Vesti
Politika

Dodik: Uložiću veto na priznavanje Kosova

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na sednici Predsedništva glasati protiv priznanja Kosova i da će, ako bude preglasan od druga dva člana Predsedništva BiH, staviti veto na tu odluku.
Dodik: Uložiću veto na priznavanje Kosova
Milorad Dodik (Foto The Srpska Times)

"Inicijativa Komšića za priznanje Kosova je potpuno legitimna, ne vidim problem da to bude tema na Predsedništvu BiH i ja ću glasati protiv i staviću veto ako budem preglasan", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je kazao da smatra da je dobro da konačno bude razmatrano pitanje o tome da li BiH priznaje nezavisnost Kosova, jer će konačno postojati jedna, institucionalna odluka o priznanju ili nepriznanju Kosova.

Dalje je naveo da smatra da će druga dva člana Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasati protiv njegove inicijative da se iz Tel Aviva u Jerusalem izmesti ambasada BiH u Izraelu.

Dodik je rekao da je inicirao da se Predsedništvo BiH izjasni i o njegovoj inicijativi o uključenju BiH u "mali Šengen", ocenivši da bi to bilo pozitivno za BiH.

O svim ovim temama, Predsedništvo BiH raspravljaće na sednici zakazanoj za 17. septembar.Ostale vesti

Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020