Vesti
Politika

Đurić: Sutra spremni za novi sud i tužilaštvo na severu KiM

Srpska strana će već sutra biti spremna za osnivanje novog suda i novog tužilaštva sa srpskom većinom na severu KiM, što je odlaganje od dva ili tri dana u odnosu na zacrtani datum, i time će Srbija biti spremna da u potpunosti ispuni obaveze oko sporazuma o pravosuđu, izjavio je Marko Đurić.
Đurić: Sutra spremni za novi sud i tužilaštvo na severu KiM
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Ali ono što je za mene potpuno fascinantno, to je činjenica da i deo međunarodne zajednice i Priština lamentiraju nad odlaganjem od dva ili tri dana, a ne vide da su 1.643 dana u docnji za osnivanje Zajednice srpskih opština, pa im smeta tri dana odlaganja Sporazuma o pravosuđu", rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Takođe, kako kaže, ne čuje predstavnike međunarodne zajednice, "da se žale ili ukazuju na to što 1.643 dana čekamo osnivanje ZSO" i tu se, prema njegovom mišljenju, zapravo vidi karakter odnosa prema postignutim sporazumima onih koji su odgovorni za implementaciju.

"Kada bi sa takvom oštrinom i odgovornošću tražili i osnivanje ZSO, 1.643 dana nakon isteka roka, siguran sam da bi to već bilo sprovedeno u delo. Ali to nije, pošto to njima očigledno nije prioritet i očigledno da im do tog važnog srpskog interesa nije u toj meri stalo", rekao je Đurić.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021