Vesti
Politika

"Dogovor Beograda i Prištine odlična poruka za region"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da je prošlonedeljni dogovor između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, odlična poruka za ceo region.

Ursula fon der Lajen (Foto Aris Oikonomou / AFP)

"To pokazuje da je moguće da se za pregovaračkim stolom uz volju za dogovorom pronađe rešenje i krene napred čak i u teškim situacijima", poručila je fon der Lajen.

Na kraju samita EU-Zapadni Balkan, predsednica EK ukazala je da se u završnoj Deklaraciji "proširenje" nalazi u prvom paragrafu i to vidi kao jasnu naznaku opredeljnosti EU.

"EK sa mnom na čelu će raditi sve što može kako bi se napredovalo u proširenju i integraciji regiona u EU. Mi želimo Zapadni Balkan u EU i ne sme biti sumnje oko našeg cilja, a to je proširenje", kazala je ona i dodala da razume frustracuju naroda na Zapadnom Balkanu, zbog dužine procesa pridruživanja i poručuje da je jasno da su važne reforme preduzete u regionu.

"Ima očiglednog napretka i mnogo toga je promenjeno na bolje. Sada je važno ostati na kursu u ključnim oblastima kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije, sloboda medija i ekonomske reforme".

Predsednica EK pozvala je EU da ispuni svoj deo obaveza kako bi došlo do napretka u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana.Ostale vesti

Brnabić: Oštro reagovala na sramno saopštenje iz Evropske unije
Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na izjavu Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) kojom je upozorila na porast "zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine".
  • 14.08.2022
Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022