Vesti
Politika

’’Događaji na severu će uticati na izlaznost’’

Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na delu" ocenila je da je tokom izborne kampanje nedostajala transparentnost političkih subjekata u vezi sa finansijskim troškovima digitalnih kampanja. Što se opština sa srpskom većinom tiče, poručili su da očekuju kako će nedavni događaji na severu uticati na veći izlazak na glasanje u tom delu Kosova.
’’Događaji na severu će uticati na izlaznost’’
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Cakoli je naveo da su društvene mreže Fejsbuk i Instagram masovno koristili kandidati za gradonačelnike i skupštine opština kako bi predstavili svoje programe. Dodao je da i dalje nedostaje transparentnost u pogledu finansijskih troškova digitalnih kampanja.

„Na početku kampanje neki ključni politički subjekti obavezali da će skratiti dane kampanje, u praksi smo videli potpuno drugačiju sliku. Izborna kampanja započela je sastancima sa malim grupama građana i uz relativno zadovoljavajuće poštovanje antikovid mera. Međutim, poštovanje mera i ograničenja u broju učesnika na sastancima nije ispoštovano u poslednjoj nedelji kampanje, rekao je on i dodao da u opštinama sa srpskom većinom nije bilo televizijskih debata između kandidata.

Rezarta Delibašzade Krasnići je istakla da je bilo obećanja kandidata koja su u nadležnosti centralnog nivoa vlasti.

„Čak i na ovim izborima bilo je slučajeva da su određeni kandidati dali obećanja ili su u svoje programe uvrstili pitanja koja su u nadležnosti centralnog nivoa. Ova obećanja dolaze uglavnom od kandidata u redovima političkog subjekta koji vodi vladu, koji su sprovođenje određenih projekata povezali sa potencijalnom pomoći koju pruža izvršna vlast. Što se tiče jezika koji koriste kandidati za gradonačelnike i kandidati za skupštinu opštine, nije bilo ozbiljnih slučajeva govora mržnje. Poslednjih dana primetili smo tendenciju povećanja govora mržnje među kandidatima, ali to je ostalo u okvirima izolovanih slučajeva", dodala je ona.

Marko Trajković je kazao da u srpskim sredinama na Kosovu nisu organizovani veliki skupovi građana, te da će događaji na severu uticati na veći odziv birača.

"Sprovedena je vrlo dobra kampanja u kojoj su svi politički predstavnici išli od kuće do kuće i predstavljali svoje programe koji su uglavnom imali veze sa obećanjima o zapošljavanju, jer je to najveći problem u opštinama sa srpskom većinom, kao i lokalni problemi poput kanalizacije, rečnih tokova. Što se tiče procenta izlaska, za ovo nismo uradili neku veću analizu, ali naravno da će događaji koji su se poslednjih nedelja dogodili na severu Kosova sigurno uticati na veću izlaznost, posebno na severu" rekao je on.

"Demokratija na delu" će sa 100 posmatrača nadgledati izborni proces.Ostale vesti

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
  • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022