Vesti
Politika

Đurić: Srbi da budu verni sebi, porodici i crkvi

"Srbi sa Kosova i Metohije treba da budu verni sebi, svojim porodicama i svojoj crkvi. Doći će bolje vreme ako budemo čvrsti i složni", poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tokom posete manastiru Draganac.
Đurić: Srbi da budu verni sebi, porodici i crkvi
Marko Đurić u manastiru Draganac (Fot RTV Puls)

"Obnovom ovog manastira želimo da pokažemo istrajnost i upornost da ostanemo i opstanemo, kao i da složno i solidarno gradimo našu duhovnu kuću. Što se više budemo okupljali oko naših duhovnih svetinja bićemo snažniji da odolimo ekonomskim i političkim izazovima", istakao je Đurić.

Iguman manastira Draganac, arhimandrit Ilarion, je u ime Eparhije Raško-prizrenske zahvalio Kancelarije za KiM na pomoći i moralnoj podršci.

U manastiru Draganac Marka Đurića je dočekalo više desetina vernika iz Kosovskog Pomoravlja.

Nakon oblaska manastira Draganac Marko Đurić je posetio bolnicu u Pasjanu koju je nazvao “čudom u Pomoravlju“, ističući da mnogi nisu verovali da će se uspeti u naporima da se “objedini i poveže ono što je raštrkano po seoskim ambulantama“

Istakao je da je danas to savremeni zdravstveni centar.

"Želim da se zahvalim ovim dobrim ljudima na trudu koji su u jednom malom mestu kakvo je Pasjane, u sredini u kojoj nije lako živeti, ovim zdravstvenim centrom, svojim radom, verom, snagom, pokazali da ovde ima budućnosti. Zavisi od našeg truda i spremnosti da stvaramo i gradimo ovakve ozbiljne sisteme. Mi to možemo, jer smo državotvoran narod koji poseduje intelektualne, naučne i profesionalnalne kapacitete da svoj život organizuje u skladu sa uslovima i potrebama", rekao je Đurić.

U opremanje ovog objekta ulagalo je Ministarstvo zdravlja Srbije i lokalna samouprava, a samo je preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju investirano 46 miliona dinara za kompletnu medicinsku opremu i aparate za opremanje ginekološko akušerskog bloka, sanitetsko vozilo, bolničke krevete, kao i opremanje i adaptaciju seoskih ambulanti u Kosovskom Pomoravlju.

Tu je otvoreno i prvo porodilište u Pomoravlju nakon ratnih sukoba, a od 2015. godine kada je porodilište počelo zvanično da radi, rođene su 174 bebe.

Po rečima direktora Zdravstvenog centra Gnjilane dr Zorana Perića cilj je ostvaren, jer je porodilište doprinelo povećanju nataliteta.

Posle Pasjana, Marko Đurić je sa saradncima posetio učenike Osnovne škole “Dosijtej Obradović" i mališane predškolske ustanove u Donjoj Budrigi.Ostale vesti

Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020