Vesti
Politika

Đurić: Srbi u Klokotu politički jedinstveni

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa Božidarom Dejanovićem, kandidatom za gradonačelnika Klokota u predstojećem drugom krugu izbora u toj opštini, koji će se održati u nedelju 19. novembra.

Đurić: Srbi u Klokotu politički jedinstveni
Božidar Dejanović i Marko Đurić (Foto Kancelarija za Kim)

Tom prilikom, Đurić je zahvalio Dejanoviću, koji je sa svim članovima Građanske inicijative „Klokot Vrbovac“ ove nedelje pristupio „Srpskoj listi“, na ujedinjenju srpskih političkih snaga u Klokotu i spremnosti da u saradnji sa vladom u Beogradu rade na zaštiti i unapređenju kolektivnih prava Srba, kao i ekonomskom snaženju srpskih sredina na Kosovu i Metohiji.

„Uvereni smo da je političko jedinstvo Srba u Klokotu, što je omogućeno pristupanjem gospodina Dejanovića i njegove građanske inicijative Srpskoj listi, u suštinskom interesu našeg naroda u toj opštini“, istakao je Đurić.

Prema Đurićevim rečima, time su stvoreni uslovi da i opština Klokot, poput ostalih opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, dobije prvog čoveka koji će u saglasju sa ostalim srpskim gradonačelnicima i odbornicima biti čvrst i stabilan deo našeg nacionalnog političkog korpusa na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da su i ovog puta, kao i u poslednja dva izborna ciklusa u pokrajini, Srbi jasno poručili da im je dosta političkih podela, ali i da pokušaji pojedinih albanskih političara da našem narodu nameću predstavnike bliske Prištini, samo dodatno homogenizuju Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Hitno utvrditi ko je napao Bojana Staletovića"

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od nadležnih organa u pokrajini da hitno utvrde ko je počinilac napada na Bojana Staletovića u nacionalno mešovitom naselju Bošnjačka Mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Bojan Staletović je, podsećamo, sinoć povređen kada je na njega nasrnula grupa nasilnika, a indikativno je da je isti čovek i u aprilu ove godine napadnut u Bošnjačkoj Mahali u etnički motivisanom incidentu.

Upozoravamo da incidenti ove vrste, osim nespokojstva Srba u Kosovskoj Mitrovici, mogu prouzrokovati nekontrolisanu eskalaciju međuetničkog nasilja, koja nije u interesu ni srpskih ni albanskih žitelja ovoga grada.

Policija privođenjem počinilaca mora da pruži doprinos stvaranju bezbednog okruženja u Bošnjačkoj Mahali, gde su međuetnički incidenti nažalost sve učestaliji.

Napad na Bojana Staletovića potvrđaje koliko su opravdana strahovanja i skepsa lokalnih organa vlasti u severnom delu Kosovske Mitrovice u vezi sa otvaranjem mosta preko Ibra i koliko je opasno insistirati na tome, a da se prethodno ne stvore adekvatni bezbednosni uslovi.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021