Vesti
Politika

Đurić u Tirani sa predstavnicima Samoopredeljenja, DSK i ABK

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvuje u Tirani okruglom stolu posvećenom regionalnoj saradnji, potvrđeno je za KoSSev u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.
Đurić u Tirani sa predstavnicima Samoopredeljenja, DSK i ABK
Marko Đurić (Foto Kim arhiva)

Ova potvrda je stigla nakon što su sinoć objavljene fotografije sa sastanka u Tirani, na mestu zvanom "sprat 15" – između Đurića i visokih funkcionera i poslanika Samoopredeljenja, DSK i ABK.

"Đurić tokom boravka u Tirani, na marginama konferencije, obavlja brojne sastanke sa predstavnicima političkih partija iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i sa Kosova i Metohije, učesnicima ovog regionalnog skupa, među kojima su i predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka iz Republike Srbije", naveli su u Kancelariji za KiM u pisanom odgovoru za KoSSev, nakon prethodnog upita ovoj instituciji da potvrde vest koja se prvo pojavila u elektronskim medijima u Prištini.

Ovo je drugi okrugli sto, u organizaciji Saveta za inkluzivno upravljanje u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Nemačke, posvećen unapređenju regionalne saradnje, koordinaciji oko unutrašnjih političkih i ekonomskih reformi, kao i pomoći u rešavanju regionalnih sporova, objasnili su u Kancelariji uz napomenu da je prvi skup održan je u Skoplju od 18. do 20. oktobra. Na pitanje zašto sastanak nije prethodno bio najavljen, nezvanični odgovor je da je Srpska napredna stranka to već učinila.

Na pitanje šta su teme i eventualni ishod, Kossev niju još uvek dobio odgovor. Prema navodima Gazete Express, sa Đurićem za stolom u restoranu sede član Predsedništva Pokreta Samoopredeljenje – Đeljalj Svecla, poslanik Demokratskog saveza Kosova Arban Abraši i potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, istovremeno gradonačelnik Đakovice Ardian Đini. Skup u Tirani će trajati do sutra 9. decembra.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020