Vesti
Politika

"Dogovor!?": Priznanje u zamenu za veću autonomiju Srba na Kosovu

Evropski plan za Kosovo predviđa priznanje Kosova od strane Srbije, smatra profesor i politički analitičar Nedžemedin Spahiu, navodeći da će Srbija u zamenu za to dobiti veću autonomiju za srpsku zajednicu na Kosovu. On je optimista po pitanju ishoda današnjih razgovora u Ohridu i očekuje dogovor dve strane. Srđan Simonović, pak, smatra da o interesima Srba na Kosovu niko ne misli, te da su i oni sami skeptični po pitanju Zajednice srpskih opština (ZSO).
Nedžmedin Spahiu i Srđan Simonović u emisiji Dogovor (Foto Kim, Bojan Ćirković)

Politički analitičar i profesor Nedžemdin Spahiu očekuje pozitivan ishod današnjih razgovora u Ohridu. Iako se u planu EU ne navodi eksplicitno da Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, Spahiu smatra da je to cilj.

"Nemačko-francuski plan je zapravo trampa - priznanje Kosova od strane Srbije de fakto i de jure. Mada, u kosovskoj javnosti se kaže samo de fakto, ne kažu de jure zato što ne razumeju činjenicu da u članu 1 piše da strane priznaju nacionalne simbole jedna drugoj. Priznavanje nacionalnih simbola znači priznati naciju, znači priznati kosovsku naciju, a priznavati kosovsku naciju znači priznati državu koju je stvorila ta nacija, odnosno nezavisnost i suverenitet te države. Napravljen je takav dogovor da bi ga razumeli profesionalci i intelektualci, ali ne i običan narod, a kako bi se olakšao posao i Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju. U suštini, to je ta formula. Znači, priznanje Kosova od strane Srbije u zamenu za veću autonomiju Srba na Kosovu koju pružaju Ahtisarijev plan i Ustav Kosova. Zapravo, Srbi Ustavom Kosova imaju autonomiju na polju zdravstva, autonomiju u okviru prosvete i kulture", rekao je Spahiu u emisiji "Dogovor!?" Radija Kim.

U istoj emisiji, Srđan Simonović iz NVO "Humani centar Mitrovica" je kazao da "nijedna strana nije uzela (u obzir) interese Srba na Kosovu" po pitanju evropskog plana oko koga su se Vučić i Kurti već dogovorili.

"Mislim da bi, u tom smislu, obe strane trebalo da uzmu interese Srba, jedna strana koja plediira da bude nezavisna država,a to je Kosovo koja će htela ili ne htela, bili ili ne bila nezavisna država, biti suočena sa činjenicom da postoje neki Srbi koji žive tu. S druge strane, mi imamo državu Srbiju koja bi trebalo da štiti svoje sunarodnike i koja bi trebala da uzima njihove potrebe i realnu sliku sa terena. Ja se bojim da predstavnici Srba sa Kosova nemaju trenutno dovoljno kapaciteta da iznesu srpske stavove i potrebe. Mislim na one bivše, Nenada Rašića koji je danas u Vladi Kosova ne poznajem i nisam pratio njegov politički život i razvoj, ali sam itekako pratio razvoj Srpske liste jer se to odražavalo na moj život i život mojih bližnjih", naveo je on.

Na pitanje: "Kako?", Simonović je odgovorio:

"U svakom slučaju ne bih rekao da je pozitivno, ali mislim, kada kažem da ne poseduju kapacitet za, recimo, realan prikaz potreba Srba, tu sam mislio na Srpsku listu pošto je to jedini politički subjekat koji predstavlja Srbe u kosovskom parlamentu", istakao je on.

Spahiu smatra da se po pitanju Zajednice srpskih opština (ZSO) Aljbin Kurti pomirio sa činenicom da je mora formirati, te da je promenio pređašnje pozicije. Ono čega se plaši su kompetencije te Zajednice, naglasio je ovaj politikolog.

"Sporan je obim kompetencija ZSO jer se Vlada Kosova plaši da ukoliko taj obim kompetencija bude veliki, da će država Srbija to zloupotrebiti kao što to radi prema Bosni i Hercegovini sa Republikom Srpskom, da nameće svoju volju. Vlada Srbije želi da ima što veći uticaj na Kosovu da bi štitila srpsku zajednicu pomoću mehanizama koji neće zavisiti od toga kakva će biti Vlada Kosova, a to je oblik autonomije", kazao je on.

Komentarišući poruke Lajčaka i Vučića da dogovora neće biti ukoliko se ne formira ZSO, Simonović je rekao da formiranje ovog tela ne znači apsolutno ništa "ako ona sa sobom ne nosi izvesne promene".

"Promene u kvalitetu života i promene u bezbednosnim garancijama. Ljudi su skeptični, jer po zakonu o lokalnim samoupravama Kosova sve opštine imaju pravo da prave svoje asocijacije i svoja udruženja i tamo su predviđene neke nadležnosti. Međutim, Briselski sporazum iz 2015. godine kaže da će biti i neke prenešene nadležnosti sa centra na ZSO. Mi, nažalost, ne znamo kakve su te nadležnosti koje će biti prenete", naveo je on.

Simonović je podsetio da je napravljen Statut za ZSO koji javnost nije videla i zaključio da je narod "s pravom skeptičan jer ona (ZSO) nije formirana već devet godina.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023