Vesti
Politika

Đurić: Važno je da ne odbacujemo dijalog

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da Srbija pozdravlja američki predlog za boljom ekonomskom saradnjom Beograda i Prištine, ali da to ne znači da kao preduslov prihvata priznanje nezavisnosti. Važno je, ističe, da ne odbacujemo dijalog i da smo spremni za pregovore, pod uslovom da to želi i albanska strana.
Đurić: Važno je da ne odbacujemo dijalog
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Srbija pozdravlja američki predlog za boljom ekonomskom saradnjom Beograda i Prištine, ali to ne znači da kao preduslov prihvata priznanje nezavisnosti", rekao je Marko Đurić za Sedmicu Radio Beograda 1.

"Važno je da ne odbacujemo dijalog i da smo spremni za pregovore, pod uslovom da to želi i albanska strana. Pozdravljamo razgovore o železničkoj i avio-liniji Beograd Priština jer su takvi projekti značajni i za bolji standard Srba na Kosmetu", rekao je Đurić.

Na pitanje Radio Beograda da li će Priština uskoro dobiti Vladu ili je možda čekaju novi izbori, direktor kancelarije za KiM odgovara da je situacija vrlo neizvesna i da "izborne" karte svakog dana mogu da se promene.

"Ono što je za Srbiju važno jeste činjenica da Srspkoj listi pripadaju sva zakonom garantovana prava i da njeni predstavnici neće pristajati ni na kakve ucene", dodaje Đurić i priznaje da nema informacije o tome da li će Samoopredeljenje Aljbina Kurtija konačno uspeti da se dogovori sa demokratama Ise Mustafe.

"Pored dobro poznatih izazova, Priština pred Srbiju stalno stavlja i nove", što takođe, prema Đurićevim rečima, predstavlja problem. Najaktuelniji jeste suđenje protiv šestoro Srba za ubistvo Olivera Ivanovića.

"Taj proces je farsa sa lažnim dokazima i svedocima, i zato, Srbija vodi svoju istragu. Iz bezbednosnih izvora imam informaciju da naša istraga vodi u suprotnom smeru od prištinske, ali da je ne bismo ugrozili, ne možemo otkriti detalje", kaže Đurić. Dodaje, da kao što se ne odustaje za potragom Ivanovićevih ubica, tako se, tvrdi, ne odustaje ni od podrške Srbima na KiM.

"Vlada je programom 2025. predvidela još veća izdvajanja za projekte u južnoj pokrajini, a postoji i konkretna pomoć domaćinstvima, te je predviđena izgradnja novih objekata za veliki broj porodica. Očekujemo i veće angažovanje lokalnih političkih aktera na terenu koji moraju stići do svake srpske porodice, a oni koji to ne budu činili, biće smenjeni", navodi Đurić.

Interes je i zaštita svetinja.

Prema Đurićevim tvrdnjama "ono što se trenutno dešava u Crnoj Gori u vezi sa zakonom o slobodi veroispovesti, u Prištini neće biti moguće, jer srpski poslanici to neće dozvoliti, mada bi Priština to jedva dočekala. Srbija ostaje verna zaštiti svih svojih interesa, zaključuje direktor kancelarije za KiM.

"Poruka je da smo spremni za dijalog, i da želimo stabilnost regiona, ali da ništa ne prihvatamo dok se ne ukinu takse od sto odsto na srpsku robu", poručuje Đurić.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023