Vesti
Politika

Đurić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Posle poslednjeg sastanka u Briselu na premijerskom nivou 23. juna jasno smo svima stavili do znanja da smo, koliko sutra, spremni da nastavimo tamo gde se u tim razgovorima stalo,izjavio je direktor Kanceralije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić: Spremni smo za nastavak dijaloga
Marko Đurić (Foto Kim)

Ipak, dinamika razgovora, kako je rekao, ne zavisi samo od Srbije, već i od kalendara visokog predstavnika EU Federike Mogerini, a nažalost i od politickog taktiziranja Prištine,

Proces normalizacije odnosa će, ukoliko to od nas bude zavisilo, biti nastavljen. Beograd želi da razgovara o imovini, verskoj i kulturnoj baštini i mnogim drugim pitanjima, kojima, međutim, mora da prethodi dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), rekao je Đurić za list Danas.

On je uverem da će ZSO biti po meri Srba na Kosovu i Metohiji i biti nepremostiva garancija njihovog opstanka i napretka.

Prema njegovim rečima, biće predviđene institucionalne veze ZSO i Srbije, a najvažnija veza biće mogućnost direktnog finansiranja.

Na pitanje da li je Beograd upoznat sa sadržajem pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji je nedavno najavio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, a što je i obaveza iz Pregovarackog okvira, Đurić je podsetio da EU ima statusno neutralnu poziciju prema Kosovu i Metohiji.

"Najmoćnije države EU pojedinacno imaju drugaciji stav i nije tajna da bi volele da Srbija sutra prizna jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine, ali teško mi je da zamislim da će iko odgovoran pred Srbiju staviti uslov da podržimo članstvo Kosova u UN", naglasio je Đurić.

On je rekao da je u fokusu našeg interesovanja dobrobit naših gradana na Kosovu i da im dugujemo da u dijalogu sa Prištinom, uz posredovanje EU, za njih dobijemo što više.

"Niko nije ni očekivao da će Priština, zbog procesa normalizacije odnosa, odustati od nastojanja da osnaži svoj međunarodni položaj, a pokušaj ulaska u Unesko je zapravo pokušaj tihog infiltriranja u sistem UN. Beograd ce nastaviti da insistira da se pitanje naše kulturne baštine na Kosovu i Metohiji rešava u okviru procesa normalizacije", kazao je Đurić.

Na pitanje kako je došlo do toga da interese u Unesku Beograd brani pomoću aneksa pet Ahtisarijevog plana, koji je Skupština Srbije odbacila u celosti, direktor Kancelarije za KiM je odgovorio da mi ne priznajemo Ahtisarijev plan, ali da "taj dokument u Prištini i u međunarodnoj komunikaciji ima težinu".

"Prirodno je da koristimo sva raspoloživa političa i diplomatska sredstva kako bismo sprečili da Srbiji, srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi bude naneta nesaglediva nepravda", naglasio je Đurić.

Kada je reče o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, on je rekao da Beograd "ne veruje u administrativni kapacitet ni u iskrenu nameru Prištine da kazni pocinioce strašnih zlocina teroristicke OVK".

"Mislim da bismo imali cvršće garancije da će pravda biti dostižna da je za tu stvar bio nadležan sud iza kojeg bi stajao autoritet Saveta bezbednosti UN. Mi ćemo, ipak, zato što je to u našem interesu, iskoristiti svaku priliku da pomognemo da zločince stigne zaslužena kazna", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Povodom najave ministra prosvete i strukovnih sindikata da će prve otpremnine dobiti nastavnici sa KiM, Đurić je istakao da "otpremnine neće dobiti nijedan prosvetni radnik koji živi i radi na KiM".

"Dakle, neće biti otpuštanja naših ljudi na KiM", rekao je on i napomenuo da "srpska prosveta na KiM ostaje srpska, zbog toga smo toliko i insistirali na nadležnostima ZSO u oblasti obrazovanja".
Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023