Vesti
Politika

Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću jutros je zabranjen ulazak na sever Kosova uz obrazožlenje da su tako naredile vlasti u Prištini.
Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo
Marko Đurić (Foto Slobodna Evropa)

"Današnji pokušaj sprečavanja ulaska predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju na teritoriju Autonomne pokrajine Kosova i Metohije je flagrantno kršenje Sporazuma Beograda i Prištine, nepoštovanje dogovora o slobodi kretanja i kršenje svih principa koji su dogovoreni za ovu tematiku", izjavio je Đurić novinarima na prelazu Jarinje.

On je izrazio bojazan da takva odluka Prištine neće ostati bez posledica.

"Sasvim sigurno to neće omesti institucije države Srbije u normalnom funkcionisanju, ali se isto tako bojim da je to loš signal kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Đurić i apelovao na međunarodnu zajednicu da utiče kako bi se problemi rešavali dijalogom.

Đurić je danas trebalo da položi kamen-temeljac za zgradu u Banjskoj, poseti Opštinu Zveačan i Kombinat Trepču i razgovara s predstavnicima Srba sa severa Kosova.Ostale vesti

CIK: Prebrojavanje uslovnih glasova, vodi Samoopredeljenje
Centar za brojanje i rezultate prebrojao je do sada oko 5.000 uslovnih glasova, nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su na Kosovu održani 14. febraura.
  • 01.03.2021
U Prištinu stiže Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje danas trodnevnu posetu Kosovu.
  • 01.03.2021
Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021