Vesti
Politika

Đurić: Razgovori o normalizaciji života, ne o nezavisnosti

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je na današnjem sastanku zahtevao da Priština prestane da iznosi neistine o sadržini razgovora u Briselu, ali i od predstavnika EU da budu jasniji i transparentniji o tome o čemu se razgovara. Koordinator Prištine za dijalog Skender Hiseni tvrdi da je na sedmočasovnom sastanku razgovarano o elementima sveobuhvatnog sporazuma.

Đurić: Razgovori o normalizaciji života, ne o nezavisnosti
Marko Đurić (Foto Kosovo onlajn)

Marko Đurić je rekao novinarima u Briselu, nakon nove runde pregovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, da je delegacija Srbije poslala vrlo snažne poruke.

"Nema ultimatuma. Onaj ko to pokuša dobiće jasnu poruku šefa srpske države, srpske vlade i srpskog naroda. Ovde se ne vode i neće se voditi razgovori o nezavisnosti već o normalizaciji života", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je poručio da je bilo dosta laži o sadržini razgovora.

Kako je istakao, on je i Skenderu Hiseniju direktno u lice rekao da je umoran da sluša laži Prištine o tome kako se pregovara i razgovara o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova i o sveobuhvatnim sporazumima koji će rezultirati onime što oni sanjaju.

"Neće rezultirati time, ali može da rezultira normalizacijom odnosa, normalnom trgovinom, školovanjem, cirkulacijom saobraćaja, privrednim poslovanjem, ekonomskim rastom za obe strane. Ako ste za tako nešto, Srbija je za tako nešto uvek spremna, ali nemojte da minirate razgovore tako što ćete pre i posle svakog sastanka zbog domaće političke javnosti iznositi neistine o onome o čemu se razgovara", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da javnost mora da zna o detaljima i temama o kojima se razgovara a ne da samo sluša to iz usta političara iz Prištine koji pokušavaju da zbog domaćih političkih razgovora "prodaju priču" koja podriva same temelje razgovora.

Na pitanje novinara da li je neko na sto stavio predlog konačnog rešenja, Đurić je odgovorio: "Da je neko tako nešto pokušao naša delegacija je imala veoma jasne instrukcije predsednika Vučića i da je do toga došlo mi bismo se ponašali u skladu sa takvim instrukcijama i mnogo ranije bismo bili na avionu za Beograd".

"Dogovor je da se nastavi razgovor"

Pošto do toga nije došlo, kako je naveo, vodili su težak razgovor o raseljenima i ekonomskoj saradnji, i nisu prihvatili nametanje Srbiji krivice za tobožnje kršenje Cefta sporazuma.

Dogovor je da se nastavi razgovor, ne o izmišljenim temama pogotovo ne o nezavisnosti Kosova, već o temama koje mogu da znače za obe strane, dodao je Đurić.

Ponovio je da Priština i Beograd polaze od dijametralno suprotnih stanovišta kada je reč o statusu Kosova, a da tehnički razgovori služe da se olakša život ljudima.

Hiseni: Razmatrani elementi sveobuhvatnog sporazuma

Koordinator Prištine za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da je u sedmočasovnom sastanku sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem razgovarano o elementima, odnosno poglavljima sveobuhvatnog sporazuma koji će biti pravno obavezujući, dodajući da to nije delimično rešenje nijednog pitanja posebno.

"Pregovaramo o elementima opšteg sporazuma koji će na kraju biti međunarodno pravno obavezujući i to bi definitivno trebalo da rezultira normalizacijom recipročnih odnosa između Beograda i Prištine, što neminovno znači i međusobno priznavanje", rekao je Hiseni.

Kako je rekao, trenutni dijalog je "izuzetno politički", jer sadrži odredbe opšteg sporazuma, koje preciziraju obaveze i političke i pravne.

"Znam stav EU da ne postoji određeni dogovor o bilo čemu, sve dok ne postoji sveobuhvatan dogovor o normalizaciji odnosa", rekao je Hiseni.

Dodao je i da su sedmočasovni razgovori bili veoma teški, ali i da misli, na osnovu "tona razgovora", da se "krećemo u pravom smeru".Ostale vesti

Samoopredeljenje prikuplja potpise za obaranje Vlade
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi, međutim, nije precizirao da li će u tome dobiti podršku i drugih političkih stranaka na Kosovu.
  • 06.08.2020
Palmer: Podrška procesu koji predvodi Evropska unija

Usredsređeni smo na podršku procesu koji predvodi Evropska unija koji bi trebalo da dovede do sporazuma između Srbije i Kosova”, izjavio je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

  • 06.08.2020
Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020