Vesti
Politika

"Dogovor na Kosovu pod uticajem SAD"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je jutros da je dogovor o novoj kosovskoj vladi diplomatski uspeh američke ambasadorke u Prištini Trejsi En Džejkobson.
Milivoje Mihajlović (Foto arhiva Kim)

Mihajlović je za RTS-a rekao da je američki uticaj prelomio da dođe do dogovora o novoj vladi na Kosovu i dodao da očekuje da premijer bude iz Demokratskog saveza Kosova.

Mihajlović smatra da je dogovor Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova verovatno konačan, jer je vlast magnet za obe partije.

On je kazao da nije siguran koliko će taj dogovor potrajati, jer kako je naveo, nije lako vladati u južnoj pokrajini gde je situacija katastrofalna te da ne očekuje mnogo mira na ulicama na Kosovu i Metohiji tokom mandata buduće vlade.

Mihajlović je istakao da je glavni interes Srba da u kosovskom parlamentu što bolje predstave i zastupaju svoje interese.

"Konsolidacija vlasti u kosovskom parlamentu znači da će se nastaviti briselski sporazum", precizirao je Mihajlović, dodajući da će premijer biti verovatno neko iz Demokratskog saveza Kosova, ali to za Srbe i nije ni bitno, jer je najvažnije da je ekipa iz Srbije spremna za razgovore.

"Ko god da je premijer, suštinski je Hašim Tači najuticajnija ličnost ličnost na Kosovu", zaključio je Mihajlović.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022