Vesti
Politika

Đurić: SSP u prihvatljivom, statusno neutralnom okviru

Marko Đurić izjavio je da je važno što je SSP sa privremenim institucijama samouprave u Prištini potpisan u za nas prihvatljivom, statusno neutralnom okviru, i da postoji asimetrija i drugačije predstavljanje u odnosu na druge.
Đurić: SSP u prihvatljivom, statusno neutralnom okviru
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je naglasio da se u članu 2 SSP eksplicitno navodi da EU i države članice tim dokumentom ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
 
"Nijedan od uslova, delova teksta ili definicija iz ovog Sporazuma, uključujući i priloge i uz njih i protokole, ne predstavljaju priznavanje Kosova od strane EU kao nezavisne države, niti predstavlja priznavanje Kosova od strane pojedinih država članica u tom svojstvu gde one nisu preduzele takav korak", navodi se u članu 2 sporazuma.

Đurić je rekao da očekuje da će se stupanjem u ugovorni odnos južne pokrajine sa Evropskom unijom otvoriti mogućnost za suštinsko unapređenje položaja srpske zajednice i ekonomski napredak svih žitelja Kosova i Metohije.

Direktor Kancelarije za KiM je ocenio i da se jednim potpisom i ratifikacijom ne uvode i ne primenjuju automatski evropske vrednosti ni na jednoj teritoriji.

"Mislim da postoji mnogo toga što privremene institucije u Prištini treba još da urade da bi one osnovne vrednosti na kojima je decenijama zasnovana EU, bile primenjene", istakao je Đurić.

Skupština Kosova ratifikovala je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije, što su podržali i poslanici Srpske liste, uz ocenu da taj sporazum između ostalog garantuje i sprovođenje Briselskog sporazuma.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021