Vesti
Politika

Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni

U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
Iz emisije ''Dogovor!?'' (Foto Kim)

Kosovski predsednik Hašim Tači vodi razgovore sa predstavnicima parlamentarnih strankama o formiranju nove vlade Kosova i inisistiranju da se do nje dođe, a vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti zahteva izbore.

Po mišljenju novinarke i urednice platforme „Crno-beli svet“ Sanje Sovrlić, takvo ponašanje kosovskih političara u trenutku pandemije koronavirusa je neozbiljno.

„Ceo svet je usmerio svoje snage i preduzima mere u suzbijanju koronavirusa, dok mi na Kosovu imamo neka politička previranja. Naravno da i u drugim zemljama neki (političari) pokušavaju da dobiju političke poene i u ovoj situaciji, ali mislim da su političke teme ipak sklonjene sa strane. Iskreno, meni je ovo krajnje neozbiljno, da ovoliko traje, da politički lideri na Kosovu iz svih stranaka nisu u stanju da sednu i da se dogovore o preduzimanju mera, već se vodi borba oko toga ko će izvući najviše političkih poena iz ove situacije. Tako to meni deluje“, kazala je Sovrlićeva u emisiji "Dogovor!?".

Sa druge strane, novinar Televizije 21 i autor emisije „Klik“ Ljeart Hodža kaže da sve dok nije na snazi vanredno stanje izbori mogu biti raspisani.

„Samo što sa neke zdravstvene perspektive, a na osnovu onoga što se dešava na Kosovu i u svetu, nema baš mnogo smisla. Druga stvar, po Ustavu, ako se već ide na vanredne izbore, od datuma kada predsednik donese odluku, maksimalni rok je 45 dana. Po nekoj logici, možda bi za dva meseca ovo stanje i prošlo i ljudi bi se možda vratili normalnom životu“, kaže on.

Nakon više od godinu dana, ukinuta je tarifa od 100% na robu iz Srbije. Kosovska vlada je donela odluku o njenom ukidanju, ali uz uvođnje recipročnih mera. Sagovornici „Dogovora?!“, kao i veći deo javnosti na Kosovu, nisu upoznati sa tim šta te recipročne mere podrazumevaju ili će podrazumevati. Ono što je sigurno, kaže Hodža, da sadašnji premijer Aljbin Kurti nije ispunio ono što je o taksama govorio u predizbornoj kampanji.

„To što je obećano, to do sada nije urađeno. Kako će stvari da se odvijaju, teško je prognozirati jer ko god je na Kosovu prognozirao zadnje dve, tri godine on je bio teško demantovan“, kaže Hodža.

Ukidanje takse uz reciprocitet prema Srbiji je najpatriotskiji čin Kurtija prema albanskoj javnosti, smatra novinarka Sanja Sovrlić. Ona se ipak nada da taj reciprocitet neće ozbiljno ugroziti građane na Kosovu kojima u trenutku borbe protiv koronavirusa takse i reciprocitet nisu bitni.

„Albanci su u velikom broju dolazili na sever Kosova i to ne samo u Severnu Mitrovicu, nego i u Leposavić, kako bi došli do robe, tako da su u manjoj meri prevaziđene te etničke barijere. Sada svi imaju jedan problem koji ne poznaje ni veru, ni naciju, ni entičku pripadnost, tako da mislim da je besmisleno insistirati na priči o taksama“, kaže Sovrlić.

Ona napominje da bi sada vlasti ipak trebalo svu pažnju da usmere ka borbi protiv koronavirusa, pre nego međusobnim političkim tenzijama.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020