Vesti
Politika

Dodik tvrdi jedno, Džaferović drugo o glasanju o Kosovu

Šefik Džaferović, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, rekao je nakon sednice ove institucije da u pozivu na sednicu nije ni stavio tačku dnevnog reda koja se odnosila na priznanje Kosova.
Dodik tvrdi jedno, Džaferović drugo o glasanju o Kosovu
Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, arhivska fotografija (Foto Rojters)

Džaferović je rekao da je potpuno jasno da priznanja Kosova neće biti dok ne bude konsenzusa.

"Ja danas nisam stavio tu tačku dnevnog reda u pozivu, potpuno je jasno da priznanja Kosova od strane Bosne i Hercegovine nema dok ne bude konsenzusa. Potpuno je izvesno da Bosna i Hercegovina neće na kraju doneti takvu odluku. Gospodin Dodik je insistirao da bude, Komšić tražio da se tačka povuče, ali je gospodin Dodik tražio da se ipak glasa. Na kraju je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nikako nismo glasali", ispričao je Džaferović.

"Ponavljam, kao predsedavajući nisam tu tačku uvrstio na dnevni red. Bila je na vanrednoj. Pa je Dodik insistirao da se to stavi na dnevni red, a Komšić je rekao da povlači pa smo se složili da bude na dnevnom redu. Kada smo došli do glasanja, Komšić je opet tražio da se povuče. I onda je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nismo hteli da glasamo, jer nemamo o čemu da glasamo", pojasnio je Džaferović.

Dodao je da je Predsedništvo pozdravilo dokumente koje je donela Evropska unija - kako izveštaj Evropske komisije, tako i ekonomsko-socijalni plan za Zapadni Balkan.

Dodik: Predsedništvo BiH odlučilo da ne prizna nezavisnost Kosova

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Predsedništvo BiH odlučilo da ne prizna nezavisnost Kosova.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je on glasao protiv priznanja Kosova, da se bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović uzdržao od glasanja, dok hrvatski član Željko Komšić uopšte nije glasao.

"Formalno-pravno BiH je danas donela zvaničnu odluku o nepriznavanju Kosova i to je jako značajno", rekao je Dodik.

Predsedništvo BiH je 17. septembra prvi put glasalo o stavu Bosne i Hercegovine o statusu Kosova i tada su za priznanje nezavisnosti glasali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv.

Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasanja na sledećoj sednici, koja je održana u četvrtak.

Dodik je tada kazao da će on, ako rezultat glasanja ponovo bude dva naprema jedan, staviti veto na odluku i tražiti izjašnjavanje o priznavanju Kosova u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Na ovaj način priča o priznavanju Kosova je završena i neće se o njoj raspravljati u parlamentu RS.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021