Vesti
Politika

Đurić: Stvoreni preduslovi za ZSO

Nakon lokalnih izbora na Kosovu, stvoreni su preduslovi za stvaranje Zajednice srpskih opština, kaže savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.
Đurić: Stvoreni preduslovi za ZSO
Marko Đurić (Foto Radio Slobodna Evropa)

Đurić ističe da izborni rezultati ukazuju da je odneta "istorijska pobeda".

U izjavi za RTS, Đurić je rekao da je juče bio "veliki dan za Srbiju na Kosovu i Metohiji" i da će Građanska inicijativa "Srpska" imati jasnu većinu u svim opštinama, osim u Štrpcu, gde će takođe na vlasti biti srpski kandidati iz Samostalne liberalne stranke.
Đurić je dodao da je sada važno da se svi okupe oko politike stvaranja Zajednice srpskih opština i izrazio zadovoljstvo zbog toga što su stvoreni uslovi da u srpskim opštinama budu na vlasti gradonačelnici sa te liste.

Govoreći o Statutu Zajednice srpskih opština, Đurić je rekao da će njega pisati same opštine i dodao da je jako važno da one aktivno učestvuju u pisanju tog dokumenta, nakon što budu održane konstitutivne sednice skupština opština.

Govoreći o uticaju koji zvanični Beograd ima na pisanje tog statuta, Đurić je rekao da postoje gotovo svakodnevne konsultacije i da nema tabu tema, ali je rekao da će taj dokument doneti "oni koji treba da ga donesu".

On je odbacio navode da će Zajednica srpskih opština imati status nevladine organizacije.

"Na veliku žalost Hašima Tačija i predstavnika Prištine i na našu veliku radost, sasvim sigurno neće biti tako", rekao je on.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021