Vesti
Politika

Đurić: Sud za OVK tek prvi korak

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je izglasavanje ustavnih promena tek prvi korak ka formiranju Specijalnog suda za zločine OVK.
Đurić: Sud za OVK tek prvi korak
Marko Đurić (Foto Kim arhiva)

On je dodao da najveći deo posla tek predstoji.

Đurić je, za RTS rekao da će Srbija u narednom periodu pažljivo pratiti sastav i rad suda za zločine OVK.

"Ne možemo biti zadovoljni dokle god oni koji su izvršili zločine ne budu kažnjeni", podvukao je.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je napomenuo kako oni koji su juče glasali nisu bili spremni da u proteklih 15 godina kazne ratne zločine i podsetio kako veći deo posla za gonjenje zločinaca OVK tek predstoji.

Đurić je istakao da, ipak, nema poverenja u nekadašnje lidere OVK, koji su, kako kaže, skinuli uniforme i obukli odela u kosovskoj skupštini.

On je napomenuo da je dobra stvar ta što će taj sud, ipak, biti međunarodni sud u kome će se procesuirati ratni zločini, koji kako podseća, nikada ne zastarevaju.

Komentarišući pritiske na srpsku stranu, Đurić je rekao da mnogo toga političkom životu u pokrajini liči na farsu i ne samo da srpski lideri nemaju mira, već nema mira ni za svedoke.

"Oni koji su juče glasali u kosovskoj skupštini jednim okom namiguju onima koji treba da budu osuđeni i govore - biće sve to u redu. Sa izvesnom skepsom gledamo na namere Prištine i ostajemo spremni da pomognemo onima koji žele da osude ratne zločine", podvlači direktor Kancelarije za KiM.

Govoreći o dijalogu koji se sutra nastavlja u Briselu, Đurić podseća kako je Priština pokušala da iskoristi prethodni Sporazum o osiguranju i kroz njega "provuče" registarske tablice sa oznakom Kosova.

Sutra je nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu gde treba da se otklone nesuglasice oko Sporazuma o osiguranju, napomenuo je Đurić.

Đurić je istakao da nesuglasice u vezi Sporazuma o osiguranju usporavaju dijalog u Briselu i dodao da prištinska strana ima interes da se takva situacija nastavi.

Đurić ipak očekuje da u naredna dva ili tri dana taj probelem, koji se tiče osiguranja, bude rešen.Ostale vesti

Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023
Borel: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO
Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i početak rada na uspostavljanju ZSO, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Evropskom unijom.
  • 01.06.2023
Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način
Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je danas u Moldaviji održan kratak zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su bili i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef spoljne politike EU Žozep Borel. Onaw je navela da postoji mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.
  • 01.06.2023
Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu.
  • 01.06.2023
MSP Kosova pozvalo građane da izbegavaju putovanje preko Srbije
Zbog situacije na severu Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova da "izbegavaju prelazak preko Srbije".
  • 01.06.2023
Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023