Vesti
Politika

"Dogovor!?": Da li su novi izbori rešenje za krizu na severu?

"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
Fadilj Ljepaja, Tatjana Lazarević i Miodrag Milićević (Foto Kim, B.Ćirković)

Tatajana Lazarević, glavna i odgovorna urednica KoSSeva kaže da ne može da su izbori u četiri opštine na severu neminovnost, ali dodaje da ukoliko Beograd od njih traži da naprave peticiju od 20% građana upisanih u birački spisak o kojoj je govorila predsednica Kosova Vjosa Osamni, da će to i uraditi.

"Da li će to biti direktna odluka Aleksandra Vučića ili će to biti samo deo te odluke, to je u ovom trenutku manje važno pitanje ali to mora da bude odluka Beograda, takva je praksa. Srbi autentično sami neće sigurno doneti takvu odluku kako god se to bude predstavilo. Što se samog srpskog stanovništva tiče i samih političkih predstavnika, uključujući Srpsku listu i ovo što se naziva alternativnim političkim glasovima, nema volje u ovom trenutku da se ide na izbore i još bez uslovljavanja", kaže Lazarevićeva ali ističe da grani ne odustaju od zahteva za hitnim napuštanjem opštinskih zgrada od strane specijalaca Kosova, pa i premeštanja gradonačelnika na alternativne lokacije.

Politički analitičar Fadilj Ljepaja sa, druge strane, kaže da, nije glavno pitanje kada će biti izbora na severu, već zašto su bojkotovani prošli u aprilu.

"Sa strane zvaničnog Kosova neće biti nikakvih problema oko organizovanja novih izbora ali će biti problema šta se podrazumeva pod tim uslovljavanjem. Kosovo će organizovati slobodne izbore, svako će moći da vrši svoju kampanju, svako će na slobodan način moći da izražava svoju političku volju ali Kosovo ne može da utiče na one političke partije koje neće da učestvuju na izborima. Glavni razlog neučestvovanja je što ti ljudi ne priznaju institucije i uopšte Ustav i zakon Kosova i ne žele da stvore nešto u tom okviru. Bili su u Vladi Kosova a ponašali su se kao da su u Vladi Srbije, oni su bili načelnici u Policiji Kosova ali su komandante imali drugde. Nisu izvršavali naređenja iz centra", kaže Ljepaja.

Ljepaja kaže da ne podržava to što specijalci rade trenutno na severu ali ističe da su tamo otišli po naređenju iz vlade. Takođe ističe da "ne treba izjednačavati to što rade kosovski specijalci sa onim što su nekada radili srpski specijalci".

"Sa albanske strane krive za sve što se desilo na Kosovu, Srbiju i Vučića, ali mislim da nije imao potpuni uticaj na Srbe. Da su tu bile i druge ruke umešane i da je pokušano da se stvara kriza", kaže Ljepaja.

Specijalne jedinice su ključni izvor nestabilnosti na severu Kosova, dodaje Miodrag Milićević iz NVO Aktiv koji je i sam doživeo napad od strane specijalaca krajem novembra prošle godine.

"Ti izvori porblema jesu kombinovani faktor. Politički vrlo nepopularne odluke ove poslednje postojeće vlade i gospodina Kurtija, uključujući slanje specijalnih jedinica Kosovske policije na sever Kosova. Mi u ovom momentu imamo više od pet različitih baza specijalnih jedinica Kosova koje nigde više nisu raspoređenje osim na severu, uključujući i taj glavni put".

Milićević dodaje da Vlada Kosova nema iskrene namere prema Srbima a posebno na severu, da ih ne zanima šta građanima smeta i zbog čega imaju brojne primedbe na postupanje specijalaca. "Kao premijer niste se uspeli da postavite priču na neki politički teren već ste represivnim merama uticali konkretno na jedan deo kao što je sever kako bi se kako kaže premijer Kurti, "Srbi oslobodili nekog kriminala i uticaja Boegrada".

Milićević smatra da je rapspisivanje izbora na severu samo polurešenje. "Polovično rešenje koje sigurno neće na duže staze rešiti problem. Rešenje je u logičnim i neophodnim koracima koji imaju svoj redosled, a to su povlačenje specijalnih jedinica policija iz opštinskih zgrada. To je broj jedan. Broj dva je da se povuku sa svih vidljivih lokacija na severu jer to automatski utiče na smirivanje ovih bezbednosnih tenzija. Tu se stvaraju pretpostavke za to političko rešenje", naglašava Milićević.

Sagovornici u emisiji Zorice Vorgučić govorili su i drugim temama. Više pogledajte u videu.

 

 Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023