Vesti
Politika

"Dogovor Srba i Albanaca jedini put do trajnog mira na Balkanu"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da iskreno veruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu istorijski dogovor Srba i Albanaca, uz ocenu da je jedino moguće neko kompromisno rešenje.
Ana Brnabić (Foto N1)

U intervjuu za Blic ona je navela da to kompromisno rešenje podrazumeva "da obe strane nešto izgube, ali da i nešto dobiju".

"Odnosno, da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rešenja. A i jedna i druga strana mogu da dobiju mnogo - stabilniju, srećniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet", smatra Ana Brnabić.

Ona je rekla da nema nikakve poente da se govori o dijalogu sve dok Priština ne ukine takse.

"Mogu da se nadam da će takvu odluku doneti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god takse uticale na nas u centralnoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu i Metohiji - Srbima i Albancima", rekla je premijerka.

Upitana šta očekuje od sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel 18. septembra, Ana Brnabić je navela da je njena želja da u Berlinu potvrdi dobre odnose i jače ih učvrsti.

Ona je ukazala da je činjenica da postoje neslaganja sa Nemačkom kada je reč o Kosovu, ali da je i pored toga Srbija pokazala da je pouzdan, iskren i predvidiv partner Nemačkoj.

"U mnogim situacijama nama je bila veoma značajna podrška kancelarke Angele Merkel koja je ostala posvećena zapadnom Balkanu i u vremenu kada nije bilo politički oportuno baviti se ovim delom Evrope. Uvek ćemo ovo znati da cenimo", rekla je Ana Brnabić.

Za najave dela opozicije da će bojkotovati izbore, ona je istakla da ne razmišlja o tome i da je to njihovo demokratsko pravo i ujedno njihov jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalaze i u koju su sami sebe doveli.

"Kad vam je jedina politika već duže vreme vređanje i pretnje bez jasnih, konstruktivnih kritika i bez trunke objektivnosti da kažete da je nešto ipak dobor urađeno, onda dođete do toga da nemate ni podršku ni ideju s kojim ćete izaći na redovne parlamentarne izbore za koje samo četiri godine znate da dolaze", navela je Ana Brnabić.

I onda, kako je rekla, smišljate sto i jedan razlog zašto na izbore nećete izaći.

"Ono što je zanimljivo jeste da se taj deo opozicije danas ne obračunava više sa nama, već isključivo sa drugima u opoziciji. I to je još jedan pokazatelj kakvi su njihovi demokratski kapaciteti i kako oni shvataju demokratiju", rekla je Ana Brnabić.Ostale vesti

Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020
Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020