Vesti
Politika

Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću jutros je zabranjen ulazak na sever Kosova uz obrazožlenje da su tako naredile vlasti u Prištini.
Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo
Marko Đurić (Foto Slobodna Evropa)

"Današnji pokušaj sprečavanja ulaska predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju na teritoriju Autonomne pokrajine Kosova i Metohije je flagrantno kršenje Sporazuma Beograda i Prištine, nepoštovanje dogovora o slobodi kretanja i kršenje svih principa koji su dogovoreni za ovu tematiku", izjavio je Đurić novinarima na prelazu Jarinje.

On je izrazio bojazan da takva odluka Prištine neće ostati bez posledica.

"Sasvim sigurno to neće omesti institucije države Srbije u normalnom funkcionisanju, ali se isto tako bojim da je to loš signal kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Đurić i apelovao na međunarodnu zajednicu da utiče kako bi se problemi rešavali dijalogom.

Đurić je danas trebalo da položi kamen-temeljac za zgradu u Banjskoj, poseti Opštinu Zveačan i Kombinat Trepču i razgovara s predstavnicima Srba sa severa Kosova.Ostale vesti

Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020