Dobili brojeve, još i glasove...

Nakon izvlačenja brojeva pod kojima će učestvovati na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 6. oktobar, predstavnici srpskih partija i koalicija očekuju "mnogo sreće". Osim sreće, biće im potrebni i glasovi, a neki od kandidata za poslanike su uvereni da će ih dobiti.

Podeli ovaj članak sa:
  • Predstavnici političkih partija danas u CIK-u (Foto Kim)

Pošto su izvukli svoje brojeve, pojedini predstavnici stranaka su međusobno čestitali jedni drugima. Ono što je većina poželela je da izbori proteknu regularno.

Kampanja, koja je nezvanično u toku, nije krenula fer. Poslednjih dana vodi se prava borba saopštenjima u kojima prednjače Srpska lista i SLS, vređajući i optužujući jedni druge. Za njima ne zaostaju ni u Partiji kosovskih Srba.

Na optužbe Liberala, ali i drugih protivkandidata, za pritiske i ucene birača, Zoran Mojsilović iz Srpske liste, kojoj je pripao broj 135 na glasačkom listiću, kaže: „Nemam neki komentar na to. Oni samo optužuju, a ništa konkretno, u suštini. Ko je? Šta? Ko to njih pritiska? Na šta se, u suštini, žale? Njihov najveći problem je što nemaju podršku srpske zajednice. Zapravo, to je njihov problem. A srpsko stanovništvo je uz Srpsku listu“, uveren je Zoran Mojsilović.

Da pritisaka ima, osim SLS-a, tvrdi i Nenad Rašić, nosilac koalicije „Sloboda“. On je uveren da je pritisak glavni model za dobijanje glasova među Srbima.

„Nažalost, sve ono najgore u smislu borbe za vlast, dolazi do izražaja. Vidite šta se dešava zadnjih dana. Ljudi gube posao a ima i stvari koje mi i ne znamo, a vi (novinari) ne vidite šta se na dnevnom nivou radi prema ljudima, koji je to način pritisaka i pretnji, ucenjivanja, nuđenja novca. Biće tu svačega. Najgore od nas će biti probuđeno, odnosno od njih. Na našu žalost, opet nećemo moći da dostignemo neki nivo pluralizma kod Srba“, kaže Nenad Rašić.

Koalicija „Sloboda“ će na izborima nastupati pod rednim brojem 120. Na pitanje šta očekuje od izbora, Rašić odgovara:

„Mi očekujemo 120 poslanika, kao što naš broj kaže. To jeste optimistično, šalim se malo. Ipak, stvarno bih apelovao na sve ljude i malo dobre volje da, prvo ne rade nažao jedni drugima i da ne rade to svojim sunarodnicima Srbima. Druga stvar, apelovao bih na sve da glasaju slobodno“, poručuje Rašić.

Da slobodno glasaju, birače je danas pozavao i Andrija Ignjatović iz Partije kosovskih Srba koja će na izbornim listićima biti pod rednim brojem 115.

„Ovu priliku bih želeo da iskoristim da pozovem sve nadležne državne i međunarodne institucije da obezbede fer i korektne izbore u demokratskim uslovima. Pošto su ovo izbori na kojima treba da se čuje glas naroda pa tako i neka bude - da se stvarno čuje glas naroda, a ne da se nešto montira i da se dopusti krađa. Pogotovo na to apelujem na severu Kosova, gde su razne mahinacije. Poznato je i na prethodnim izborima šta se sve dešavalo“, kaže Ignjatović.

On poručuje da Partija kosovskih Srba predstavlja sve Srbe na Kosovu, a ne one koji, kako kaže, dolaze sa strane i „koji veštački montiraju glasove i obezbeđuju mandate u Skupštini ljudima koji to ne zaslužuju“.

Svoj broj su danas izvuklli i predstavnici Samostalne liberalne stranke. Oni će na glasačkom listiću biti pod brojem 121. Nažalost, njihova očekivanja danas nismo čuli, pošto je predstavnica stranke ubrzo nakon izvlačenja otišla iz CIK-a. 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane