Vesti
Politika

Đurić: Sutra spremni za novi sud i tužilaštvo na severu KiM

Srpska strana će već sutra biti spremna za osnivanje novog suda i novog tužilaštva sa srpskom većinom na severu KiM, što je odlaganje od dva ili tri dana u odnosu na zacrtani datum, i time će Srbija biti spremna da u potpunosti ispuni obaveze oko sporazuma o pravosuđu, izjavio je Marko Đurić.
Đurić: Sutra spremni za novi sud i tužilaštvo na severu KiM
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Ali ono što je za mene potpuno fascinantno, to je činjenica da i deo međunarodne zajednice i Priština lamentiraju nad odlaganjem od dva ili tri dana, a ne vide da su 1.643 dana u docnji za osnivanje Zajednice srpskih opština, pa im smeta tri dana odlaganja Sporazuma o pravosuđu", rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Takođe, kako kaže, ne čuje predstavnike međunarodne zajednice, "da se žale ili ukazuju na to što 1.643 dana čekamo osnivanje ZSO" i tu se, prema njegovom mišljenju, zapravo vidi karakter odnosa prema postignutim sporazumima onih koji su odgovorni za implementaciju.

"Kada bi sa takvom oštrinom i odgovornošću tražili i osnivanje ZSO, 1.643 dana nakon isteka roka, siguran sam da bi to već bilo sprovedeno u delo. Ali to nije, pošto to njima očigledno nije prioritet i očigledno da im do tog važnog srpskog interesa nije u toj meri stalo", rekao je Đurić.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020