Vesti
Politika

Dodik tvrdi jedno, Džaferović drugo o glasanju o Kosovu

Šefik Džaferović, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, rekao je nakon sednice ove institucije da u pozivu na sednicu nije ni stavio tačku dnevnog reda koja se odnosila na priznanje Kosova.
Dodik tvrdi jedno, Džaferović drugo o glasanju o Kosovu
Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, arhivska fotografija (Foto Rojters)

Džaferović je rekao da je potpuno jasno da priznanja Kosova neće biti dok ne bude konsenzusa.

"Ja danas nisam stavio tu tačku dnevnog reda u pozivu, potpuno je jasno da priznanja Kosova od strane Bosne i Hercegovine nema dok ne bude konsenzusa. Potpuno je izvesno da Bosna i Hercegovina neće na kraju doneti takvu odluku. Gospodin Dodik je insistirao da bude, Komšić tražio da se tačka povuče, ali je gospodin Dodik tražio da se ipak glasa. Na kraju je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nikako nismo glasali", ispričao je Džaferović.

"Ponavljam, kao predsedavajući nisam tu tačku uvrstio na dnevni red. Bila je na vanrednoj. Pa je Dodik insistirao da se to stavi na dnevni red, a Komšić je rekao da povlači pa smo se složili da bude na dnevnom redu. Kada smo došli do glasanja, Komšić je opet tražio da se povuče. I onda je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nismo hteli da glasamo, jer nemamo o čemu da glasamo", pojasnio je Džaferović.

Dodao je da je Predsedništvo pozdravilo dokumente koje je donela Evropska unija - kako izveštaj Evropske komisije, tako i ekonomsko-socijalni plan za Zapadni Balkan.

Dodik: Predsedništvo BiH odlučilo da ne prizna nezavisnost Kosova

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Predsedništvo BiH odlučilo da ne prizna nezavisnost Kosova.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je on glasao protiv priznanja Kosova, da se bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović uzdržao od glasanja, dok hrvatski član Željko Komšić uopšte nije glasao.

"Formalno-pravno BiH je danas donela zvaničnu odluku o nepriznavanju Kosova i to je jako značajno", rekao je Dodik.

Predsedništvo BiH je 17. septembra prvi put glasalo o stavu Bosne i Hercegovine o statusu Kosova i tada su za priznanje nezavisnosti glasali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv.

Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasanja na sledećoj sednici, koja je održana u četvrtak.

Dodik je tada kazao da će on, ako rezultat glasanja ponovo bude dva naprema jedan, staviti veto na odluku i tražiti izjašnjavanje o priznavanju Kosova u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Na ovaj način priča o priznavanju Kosova je završena i neće se o njoj raspravljati u parlamentu RS.Ostale vesti

Poslanici izglasali novu Vladu Srbije
Sa 227 glasova "za" i pet "protiv", poslanici Skupštine Srbije izglasali su novu vladu. Nije bilo uzdržanih, a odsutno je bilo 16 poslanika.
  • 28.10.2020
Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020