Vesti
Politika

Đurić: Srpska traži odlaganje sednice Skupštine Kosova

Srpska lista zatržiće danas odlaganje nastavka konstitutivne sednice Skupštine Kosova zakazane za sutra, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Đurić: Srpska traži odlaganje sednice Skupštine Kosova
Marko Đurić (Foto novosti.rs)

"Želimo da Srpka učestvuje u (kosovskoj) vladi koja će biti okrenuta dijalogu (sa Beogradom)", rekao je Đurić novinarima u Palati Srbija nakon sastanka s delegacijom Komiteta za proširenje
Evropskog saveta (CEOLA) i dodao da će kosovska vlada koja će biti okrenuta dijalogu imati podršku i Beograda i međunarodne zajednice.

Đurić je ponovio da je stav Beograda jasan, da dijalog mora biti nastavljen, ali ne kao razgovor dve države kako bi neki želeli i ne kao razgovori koji prejudiciraju status, već dijalog koji će dovesti do normalizacije odnosa i poboljsanja uslova života.

Srpska lista je, kako je dodao, u kosovskom parlamentu zatražila odlaganje za sledeću nedelju nastavka konstitutivne sednice, kako bi u narednih nekoliko dana obavili intenzivne konsultacije.

"Nastavak dijaloga nema alternativu", kazao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je rekao da je uveren da po formiranju kosovske vlade može početi rad na rešavanju problema, kao i da bi dijalog trebalo da se nastavi pitanjima o imovini, zaštiti crkava i kulturne baštine, da se donese sporazum koji bi regulisao da SPC može da bude nadležna za
obnovu srpskih svetinja, a ne predstavnici ministarstva koje čini etnički Albanci.

Đurić je dodao da Srbija ne bira predstavnike kosovskih Albanaca, ali zna šta su njeni ciljevi i šta je važno za srpsku zajednicu.

Blok opozicionih stranaka na Kosovu potpisao je juče sporazum kojim se pokretu Samoopredeljenje, radikalno raspoloženom prema dijalogu sa Srbijom, daju vodeća uloga u tehničkim pregovorima s Beogradom.

Samoopredeljenje je navelo da se razgovor sa Srbijom može voditi na bazi reciprociteta, odnosno kao razgovor dve država, dok Beograd ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Srpska lista je na konstitutivnoj sednici kosovskog parlamenta glasala za kandidata opozicionog bloka za predsednika Skupštine, ali je taj izbor poništio Ustavni sud Kosova. Nova konstitutivna sednica kosovskog parlamenta zakazana je za sutra.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023