Vesti
Politika

Đurić: SSP u prihvatljivom, statusno neutralnom okviru

Marko Đurić izjavio je da je važno što je SSP sa privremenim institucijama samouprave u Prištini potpisan u za nas prihvatljivom, statusno neutralnom okviru, i da postoji asimetrija i drugačije predstavljanje u odnosu na druge.
Đurić: SSP u prihvatljivom, statusno neutralnom okviru
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je naglasio da se u članu 2 SSP eksplicitno navodi da EU i države članice tim dokumentom ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
 
"Nijedan od uslova, delova teksta ili definicija iz ovog Sporazuma, uključujući i priloge i uz njih i protokole, ne predstavljaju priznavanje Kosova od strane EU kao nezavisne države, niti predstavlja priznavanje Kosova od strane pojedinih država članica u tom svojstvu gde one nisu preduzele takav korak", navodi se u članu 2 sporazuma.

Đurić je rekao da očekuje da će se stupanjem u ugovorni odnos južne pokrajine sa Evropskom unijom otvoriti mogućnost za suštinsko unapređenje položaja srpske zajednice i ekonomski napredak svih žitelja Kosova i Metohije.

Direktor Kancelarije za KiM je ocenio i da se jednim potpisom i ratifikacijom ne uvode i ne primenjuju automatski evropske vrednosti ni na jednoj teritoriji.

"Mislim da postoji mnogo toga što privremene institucije u Prištini treba još da urade da bi one osnovne vrednosti na kojima je decenijama zasnovana EU, bile primenjene", istakao je Đurić.

Skupština Kosova ratifikovala je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije, što su podržali i poslanici Srpske liste, uz ocenu da taj sporazum između ostalog garantuje i sprovođenje Briselskog sporazuma.Ostale vesti

Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020
EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

  • 28.10.2020