Vesti
Politika

Đurić: SSP u prihvatljivom, statusno neutralnom okviru

Marko Đurić izjavio je da je važno što je SSP sa privremenim institucijama samouprave u Prištini potpisan u za nas prihvatljivom, statusno neutralnom okviru, i da postoji asimetrija i drugačije predstavljanje u odnosu na druge.
Đurić: SSP u prihvatljivom, statusno neutralnom okviru
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je naglasio da se u članu 2 SSP eksplicitno navodi da EU i države članice tim dokumentom ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
 
"Nijedan od uslova, delova teksta ili definicija iz ovog Sporazuma, uključujući i priloge i uz njih i protokole, ne predstavljaju priznavanje Kosova od strane EU kao nezavisne države, niti predstavlja priznavanje Kosova od strane pojedinih država članica u tom svojstvu gde one nisu preduzele takav korak", navodi se u članu 2 sporazuma.

Đurić je rekao da očekuje da će se stupanjem u ugovorni odnos južne pokrajine sa Evropskom unijom otvoriti mogućnost za suštinsko unapređenje položaja srpske zajednice i ekonomski napredak svih žitelja Kosova i Metohije.

Direktor Kancelarije za KiM je ocenio i da se jednim potpisom i ratifikacijom ne uvode i ne primenjuju automatski evropske vrednosti ni na jednoj teritoriji.

"Mislim da postoji mnogo toga što privremene institucije u Prištini treba još da urade da bi one osnovne vrednosti na kojima je decenijama zasnovana EU, bile primenjene", istakao je Đurić.

Skupština Kosova ratifikovala je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije, što su podržali i poslanici Srpske liste, uz ocenu da taj sporazum između ostalog garantuje i sprovođenje Briselskog sporazuma.Ostale vesti

“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021
CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

  • 02.03.2021
Lajčak sa Rakićem i Jevtićem o nastavku dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sastao se sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem, a glavne teme sastanka bile su nedavno održani vanredni parlamentarni izbori i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

  • 02.03.2021
Petković sa ambasadorom Pinterom o političkoj situaciji na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu kao i o nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.
  • 02.03.2021
Prebrojani uslovni i glasovi osoba sa posebnim potrebama
U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.
  • 02.03.2021