Vesti
Politika

Đurić: Uspostavljanje ZSO prioritet

Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je imperativ za uspeh dalje normalizacije odnosa Beograda i Prištine, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i dodao da će Beograd vršiti dodatni pritisak i dodatnu diplomatsku aktivnost sa ciljem da se u 2016. godini to i dogodi.

Đurić: Uspostavljanje ZSO prioritet
Marko Đurić (Foto Kim)

Uspostavljanje ZSO, kako je Đurić rekao za Tanjug, biće jedna od tema u nastavku pregovora, koji se očekuje krajem januara, ali takođe i pitanje imovine i statusa i položaja SPC.

"Želimo da 2016. godina bude godina dijaloga, približavanja odnosa Beograda i Prištine, nas i naše južne pokrajine, u interesu naših ljudi. Ogromna količina nerešenih imovinskih odnosa diktira to da pitanje imovine i građana i pitanje statusa i položaja SPC, što je jednim delom vezano i za pitanje imovine, bude nešto na čemu ćemo insistirati kao o temama za razgovore. Naravno, u prvom planu je sprovođenje do sada postignutih sporazuma, a za nas pred svega prvog sporazuma o uspostavljanju ZSO", naglasio je Đurić.

Zahtev Beograda, prema njegovim rečima, jeste da Priština bez odlaganja sprovede sporazum od 25. avgusta, da u istovetnom tekstu, identično onom o prinicpima o uspostavljanju ZSO, usvoji izvršnu odredbu kojom se uspostavlja važenje ZSO.

"Sve drugo je politička igrarija Prištine koja ne doprinosi normalizaciji, niti boljem razumevanju između naših ljudi", naglasio je Đurić.

Sa srpske strane je, kako je napomenuo, sve spremno.

"Ljudi iz upravljačkog tima ZSO su i ovo vreme iskoristili za rad na Statutu, njima su pomagali i domaći i međunarodni eksperti, to nikada nije bio problem, znači to je spremno već mesecima", istakao je Đurić.

Upitan za izjavu kosovskog premijera Isa Mustafe da Priština nastavak dijaloga uslovljava dobijanjem vizne liberalizacije za Kosovo, Đurić je rekao da ne zna kako na ozbiljan način da odgovori na tu izjavu.

"Mustafa je verovatno veoma moćan čovek čim može takvu vrstu uticaja, pritiska javnog, koji bi neki nazvali i jezikom ucena, da koristi u odnosu na institucije u Briselu", rekao je Đurić.

Budući da je Mustafa najavio da Priština za taj sastanak kvalifikuje pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja, Đurić je rekao da je Beograd svakako zainteresovan da svi oblici saobraćaja i komunikacije budu što je moguće intezivniji, te da srpska strana od razgovora o toj temi nikada neće bežati.

"Premijer Vučić je inicirao pitanje otvaranja linije između Beograda i Prištine kao temu za razgovore u jednoj fazi i drago nam je da pokrajinski političari razmišljaju o pojačanju saobraćaja. Mislim da bi za početak mogli da učine mnogo više da građani ne moraju da čekaju u višesatnim kolonama na administrativnim prelazima samo da bi dokazali neku svoju vlast i autoritet na tom delu teritorije", ukazao je Đurić.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020