Vesti
Politika

Đurić: Vojska Kosova je ilegalna okupaciona formacija

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da "vojska Kosova predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na teritoriji Srbije".
Đurić: Vojska Kosova je ilegalna okupaciona formacija
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Đurić je u obraćanju javnosti poručio da to predstavlja "pakt protiv mira i čin politilke agresije na Srbiju".

Dodaje da je cilj da se zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Republike Srbije i stvaranja Kosova na čitavom području AP Kosovo i Metohija.

Ističe da je to suprotno Ustavu u zakonima Srbije, ustavnom okviru Kosova i rezoluciji 1244, ali i sporazumu iz Kumanova kojim je okončan oružani sukob na Kosovu.

"Vojska Kosova predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na teritoriji Srbije", naveo je Đurić.

Još jednom je naglasio da je protivpravni karakter te formacije jasan i nedvosmilen i da odluka ima za cilj nasilnu promenu granica Srbije i narušavanje ustavom utvrđenog položaja pokrajine.

Dodaje da se to dešava u uslovima kada još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine.

Ističe da se vojska kosova formira u trenu u kome nijedan jedini albanac nije odgovarao za brojene zločine i hiljade ubijenih i stotine hiljada proteranih tokom oružanog sukoba na KiM.

Đurić navodi da su ti zločini činjeni od strane onih koji sačinjavaju vojsku Kosova uz materijalnu i logističnu podršku pojedinih država koje su i pre dve decenije izvršile oružanu agresiju na Srbiju.

"Zahtev Kforu da razoruža ilegalnu formaciju"

"Građani treba da znaju da su upravo ove države najodgovornije za današnju odluku", rekao je Đurić.

Zahteva od Kfora da ne dozvoli delovanje nelegalne vojske Kosova i da istu razoruža i situaciju vrati u okvire rezolucije 1244.

"Sve drugo značilo bi direktnu podršku cilju nasilnog odvajanja dela teritorije Srbije", rekao je Đurić dodajući da je u pitanju protivpravno delovanje koje je kažnjivo.

Pozvao je i Albance i Srbe da ne stupaju u redove te formacije ukazavši da je to krivično delo koje je kažnjivo višegodišnjim i strogim zatvorkim kaznama.

Direktor kancelarije za KiM kaže da će predsednik Vučić, zajedno sa Vladom i nadležnim službama nastaviti da preduzima potrebne ustavne i zakonske korake kako bi se očuvao mir i bezbednost.

Kako kaže, opcije koje su formalno-pravno na raspolaganju uključuju i proglašenje okupacije na delu teritorije Republike Srbije, kao i različite vrste upotrebe oružanih snaga o čemu odluku donose nadležni organi.

 Ostale vesti

Stano: Izbore na severu održati u mirnim okolnostima
Evropska unija pozvala je kosovske institucije da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi izbori planirani u opštinama na severu Kosova 18. decembra bili održani u mirnim okolnostima.
  • 07.12.2022
Kfor: Pripadnici američke komande slučajno ušli u dvorište vrtića
Pripadnici Regionalne komande Istok iz SAD-a slučajno su svojim vozilima ušli na parking obdaništa u Leposaviću, saopštavaju iz Kfora nakon što su ranije danas pojedini mediji na severu Kosova objavili da su „pripadnici Kfora upali u dvorište vrtića u Leposaviću“.
  • 07.12.2022
NATO: Region značajniji nego ikad
Jugoistočna Evropa je zbog svoje strateške uloge značajnija nego ikada i taj značaj je konačno prepoznala i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik Fondacije NATO odbrambenog koledža Alesandro Minuto-Rico.
  • 07.12.2022
Svećlja u blizini ibarskog mosta: Situacija mirna
Posle jučerašnjih dešavanja na severu Kosova, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja posetio je danas južni deo Mitrovice.
  • 07.12.2022
Vlada Kosova čeka procenu situacije na severu
Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu saopštio je da se čeka procena situacije na severu od strane bezbednosnih organa "za naredne korake" u vezi sa održavanjem izbora.
  • 07.12.2022
Jablanović: Bliži smo odlaganju izbora
"Mislim da smo u ovom trenutku bliži tome da se izbori odlože za neki naredni period u kome će se održati na mirniji i normalniji način, a to će se dogoditi samo ako se steknu uslovi kojima prethodi politički dogovor. Ali, to ne možemo da predvidimo, u Prištini je na vlasti nepredvidljiva garnitura", kazao je za Radio Kim kandidat za gradonačelnika Leposavića Aleksandar Jablanović koji se u ime Partije kosovskih Srba (PKS) kandidaovao za učešće na izborima zakazanim u toj opštini za 18. decembar.
  • 07.12.2022