Vesti
Politika

’’Događaji na severu će uticati na izlaznost’’

Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na delu" ocenila je da je tokom izborne kampanje nedostajala transparentnost političkih subjekata u vezi sa finansijskim troškovima digitalnih kampanja. Što se opština sa srpskom većinom tiče, poručili su da očekuju kako će nedavni događaji na severu uticati na veći izlazak na glasanje u tom delu Kosova.
’’Događaji na severu će uticati na izlaznost’’
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Cakoli je naveo da su društvene mreže Fejsbuk i Instagram masovno koristili kandidati za gradonačelnike i skupštine opština kako bi predstavili svoje programe. Dodao je da i dalje nedostaje transparentnost u pogledu finansijskih troškova digitalnih kampanja.

„Na početku kampanje neki ključni politički subjekti obavezali da će skratiti dane kampanje, u praksi smo videli potpuno drugačiju sliku. Izborna kampanja započela je sastancima sa malim grupama građana i uz relativno zadovoljavajuće poštovanje antikovid mera. Međutim, poštovanje mera i ograničenja u broju učesnika na sastancima nije ispoštovano u poslednjoj nedelji kampanje, rekao je on i dodao da u opštinama sa srpskom većinom nije bilo televizijskih debata između kandidata.

Rezarta Delibašzade Krasnići je istakla da je bilo obećanja kandidata koja su u nadležnosti centralnog nivoa vlasti.

„Čak i na ovim izborima bilo je slučajeva da su određeni kandidati dali obećanja ili su u svoje programe uvrstili pitanja koja su u nadležnosti centralnog nivoa. Ova obećanja dolaze uglavnom od kandidata u redovima političkog subjekta koji vodi vladu, koji su sprovođenje određenih projekata povezali sa potencijalnom pomoći koju pruža izvršna vlast. Što se tiče jezika koji koriste kandidati za gradonačelnike i kandidati za skupštinu opštine, nije bilo ozbiljnih slučajeva govora mržnje. Poslednjih dana primetili smo tendenciju povećanja govora mržnje među kandidatima, ali to je ostalo u okvirima izolovanih slučajeva", dodala je ona.

Marko Trajković je kazao da u srpskim sredinama na Kosovu nisu organizovani veliki skupovi građana, te da će događaji na severu uticati na veći odziv birača.

"Sprovedena je vrlo dobra kampanja u kojoj su svi politički predstavnici išli od kuće do kuće i predstavljali svoje programe koji su uglavnom imali veze sa obećanjima o zapošljavanju, jer je to najveći problem u opštinama sa srpskom većinom, kao i lokalni problemi poput kanalizacije, rečnih tokova. Što se tiče procenta izlaska, za ovo nismo uradili neku veću analizu, ali naravno da će događaji koji su se poslednjih nedelja dogodili na severu Kosova sigurno uticati na veću izlaznost, posebno na severu" rekao je on.

"Demokratija na delu" će sa 100 posmatrača nadgledati izborni proces.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021