Vesti
Politika

’’Događaji na severu će uticati na izlaznost’’

Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na delu" ocenila je da je tokom izborne kampanje nedostajala transparentnost političkih subjekata u vezi sa finansijskim troškovima digitalnih kampanja. Što se opština sa srpskom većinom tiče, poručili su da očekuju kako će nedavni događaji na severu uticati na veći izlazak na glasanje u tom delu Kosova.
’’Događaji na severu će uticati na izlaznost’’
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Cakoli je naveo da su društvene mreže Fejsbuk i Instagram masovno koristili kandidati za gradonačelnike i skupštine opština kako bi predstavili svoje programe. Dodao je da i dalje nedostaje transparentnost u pogledu finansijskih troškova digitalnih kampanja.

„Na početku kampanje neki ključni politički subjekti obavezali da će skratiti dane kampanje, u praksi smo videli potpuno drugačiju sliku. Izborna kampanja započela je sastancima sa malim grupama građana i uz relativno zadovoljavajuće poštovanje antikovid mera. Međutim, poštovanje mera i ograničenja u broju učesnika na sastancima nije ispoštovano u poslednjoj nedelji kampanje, rekao je on i dodao da u opštinama sa srpskom većinom nije bilo televizijskih debata između kandidata.

Rezarta Delibašzade Krasnići je istakla da je bilo obećanja kandidata koja su u nadležnosti centralnog nivoa vlasti.

„Čak i na ovim izborima bilo je slučajeva da su određeni kandidati dali obećanja ili su u svoje programe uvrstili pitanja koja su u nadležnosti centralnog nivoa. Ova obećanja dolaze uglavnom od kandidata u redovima političkog subjekta koji vodi vladu, koji su sprovođenje određenih projekata povezali sa potencijalnom pomoći koju pruža izvršna vlast. Što se tiče jezika koji koriste kandidati za gradonačelnike i kandidati za skupštinu opštine, nije bilo ozbiljnih slučajeva govora mržnje. Poslednjih dana primetili smo tendenciju povećanja govora mržnje među kandidatima, ali to je ostalo u okvirima izolovanih slučajeva", dodala je ona.

Marko Trajković je kazao da u srpskim sredinama na Kosovu nisu organizovani veliki skupovi građana, te da će događaji na severu uticati na veći odziv birača.

"Sprovedena je vrlo dobra kampanja u kojoj su svi politički predstavnici išli od kuće do kuće i predstavljali svoje programe koji su uglavnom imali veze sa obećanjima o zapošljavanju, jer je to najveći problem u opštinama sa srpskom većinom, kao i lokalni problemi poput kanalizacije, rečnih tokova. Što se tiče procenta izlaska, za ovo nismo uradili neku veću analizu, ali naravno da će događaji koji su se poslednjih nedelja dogodili na severu Kosova sigurno uticati na veću izlaznost, posebno na severu" rekao je on.

"Demokratija na delu" će sa 100 posmatrača nadgledati izborni proces.Ostale vesti

Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022