Vesti
Politika

Đurić: SSP u prihvatljivom, statusno neutralnom okviru

Marko Đurić izjavio je da je važno što je SSP sa privremenim institucijama samouprave u Prištini potpisan u za nas prihvatljivom, statusno neutralnom okviru, i da postoji asimetrija i drugačije predstavljanje u odnosu na druge.
Đurić: SSP u prihvatljivom, statusno neutralnom okviru
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je naglasio da se u članu 2 SSP eksplicitno navodi da EU i države članice tim dokumentom ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
 
"Nijedan od uslova, delova teksta ili definicija iz ovog Sporazuma, uključujući i priloge i uz njih i protokole, ne predstavljaju priznavanje Kosova od strane EU kao nezavisne države, niti predstavlja priznavanje Kosova od strane pojedinih država članica u tom svojstvu gde one nisu preduzele takav korak", navodi se u članu 2 sporazuma.

Đurić je rekao da očekuje da će se stupanjem u ugovorni odnos južne pokrajine sa Evropskom unijom otvoriti mogućnost za suštinsko unapređenje položaja srpske zajednice i ekonomski napredak svih žitelja Kosova i Metohije.

Direktor Kancelarije za KiM je ocenio i da se jednim potpisom i ratifikacijom ne uvode i ne primenjuju automatski evropske vrednosti ni na jednoj teritoriji.

"Mislim da postoji mnogo toga što privremene institucije u Prištini treba još da urade da bi one osnovne vrednosti na kojima je decenijama zasnovana EU, bile primenjene", istakao je Đurić.

Skupština Kosova ratifikovala je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije, što su podržali i poslanici Srpske liste, uz ocenu da taj sporazum između ostalog garantuje i sprovođenje Briselskog sporazuma.Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020