Vesti
Politika

"Dogovor Beograda i Prištine odlična poruka za region"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da je prošlonedeljni dogovor između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, odlična poruka za ceo region.

Ursula fon der Lajen (Foto Aris Oikonomou / AFP)

"To pokazuje da je moguće da se za pregovaračkim stolom uz volju za dogovorom pronađe rešenje i krene napred čak i u teškim situacijima", poručila je fon der Lajen.

Na kraju samita EU-Zapadni Balkan, predsednica EK ukazala je da se u završnoj Deklaraciji "proširenje" nalazi u prvom paragrafu i to vidi kao jasnu naznaku opredeljnosti EU.

"EK sa mnom na čelu će raditi sve što može kako bi se napredovalo u proširenju i integraciji regiona u EU. Mi želimo Zapadni Balkan u EU i ne sme biti sumnje oko našeg cilja, a to je proširenje", kazala je ona i dodala da razume frustracuju naroda na Zapadnom Balkanu, zbog dužine procesa pridruživanja i poručuje da je jasno da su važne reforme preduzete u regionu.

"Ima očiglednog napretka i mnogo toga je promenjeno na bolje. Sada je važno ostati na kursu u ključnim oblastima kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije, sloboda medija i ekonomske reforme".

Predsednica EK pozvala je EU da ispuni svoj deo obaveza kako bi došlo do napretka u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana.Ostale vesti

CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022