Vesti
Politika

Đurić: Razgovori o normalizaciji života, ne o nezavisnosti

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je na današnjem sastanku zahtevao da Priština prestane da iznosi neistine o sadržini razgovora u Briselu, ali i od predstavnika EU da budu jasniji i transparentniji o tome o čemu se razgovara. Koordinator Prištine za dijalog Skender Hiseni tvrdi da je na sedmočasovnom sastanku razgovarano o elementima sveobuhvatnog sporazuma.

Đurić: Razgovori o normalizaciji života, ne o nezavisnosti
Marko Đurić (Foto Kosovo onlajn)

Marko Đurić je rekao novinarima u Briselu, nakon nove runde pregovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, da je delegacija Srbije poslala vrlo snažne poruke.

"Nema ultimatuma. Onaj ko to pokuša dobiće jasnu poruku šefa srpske države, srpske vlade i srpskog naroda. Ovde se ne vode i neće se voditi razgovori o nezavisnosti već o normalizaciji života", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je poručio da je bilo dosta laži o sadržini razgovora.

Kako je istakao, on je i Skenderu Hiseniju direktno u lice rekao da je umoran da sluša laži Prištine o tome kako se pregovara i razgovara o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova i o sveobuhvatnim sporazumima koji će rezultirati onime što oni sanjaju.

"Neće rezultirati time, ali može da rezultira normalizacijom odnosa, normalnom trgovinom, školovanjem, cirkulacijom saobraćaja, privrednim poslovanjem, ekonomskim rastom za obe strane. Ako ste za tako nešto, Srbija je za tako nešto uvek spremna, ali nemojte da minirate razgovore tako što ćete pre i posle svakog sastanka zbog domaće političke javnosti iznositi neistine o onome o čemu se razgovara", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da javnost mora da zna o detaljima i temama o kojima se razgovara a ne da samo sluša to iz usta političara iz Prištine koji pokušavaju da zbog domaćih političkih razgovora "prodaju priču" koja podriva same temelje razgovora.

Na pitanje novinara da li je neko na sto stavio predlog konačnog rešenja, Đurić je odgovorio: "Da je neko tako nešto pokušao naša delegacija je imala veoma jasne instrukcije predsednika Vučića i da je do toga došlo mi bismo se ponašali u skladu sa takvim instrukcijama i mnogo ranije bismo bili na avionu za Beograd".

"Dogovor je da se nastavi razgovor"

Pošto do toga nije došlo, kako je naveo, vodili su težak razgovor o raseljenima i ekonomskoj saradnji, i nisu prihvatili nametanje Srbiji krivice za tobožnje kršenje Cefta sporazuma.

Dogovor je da se nastavi razgovor, ne o izmišljenim temama pogotovo ne o nezavisnosti Kosova, već o temama koje mogu da znače za obe strane, dodao je Đurić.

Ponovio je da Priština i Beograd polaze od dijametralno suprotnih stanovišta kada je reč o statusu Kosova, a da tehnički razgovori služe da se olakša život ljudima.

Hiseni: Razmatrani elementi sveobuhvatnog sporazuma

Koordinator Prištine za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da je u sedmočasovnom sastanku sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem razgovarano o elementima, odnosno poglavljima sveobuhvatnog sporazuma koji će biti pravno obavezujući, dodajući da to nije delimično rešenje nijednog pitanja posebno.

"Pregovaramo o elementima opšteg sporazuma koji će na kraju biti međunarodno pravno obavezujući i to bi definitivno trebalo da rezultira normalizacijom recipročnih odnosa između Beograda i Prištine, što neminovno znači i međusobno priznavanje", rekao je Hiseni.

Kako je rekao, trenutni dijalog je "izuzetno politički", jer sadrži odredbe opšteg sporazuma, koje preciziraju obaveze i političke i pravne.

"Znam stav EU da ne postoji određeni dogovor o bilo čemu, sve dok ne postoji sveobuhvatan dogovor o normalizaciji odnosa", rekao je Hiseni.

Dodao je i da su sedmočasovni razgovori bili veoma teški, ali i da misli, na osnovu "tona razgovora", da se "krećemo u pravom smeru".Ostale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021