Vesti
Politika

Đurićevo otvoreno pismo

Podršku predsedniku Srbije Vučiću danas je, u vidu otovrenog pisma upućenog vladiki Teodosiju, dao i Marko Đurić. Ovo pismo je, kao i prethodna koje su uputili predstavnici Srpske liste, prosleđeno i medijima.
Đurićevo otvoreno pismo
Đurić i vladika Teodosije (Foto Kim arhiva)

Đurić je kazao da su netačne tvrdnje vladike Teodosija da je predsednik Srbije zastrašivao narod na Kosovu.

“Takve reči, duboko sam uveren, nisu ni pravedne ni istinite. Posebno verujem da nije dobro što dolaze sa Vaše strane. Vređate i govorite i o nedostojnosti. Vaše reči pune strasti teške su i nedostojne”, napisao je Đurić vladiki.

U pismu je kritikovao i igumana Visokih Dečana oca Savu, istakavši da je “nedeljama unazad javno širio lažne tvrdnje o dogovorenom monstruoznom nasilnom scenariju, navodno dogovorenom između Beograda i Prištine”.

Iako, kako navodi, brani pravo da vladika iznosi svoje mišljenje, Đurić dodaje da ne misli da je dobro i primereno da se, kako kaže, svakodnevnom političkom kampanjom iz krugova pojedinaca u Eparhiji narušava životno neophodno narodno jedinstvo i sloga i poverenje u državu.

“Neće nam biti bolje niti ćemo biti jači u borbi za sudbinu našeg naroda ako u nju ulazimo unapred obeleženi žigom izdaje, istaknuti na stub srama, izjednačeni direktno sa Judom Iskariotskim i "ohrabreni" Lazarevim kletvama”.

“Kako ćemo ubediti Srbe na Kosovu i Metohiji da ostaju na svojim ognjištima i čuvaju srpstvo i Srbiju ako istovremeno tvrdimo da ta ista Srbija želi da ih protera i pobije? “, pita Đurić, dodajući da bi trebalo da se držimo složno.

Poručuje da “Srbi na Kosovu i Metohiji imaju jednu majku, a to je država Srbija”, koja, kako kaže, plaća i pomaže rad eparhije i svakog sela i opstanak “ svakog našeg doma na Kosovu i Metohiji”.

Na kraju je poručio da će Vučić nastaviti da se bori za Srbiju i Srbe na Kosovu.

 Ostale vesti

Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020