Vesti
Politika

"Dogovor Beograda i Prištine bez Rusije ne dolazi u obzir"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da će se Rusija uključiti u pregovore o Kosovu ako dobije poziv Beograda, ali i da bez Rusije i odobrenja Saveta bezbednosti dogovor ne dolazi u obzir.
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto Tanjug)

Ruski ambasador je za Blic rekao da je Rusija uvek bila za nastavak razgovora i da zabrinjava želja za brzim rešenjem, jer bi se došlo do osetnog napretka i kompromisa ako bi bilo više vremena.

"Ne verujem da postoji brzo rešenje, osim ako se ne radi o nametanju onog koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznavanja nezavisnosti Kosova", rekao je Bocan-Harčenko upitan o nastojanju SAD da se u kratkom roku reši pitanje odnosa Beograda i Prištine.

On je rekao da se o eventualnoj razmeni teritorija više priča u medijima, a da zvanično takvog predloga nije bilo.

Ambasador Rusije je rekao da nisu tačne kritike da Rusija ne želi da dođe do rešenja, kako bi kroz Srbiju zadržala uticaj na region. Dodao je da je interes Rusije "uvek bio i ostaje nastavak, u ovom slučaju obnavljanje, razgovora".

"Ako međunarodna zajednica želi da napravi pozitivan i značajan doprinos, mora da izvuče pouke iz onog šta je bilo, kao i da razume sadašnju situaciju koja ne odgovara nikome ni u regionu, ni u Evropi, niti Vašingtonu", rekao je Bocan-Harčenko i dodao da "celkupni razgovori moraju da budu vraćeni na temelj Rezolucije 1244".Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020