Vesti
Politika

Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme

Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Iz emisije Dogovor (Foto Kim)

Sagovornici emisije „Dogovor!?“ su složni oko činjenice da je Agim Veljiju samo kolateralna šteta u celokupnoj političkoj situaciji. Po mišljenju novinarke nemačkog Radija WDR Violete Oroši, Kurti je namerno proizveo krizu. On je, kaže, hrabar na ulici, u zatvoru, bio je hrabar da smeni ljude u institucijama, ali ne i da utvrdi da li zaista postoji sporazum između Vučića i Tačija o kojem priča.

“On iza sebe ima Skupštinu i ja ne verujem da bi 99% građana glasalo za neki sporazum koji im ne ide u korist. Dakle, on nije želeo da doživi još jedan pritisak u Beloj kući. Nije problem ni Agim Veljiju, ni taksa jer će se ona ukinuti danas ili sutra, već je problem taj sporazum“, uverena je novinarka.

Politikolog Aljbinot Maljoku kaže da se i u ovom slučaju vidi „borba“ između predsednika i premijera Kosova koja ima dužu pozadinu, posebno kada je u pitanju završni sporazum.

„Priča o vanrednom stanju, ministru policije je samo pokriće za ono što je malo veće od svih ovih stvari, a to jeste sporazum između Kosova i Srbije. I taksa i sve to je samo priča, odnosno nijanse koje su se poklapale u jednom momentu kada je kao razlog naveden to što je premijer Kurti razrešio ministra unutrašnjih poslova“.

Maljoku kaže da je Tači prisutan u svim političkim krizama na Kosovu, pa i u ovoj.

“Predsednik Tači pokušava po svaku cenu da on bude taj koji će završiti nešto. A ono što će on završiti nije dobro za Kosovo i neće doneti nikakvog mira. Ovaj sporazum ne može doneti mir“, kaže Maljoku.

Rušenje vlade u vremenu kada se Kosova kao i čitav svet suočava sa virusom Covid 19 pokazuje koliko su kosovski političari neodgovorni, kaže Orošijeva.

„Jednostavno, neprihvatljiva ja situacija da se sve ovo dešava u sred pandemije virusa korona ali to apsolutno ne oslobađa bilo kakve odgovornosti ni aktuelnog premijera, niti bilo koga i bilo koju partiju“.

Da je pad vlade nastupio u najgore vreme, slaže se i politikolog Aljbinot Maljoku.

„Meni je žao kao građaninu što doživljavam ovo kovidno vreme i političko nevreme koje se desilo ovih dana. Vlada koju je vodi Kurti bila je vlada koja je u očima građana imala veliku simpatiju, premijer Kurti i njegovi ministri posebno sada kada je u pitanju ova bitka sa ovim virusom, jer je bila na najvećem nivou dužnosti i za svaku je pohvalu“.

Na pitanje da li su kosovske institucije pravovremeno reagovale u sprečavanju zaraze, Violeta Oriši kaže da su se kao i svugde na Balkanu i kosovske vlasti uozbiljile tek kada je virus stigao.

„Mi smo mislili da će nekako nas na Balkanu taj virus da zaobiđe. Možda nismo imali ni dovoljno informacija ali smo ipak znali da se on negde kreće. Tek kada se približio ovde u Evropi, posebno u Itali onda smo počeli malo ozbiljnije da razmišljamo o tome. Naše vlade ovde na Balkanu su, čini mi se, bez obzira na sve dosta kasno reagovale, jer kada se on pojavi i kada je prisutan onda je već kasno. Možda su preventivno trebali nedelju ili dve ranije da krenu sa tim merama. Ali, znate šta? Mi postajemo ozbiljni tek kada nam zakuca na vrata. On je zakucao i sad mogu da kažem da smo potpuno ozbiljnji“.

Orošijeva kaže da će se posledice ove krize tek osetiti, posebno u ekonomiji. Pitanje je, kaže, kako će se male balkanske zemlje izvući. Zabrinuta je da će kredite na kraju plaćati građani i to decenijama.

Poštujući preporuke nadležnih institucija o zabrani kretanja i okupljanja, u studiju RTV Kim nije bilo gostiju, pa je autorka emisije Zorica Vorgučić sa sagovornicima razgovarala putem Skajpa.

 

 

 Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020