Vesti
Politika

"Dogovor Beograda i Prištine bez Rusije ne dolazi u obzir"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da će se Rusija uključiti u pregovore o Kosovu ako dobije poziv Beograda, ali i da bez Rusije i odobrenja Saveta bezbednosti dogovor ne dolazi u obzir.
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto Tanjug)

Ruski ambasador je za Blic rekao da je Rusija uvek bila za nastavak razgovora i da zabrinjava želja za brzim rešenjem, jer bi se došlo do osetnog napretka i kompromisa ako bi bilo više vremena.

"Ne verujem da postoji brzo rešenje, osim ako se ne radi o nametanju onog koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznavanja nezavisnosti Kosova", rekao je Bocan-Harčenko upitan o nastojanju SAD da se u kratkom roku reši pitanje odnosa Beograda i Prištine.

On je rekao da se o eventualnoj razmeni teritorija više priča u medijima, a da zvanično takvog predloga nije bilo.

Ambasador Rusije je rekao da nisu tačne kritike da Rusija ne želi da dođe do rešenja, kako bi kroz Srbiju zadržala uticaj na region. Dodao je da je interes Rusije "uvek bio i ostaje nastavak, u ovom slučaju obnavljanje, razgovora".

"Ako međunarodna zajednica želi da napravi pozitivan i značajan doprinos, mora da izvuče pouke iz onog šta je bilo, kao i da razume sadašnju situaciju koja ne odgovara nikome ni u regionu, ni u Evropi, niti Vašingtonu", rekao je Bocan-Harčenko i dodao da "celkupni razgovori moraju da budu vraćeni na temelj Rezolucije 1244".Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020