Vesti
Politika

Đurić: Razgovori o normalizaciji života, ne o nezavisnosti

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je na današnjem sastanku zahtevao da Priština prestane da iznosi neistine o sadržini razgovora u Briselu, ali i od predstavnika EU da budu jasniji i transparentniji o tome o čemu se razgovara. Koordinator Prištine za dijalog Skender Hiseni tvrdi da je na sedmočasovnom sastanku razgovarano o elementima sveobuhvatnog sporazuma.

Đurić: Razgovori o normalizaciji života, ne o nezavisnosti
Marko Đurić (Foto Kosovo onlajn)

Marko Đurić je rekao novinarima u Briselu, nakon nove runde pregovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, da je delegacija Srbije poslala vrlo snažne poruke.

"Nema ultimatuma. Onaj ko to pokuša dobiće jasnu poruku šefa srpske države, srpske vlade i srpskog naroda. Ovde se ne vode i neće se voditi razgovori o nezavisnosti već o normalizaciji života", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je poručio da je bilo dosta laži o sadržini razgovora.

Kako je istakao, on je i Skenderu Hiseniju direktno u lice rekao da je umoran da sluša laži Prištine o tome kako se pregovara i razgovara o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova i o sveobuhvatnim sporazumima koji će rezultirati onime što oni sanjaju.

"Neće rezultirati time, ali može da rezultira normalizacijom odnosa, normalnom trgovinom, školovanjem, cirkulacijom saobraćaja, privrednim poslovanjem, ekonomskim rastom za obe strane. Ako ste za tako nešto, Srbija je za tako nešto uvek spremna, ali nemojte da minirate razgovore tako što ćete pre i posle svakog sastanka zbog domaće političke javnosti iznositi neistine o onome o čemu se razgovara", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da javnost mora da zna o detaljima i temama o kojima se razgovara a ne da samo sluša to iz usta političara iz Prištine koji pokušavaju da zbog domaćih političkih razgovora "prodaju priču" koja podriva same temelje razgovora.

Na pitanje novinara da li je neko na sto stavio predlog konačnog rešenja, Đurić je odgovorio: "Da je neko tako nešto pokušao naša delegacija je imala veoma jasne instrukcije predsednika Vučića i da je do toga došlo mi bismo se ponašali u skladu sa takvim instrukcijama i mnogo ranije bismo bili na avionu za Beograd".

"Dogovor je da se nastavi razgovor"

Pošto do toga nije došlo, kako je naveo, vodili su težak razgovor o raseljenima i ekonomskoj saradnji, i nisu prihvatili nametanje Srbiji krivice za tobožnje kršenje Cefta sporazuma.

Dogovor je da se nastavi razgovor, ne o izmišljenim temama pogotovo ne o nezavisnosti Kosova, već o temama koje mogu da znače za obe strane, dodao je Đurić.

Ponovio je da Priština i Beograd polaze od dijametralno suprotnih stanovišta kada je reč o statusu Kosova, a da tehnički razgovori služe da se olakša život ljudima.

Hiseni: Razmatrani elementi sveobuhvatnog sporazuma

Koordinator Prištine za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da je u sedmočasovnom sastanku sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem razgovarano o elementima, odnosno poglavljima sveobuhvatnog sporazuma koji će biti pravno obavezujući, dodajući da to nije delimično rešenje nijednog pitanja posebno.

"Pregovaramo o elementima opšteg sporazuma koji će na kraju biti međunarodno pravno obavezujući i to bi definitivno trebalo da rezultira normalizacijom recipročnih odnosa između Beograda i Prištine, što neminovno znači i međusobno priznavanje", rekao je Hiseni.

Kako je rekao, trenutni dijalog je "izuzetno politički", jer sadrži odredbe opšteg sporazuma, koje preciziraju obaveze i političke i pravne.

"Znam stav EU da ne postoji određeni dogovor o bilo čemu, sve dok ne postoji sveobuhvatan dogovor o normalizaciji odnosa", rekao je Hiseni.

Dodao je i da su sedmočasovni razgovori bili veoma teški, ali i da misli, na osnovu "tona razgovora", da se "krećemo u pravom smeru".Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020