Vesti
Politika

Đurić: Važno je da ne odbacujemo dijalog

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da Srbija pozdravlja američki predlog za boljom ekonomskom saradnjom Beograda i Prištine, ali da to ne znači da kao preduslov prihvata priznanje nezavisnosti. Važno je, ističe, da ne odbacujemo dijalog i da smo spremni za pregovore, pod uslovom da to želi i albanska strana.
Đurić: Važno je da ne odbacujemo dijalog
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Srbija pozdravlja američki predlog za boljom ekonomskom saradnjom Beograda i Prištine, ali to ne znači da kao preduslov prihvata priznanje nezavisnosti", rekao je Marko Đurić za Sedmicu Radio Beograda 1.

"Važno je da ne odbacujemo dijalog i da smo spremni za pregovore, pod uslovom da to želi i albanska strana. Pozdravljamo razgovore o železničkoj i avio-liniji Beograd Priština jer su takvi projekti značajni i za bolji standard Srba na Kosmetu", rekao je Đurić.

Na pitanje Radio Beograda da li će Priština uskoro dobiti Vladu ili je možda čekaju novi izbori, direktor kancelarije za KiM odgovara da je situacija vrlo neizvesna i da "izborne" karte svakog dana mogu da se promene.

"Ono što je za Srbiju važno jeste činjenica da Srspkoj listi pripadaju sva zakonom garantovana prava i da njeni predstavnici neće pristajati ni na kakve ucene", dodaje Đurić i priznaje da nema informacije o tome da li će Samoopredeljenje Aljbina Kurtija konačno uspeti da se dogovori sa demokratama Ise Mustafe.

"Pored dobro poznatih izazova, Priština pred Srbiju stalno stavlja i nove", što takođe, prema Đurićevim rečima, predstavlja problem. Najaktuelniji jeste suđenje protiv šestoro Srba za ubistvo Olivera Ivanovića.

"Taj proces je farsa sa lažnim dokazima i svedocima, i zato, Srbija vodi svoju istragu. Iz bezbednosnih izvora imam informaciju da naša istraga vodi u suprotnom smeru od prištinske, ali da je ne bismo ugrozili, ne možemo otkriti detalje", kaže Đurić. Dodaje, da kao što se ne odustaje za potragom Ivanovićevih ubica, tako se, tvrdi, ne odustaje ni od podrške Srbima na KiM.

"Vlada je programom 2025. predvidela još veća izdvajanja za projekte u južnoj pokrajini, a postoji i konkretna pomoć domaćinstvima, te je predviđena izgradnja novih objekata za veliki broj porodica. Očekujemo i veće angažovanje lokalnih političkih aktera na terenu koji moraju stići do svake srpske porodice, a oni koji to ne budu činili, biće smenjeni", navodi Đurić.

Interes je i zaštita svetinja.

Prema Đurićevim tvrdnjama "ono što se trenutno dešava u Crnoj Gori u vezi sa zakonom o slobodi veroispovesti, u Prištini neće biti moguće, jer srpski poslanici to neće dozvoliti, mada bi Priština to jedva dočekala. Srbija ostaje verna zaštiti svih svojih interesa, zaključuje direktor kancelarije za KiM.

"Poruka je da smo spremni za dijalog, i da želimo stabilnost regiona, ali da ništa ne prihvatamo dok se ne ukinu takse od sto odsto na srpsku robu", poručuje Đurić.Ostale vesti

Tači sa Pompeom i Norkvistom o dijalogu i bezbednosti
Tokom svoje posete Vašingtonu predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom sekretara odbrane SAD-a Dejvidom Norkvistom.
  • 27.02.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem "da ga ubace u UN".
  • 26.02.2020
Neposredno nakon što je u medijima objavljen dopis kosovskog premijera Aljbina Kurtija o nalazima njegovog pravnog tima u vezi sa, kako je to navedeno, tajnim sporazumom koji je Tači potpisao 2013. godine, sa tadašnjim šefom NATO-a o tome da NATO ima apsolutno pravo veta nad odlukom da li će dopustiti dolazak KBS trupa na sever ili ne, Kurti je održao i konferenciju za medije.
  • 26.02.2020
Hoti traži ukidanje takse
Prvi potpredsednik kosovske vlade, Avdulah Hoti, izjavio je da je pred Prištinom "izazovan proces postizanja mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji zauzvrat ima obostrano priznanje" i da treba ukloniti prepreke koje je postavila prethodna vlada.
  • 26.02.2020
Tači sa Palmerom o konačnom sporazumu
Predsednik Kosova Hašim Tači boravio je u Vašingtonu i sastao se sa brojnim zvaničnicima, među kojima i sa Metjuom Palmerom.
  • 26.02.2020
Pet godina najavljivanja izgradnje auto puta
Izgradnjom auto puta Niš-Priština omogućilo bi se brže i kvalitetnije putovanje, smatraju meštani i prevoznici u Gračanici i nadaju se da će ova ideja uskoro biti realizovana.
  • 25.02.2020