Vesti
Politika

Dodeljeni grantovi za podršku preduzetnicima. Kurti: Oni koji se integrišu bolje žive

U Ministarstvu za zajednice i povratak potpisano je 99 ugovora za razvoj postojećih i pokretanje novih biznisa. Ugovore sa preduzetnicima je potpisao ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, a ceremoniji je prisustvovao i premijer Kosova Aljbin Kurti. U okviru ovog paketa pomoći iz budžeta Kosova je izdvojeno tri miliona evra.
Dodeljeni grantovi za podršku preduzetnicima. Kurti: Oni koji se integrišu bolje žive
Potpisivanje ugovora (Foto Kim)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je u aprilu postignut dogovor unutar vlade o paketu pomoći za nevećinske zajednice, pa je tri miliona evra pomoći izdvojeno za otvaranje novih radnih mesta, za postojeće i nove biznise, poljoprivrednike i male proizvođače u ruralnim područjima, ali i civilno drušvo, rekao je Kurti.

"Od volje do ideje, od ideje do odluke. Od odluke do rezultata, do opipljivog rezultata koji povećava blagostanje naših građana. Takva je naša vlast, volja građana za njihovo dobro", naveo je Kurti.

Za opštine sa srpskom većinom za 2023. godinu planirano je ukupno 149 kapitalnih projekata u vrednosti od 12,35 miliona evra, dodao je kosovski premijer.

"Naš pristup je holistički, cilj nam je dobrobit za sve kroz politike koje su inkluzivne. Znači, sveobuhvatnost je naš pristup. Želim da se zahvalim ministru Rašiću i njegovom timu na veoma važnom poslu koji rade i na dokazivanju da oni koji se integrišu žive bolje i slobodnije, čak i kada se suočavaju sa izazovima", rekao je Kurti.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić je naglasio da se sa ovim dobitnicima ne završava podrška Vlade Kosova, već da će ih biti i narednih godina.

“Ja sam imao zadatak da preduzmem te prve korake, bez obzira koliko su ponekad teški i kompleksni. U ovom slučaju, zahvaljujući premijeru Kurtiju, koji je omogućio da se ovaj projekat realizuje, čovek je na jedan praktičan način dokazao da, ipak, ima načina kako možemo da sarađujemo”, kazao je Rašić.

Dobitnicima grantova, preduzetnicima, ali i budućim poslodavcima ova finansijska podrška veoma znači.

“Puno će mi značiti, ne bavim se ovim, sada bi trebalo da počnem sa ovom mašinom kao kamenorezac, tačnije sa pisanjem slova na spomenicima”, kazao je Miroslav Tasić iz Koretišta, jedan od korisnika sredstava.

Dardan Zajneli iz Prizrena ima kovačku radnju. Obradom gvožda bavili su se, kaže, i njegovi deda i čukundeda. Ova podrška će ga, kako je dodao, podstaći da radi još više.

"Ja sam jako sretan što sam dobio po prvi put u životu ovaj grant, osam hiljada. To za mene znači puno. Trebalo bi malo više jer imam tu malu radnju, ali počeću da radim više", kazao je on.

Finasijsku podršku je u proteklom periodu dobilo više od 50 nevladinih organizacija. Međutim, na konkursu koji je raspisala Kancelarija za zajednice pri kabinetu premijera Kosova novac su dobile uglavnom albanske organizacije i mediji, uprkos tome što je podrška bila namenjena nevećinskim zajednicama.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023