Vesti
Politika

Đurić: Raseljenima potrebna pravna pomoć

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je danas da Priština ne podstiče povratak raseljenih lica i izrazio nadu da će stupanjem na funkciju srpskih sudija i povratkom uzurpirane i uništene imovine biti stvoreni uslovi za masovniiji povratak.
Đurić: Raseljenima potrebna pravna pomoć
Okrugli sto o pravnoj pomoći (Foto Tanjug)

Đurić je, na okruglom stolu povodom završetka projekta “Podrška sprovođenju strategija za interno raseljena lica, izbeglice i povratnike - pravna pomoć”, kazao da se radi o projektu koji se završava posle dve i po godine, koji je finansiran iz pretpristupnih fondova EU, a u okviru kojeg je pružena pravna pomoć u 5.587 predmeta, od kojih je do kraja zatvoreno 1.856, a i dalje otvoreno 3.731.

Prema njegovim rečima, interno raseljenim licima je pre svega pružana pravna pomoć u predmetima za nadoknadu uništene ili protivpravno uzurpirane imove, ali i neisplaćenih nadoknada za rad u preduzećima na Kosovu i Metohiji.

“Broj predmeta koji su zahvaljujući donaciji EU uzeti u rad i broj ljudi kojima je pružena pravna pomoć je ogroman i možemo biti zadovoljjni. Međutim, veoma mali broj interno raseljenih lica pred kosovskim pravosuđem je našao lek i pravdu”, konstatovao je Đurić.

On je istakao da su interno raseljena lica sa Kosova i Metohije prijavila da je potpuno uništeno više od 34.000 stambenih objekata, te da nisu uspeli da ostvare sistem kompenzacije, dodajući da se na Kosovu nastavlja nekažnjeno uništavanje imovine i sprečava povratak, te čak paralegalnim postupcima opstruira povratak i legalizuje uzurpacija imovine.

Međunarodna zajednica, kako je podvukao Đurić, ne sme dozvoliti da se nesmetano odvija proces legalizacije otete imovine, i raseljeni teraju da se integrišu u centralnoj Srbiji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da je pomoć pravnika, koji se angažuju preko projekta, da raseljenim pružaju pomoć u rešavanju njihovih imovinsko-pravnih poslova i zastupanjem pred sudovima, značajna, jer su tim licima često potrebna finansijska sredstva za put na Kosovo i angažovanje pravnog zastupnika.

“Pomaganje ljudima da reše imovinsko pravne sporove znači da im pomažemo da zatvore iza sebe bolno poglavlje u svom životu koje je predugo trajalo. Kada povrate svoju imovinu mogu da odluče da li će se ponovo tu nastaniti ili prodati te nekretnine. Ali barem jedna važan deo njihovih problema je rešen”, rekao je Devenport dodajući da je EU rešila da finansira još jedna ovakav projekat čija realizacija treba da počne u drugoj polovini ove godine.

Komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić ukazao je da je od juna pre 16 godina sa Kosova u centralnu Srbiju došlo 210.000 ljudi, navodeći kao podatak da od 42.000 Srba, koliko je živelo u Prištini nekada, danas ima svega 26, u Prizrenu 20-tak, a u Peći, Uroševcu, Đakovici i Vučitrnu nema nijednog povratnika.

“Ovo je najskuplji i najneuspešniji povratak na svetu po broju nikada dovršenih sudskih postupaka, po broju uzurpirane imovine i napada”, ocenio je on.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022