Vesti
Politika

Đurić: Srbi da budu verni sebi, porodici i crkvi

"Srbi sa Kosova i Metohije treba da budu verni sebi, svojim porodicama i svojoj crkvi. Doći će bolje vreme ako budemo čvrsti i složni", poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tokom posete manastiru Draganac.
Đurić: Srbi da budu verni sebi, porodici i crkvi
Marko Đurić u manastiru Draganac (Fot RTV Puls)

"Obnovom ovog manastira želimo da pokažemo istrajnost i upornost da ostanemo i opstanemo, kao i da složno i solidarno gradimo našu duhovnu kuću. Što se više budemo okupljali oko naših duhovnih svetinja bićemo snažniji da odolimo ekonomskim i političkim izazovima", istakao je Đurić.

Iguman manastira Draganac, arhimandrit Ilarion, je u ime Eparhije Raško-prizrenske zahvalio Kancelarije za KiM na pomoći i moralnoj podršci.

U manastiru Draganac Marka Đurića je dočekalo više desetina vernika iz Kosovskog Pomoravlja.

Nakon oblaska manastira Draganac Marko Đurić je posetio bolnicu u Pasjanu koju je nazvao “čudom u Pomoravlju“, ističući da mnogi nisu verovali da će se uspeti u naporima da se “objedini i poveže ono što je raštrkano po seoskim ambulantama“

Istakao je da je danas to savremeni zdravstveni centar.

"Želim da se zahvalim ovim dobrim ljudima na trudu koji su u jednom malom mestu kakvo je Pasjane, u sredini u kojoj nije lako živeti, ovim zdravstvenim centrom, svojim radom, verom, snagom, pokazali da ovde ima budućnosti. Zavisi od našeg truda i spremnosti da stvaramo i gradimo ovakve ozbiljne sisteme. Mi to možemo, jer smo državotvoran narod koji poseduje intelektualne, naučne i profesionalnalne kapacitete da svoj život organizuje u skladu sa uslovima i potrebama", rekao je Đurić.

U opremanje ovog objekta ulagalo je Ministarstvo zdravlja Srbije i lokalna samouprava, a samo je preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju investirano 46 miliona dinara za kompletnu medicinsku opremu i aparate za opremanje ginekološko akušerskog bloka, sanitetsko vozilo, bolničke krevete, kao i opremanje i adaptaciju seoskih ambulanti u Kosovskom Pomoravlju.

Tu je otvoreno i prvo porodilište u Pomoravlju nakon ratnih sukoba, a od 2015. godine kada je porodilište počelo zvanično da radi, rođene su 174 bebe.

Po rečima direktora Zdravstvenog centra Gnjilane dr Zorana Perića cilj je ostvaren, jer je porodilište doprinelo povećanju nataliteta.

Posle Pasjana, Marko Đurić je sa saradncima posetio učenike Osnovne škole “Dosijtej Obradović" i mališane predškolske ustanove u Donjoj Budrigi.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021