ovim izborima izgubili dostojanstvo

Predsednik SLS-a Slobodan Petrović očekuje da će se nakon ponovnog prebrojavanja glasova koje je naložila Centralna izborna komisija pronaći „izgubljeni glasovi“ ove stranke, ali i brojne nepravilnosti. Rada Trajković kaže da su odbacivanjem glasova iz centralne Srbije narušena prava rasejenih Srba.
Rada Trajković i Slobodan Petrović u emisiji Dogovor (Foto Kim)

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović kazao je, gostujući u emisiji „Dogovor!?“, da su Srbi na poslednjim kosovskim izborima izgubili dostojanstvo. Veruje da je napravljen duboki razdor među ljudima i da će to imati dugoročne posledice.

„U svakom mestu, u svakom selu imate ljude koji jedni sa drugim ne govore. To su i najuže porodice, kum sa kumom, brat sa bratom, komšija sa komšijom. Ja ne znam da li su vredni ti poslanički mandati zbog svega toga“, kaže Petrović.

Petrović, čija je stranka uložila čak 42 prigovora Izbornom panelu za žalbe veruje da će se prilikom ponovnog prebrojavanja pronaći glasovi SLS-a koji su pokradeni, ali i brojne druge nepravilnosti.

„Sada je pitanje hoćete li da legalizujete ovu izbornu krađu ili nećete. Samo je to pitanje. Sve drugo je jasno. Čak i EU posmatračka misija je sve to navela u izveštaju. Sada je pitanje da li to želimo da legalizujemo ili ne“.

Rada Trajković smatra da i institucije na Kosovu pa i međuanarodna zajednica žmure na ovakve propuste zbog širih ciljeva, pre svega dijaloga i postizanja sporazuma. Ona međutim, veruje da su srpske opozicione partije na Kosovu napravile propust što nisu izašle zajedno na izbore. Kaže da je očekivala da se „Koaliciji Sloboda“ najpre pridruži Ksenija Božović.

„Videla sam jedno raspoloženje da bude sa nama i kada sam videla da je na ovoj (Srpskoj) listi ja sam se pitala „šta se ovo dešava?“. Mi smo mogli da budemo i sa Slobom (Petrovićem) ali mislim da on nije hteo, i ja sam znala da neće. Sloba je bio dugo u vladi i u dobrim odnosima sa Tačijevom strankom i tu ne postoji mogućnost da ja uđem - Tači i Vučić... Mislim da tu nema teorije da se pravi koalicija“, kaže Trajkovićeva.

Međutim, Petrović navodi druge razloge.

„Nije da nismo hteli, nego se to nije dogodilo iz prostog razloga što je „Koalicija Sloboda“ imala nekoliko aktera među kojima je bilo polemike, neki su bili za, neki su bili protiv i kako da mi uđemo u jednu takvu atmosferu, mislili smo da ćemo imati više štete“, objašnjava Petrović.

Trajkovićeva je govoreći o sastavu buduće vlade, rekla da će bez obzira na emotivne želje Aljbina Kurtija da izbegne Srpsku listu, ipak presuditi racionalnost.„On će svakako uzeti Srpsku listu da bude unutar vlade. Da li će napraviti širi spektar Srba pa uzeti još neke ljude da budu deo te njegove buduće strukture, to bi bila dobra preporuka“.

Takođe smatra da je pred „političkim nadama Kosova“ Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani veliki zadatak suočavanje sa kriminalom. „Njihovo opredeljenje da se suoče sa nosiocima kriminala je veliki izazov i ja najiskrenije kao građanka brinem za njihovu bezbednost u smislu sukobljavanja sa takvim ljudima. To je veliki bezbednosni rizik. To govorim iz iskustva iz Beograda. Mi smo izgubili premijera Đinđića onog trenutka kada je odlučio da radi neka značajnija raščišćavanja u smislu obračuna sa kriminalom“.

I Trajkovićevu i Petrovića obezbeđuje policija

Trajkovićeva je govorila i o sopstvenoj bezbednosti. Podsetimo, nju mesecima čuvaju pripadnici policije a, kako tvrdi,odnedavno i predstavnici BIA. Sve je počelo, podseća ona, kada je progovorila o ubistvu Olivera Ivanovića.

„Moj živor je užasno otežan nakon ovoga. Znate da svakoga dana izlazite u novinama i stalno ste neki izdajnik i predsednik države koji vas stalno targetira“.
Kaže da je to podseća na „uvod u ono što je bio kraj Olivera“. Međtim, to realnost u kojoj živi ali koje se ne plaši.

Na pitanje, kako odgovara na optužbe „da Oliverovo ubistvo koristi za političku promociju“, Trajkovićeva kaže: „Zar mislite da ovo što preživljavam ide u korist neke moje promocije? Meni su pred izbore nudili neki snimak tog ubistva koje sam odmah prijavila Specijalnom tužilaštvu i dala sve koordinate i kontakt sa čovekom koji je to nudio meni i tražio novac. Ja sam kazala „što ne idu u Tužilaštvo nego hoće da donesu meni?“. Smatrala sam da je to neka provokacija. Znate šta, ovo je vreme gde će se pokazati ko je, gde je. Videće se i ti veliki prijatelji i osobe koje su ga najviše volele, sve će doći na svoje mesto“, kaže Rada Tajković.

Priznaje da se sa Ivanovićem nikada nije strateški slagala, ali da to nije bio slučaj samo sa njim već i sa drugim političarima, kako sa severa, tako i sa juga. Dodaje I da bi volela da čuje šta to Milena Ivanović zna o njoj.

Sagovornici „Dogovora!?“ su izrazili nadu da će istraga koja se vodi o Ubistvu lider SDP-a uskoro imati prve rezultate i prve optužnice.

„On je bio jedan od najboljih među nama, a i šire. Izgubili smo jednog velikog čoveka, jednog borca za pravdu, za istinu i demokratiju“, kaže Slobodan Petrović.

Petrović koji kao i Trajkovićeva ima policijsku pratnju, ali njega za razliku od predsednice Evropskog pokreta, čuvaju na Kosovu. Na pitanje da li se plaši za sopstvenu bezbednost, Petrović kaže: „Samo lud čovek se ne plaši. Ja nisam kukavica. Naprotiv, upravo to što radim pokazuje da nisam kukavica, ali strepim pre svega za one koji su ugroženiji, oni koji su najslabiji, za porodicu, za one ljude koji razmišljaju svojom glavom, koji imaju svoj stav, koji smeju da kažu. A oni su u ovom vremenu nekako u manjini i oni su najslabiji. Njima je bezbednost najugroženija.“

Uvrede koje putem saopštenja često plasira Srpska lista šalje, Petrović naziva primitivizmom i dodaje: „To mnogo više govori o njima, a ne o nama. Teška vremena ne traju dugo“, zaključuje Petrović.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020