Vesti
Politika

Đurić: Tadićeva bruka živeće doveka

"Srpski narod nikada neće zaboraviti da je za vreme vladavine Borisa Tadića Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i nikada neće zaboraviti štetne dogovore koje je njegov režim postizao u dijalogu sa Prištinom", kazao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Đurić: Tadićeva bruka živeće doveka
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Povodom izjave Borisa Tadića koju su preneli mediji da je ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otvori unutrašnji dijalog o Kosovu "bizaran akt", Marko Đurić kaže da će Tadićeva "bruka živeti doveka".

"Svako ima pravo da ispolji mišljenje, ali smatram da taj i takav Boris Tadić nije dostojan da o Kosovu i Metohiji razgovara sa Aleksandrom Vučićem, koji se za naš narod u pokrajini bori uvek misleći najmanje pet koraka unapred, hladne glave, ne dozvoljavajući da Srbiju bilo ko ucenjuje i Srbima na KiM ugrozi opstanak", naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Zbog toga je, dodaje Đurić, 80,4 odsto Srba i Goranaca na KiM Vučiću ukazalo poverenje, a Tadića koji je, navodi, rušio i razarao ekonomiju, standard, institucije, uključujući i vojsku, ti isti građani ostavili su u lavirintu ružne političke prošlosti, iz koje se Srbija polako izvlači, "oslobođena balasta i Tadića i njegove korumpirane političke klase".

"Srpski narod nikada neće zaboraviti da je za vreme Tadićeve vladavine srpska vojska desetkovana i ukinut Prištinski korpus dok je on bio ministar odbrane, da su njegovom odlukom pregovori sa Prištinom izmešteni iz UN, gde je Srbija do tada imala podršku i zapravo veta, da je rezultat njegove politike sramotni i pogubni gaf pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je presudom čin jednostranog proglašenja nezavisnosti naše južne pokrajine oglašen zakonitim", navodi Đurić.

Dodaje i da srpski narod neće nikada zaboraviti da je Tadić "kukavički ostavio i pustio niz vodu Srbe koji su na severu podigli barikade protiv samovolje Prištine".

"Naš narod na Kosovu i Metohiji nije zaboravio ni, po srpsku državu i narod, štetne dogovore koje je njegov režim postizao u dijalogu s Prištinom, dovodeći misiju EU umesto UN, priznajući, između ostalog, sve kosovske univerzitetske diplome, registarske tablice i lične karte", navodi Đurić.



Ostale vesti

Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022
Stojanović: Građani imaju mnogo veću moć nego što misle
Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović veruje da je aktuelna predsednica opštine Ljiljana Šubarić "odlučila da ispravi svoju grešku" i zatraži poništenje odluke SO o razmeni zemljišta sa albanskim biznismenom u Čaglavici, jer joj je “tako savetovano u Beogradu”.
  • 06.10.2022
I Vjosa Osmani će u Pragu razgovarati sa Makronom i Šolcom
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se u Pragu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
  • 06.10.2022
Vučić u Pragu sa Makronom i Šolcom o Kosovu, sankcijama Rusiji…
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u Pragu o Kosovu, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, javio je RTS.
  • 06.10.2022