Vesti
Politika

Đurić: Raseljenima potrebna pravna pomoć

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je danas da Priština ne podstiče povratak raseljenih lica i izrazio nadu da će stupanjem na funkciju srpskih sudija i povratkom uzurpirane i uništene imovine biti stvoreni uslovi za masovniiji povratak.
Đurić: Raseljenima potrebna pravna pomoć
Okrugli sto o pravnoj pomoći (Foto Tanjug)

Đurić je, na okruglom stolu povodom završetka projekta “Podrška sprovođenju strategija za interno raseljena lica, izbeglice i povratnike - pravna pomoć”, kazao da se radi o projektu koji se završava posle dve i po godine, koji je finansiran iz pretpristupnih fondova EU, a u okviru kojeg je pružena pravna pomoć u 5.587 predmeta, od kojih je do kraja zatvoreno 1.856, a i dalje otvoreno 3.731.

Prema njegovim rečima, interno raseljenim licima je pre svega pružana pravna pomoć u predmetima za nadoknadu uništene ili protivpravno uzurpirane imove, ali i neisplaćenih nadoknada za rad u preduzećima na Kosovu i Metohiji.

“Broj predmeta koji su zahvaljujući donaciji EU uzeti u rad i broj ljudi kojima je pružena pravna pomoć je ogroman i možemo biti zadovoljjni. Međutim, veoma mali broj interno raseljenih lica pred kosovskim pravosuđem je našao lek i pravdu”, konstatovao je Đurić.

On je istakao da su interno raseljena lica sa Kosova i Metohije prijavila da je potpuno uništeno više od 34.000 stambenih objekata, te da nisu uspeli da ostvare sistem kompenzacije, dodajući da se na Kosovu nastavlja nekažnjeno uništavanje imovine i sprečava povratak, te čak paralegalnim postupcima opstruira povratak i legalizuje uzurpacija imovine.

Međunarodna zajednica, kako je podvukao Đurić, ne sme dozvoliti da se nesmetano odvija proces legalizacije otete imovine, i raseljeni teraju da se integrišu u centralnoj Srbiji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da je pomoć pravnika, koji se angažuju preko projekta, da raseljenim pružaju pomoć u rešavanju njihovih imovinsko-pravnih poslova i zastupanjem pred sudovima, značajna, jer su tim licima često potrebna finansijska sredstva za put na Kosovo i angažovanje pravnog zastupnika.

“Pomaganje ljudima da reše imovinsko pravne sporove znači da im pomažemo da zatvore iza sebe bolno poglavlje u svom životu koje je predugo trajalo. Kada povrate svoju imovinu mogu da odluče da li će se ponovo tu nastaniti ili prodati te nekretnine. Ali barem jedna važan deo njihovih problema je rešen”, rekao je Devenport dodajući da je EU rešila da finansira još jedna ovakav projekat čija realizacija treba da počne u drugoj polovini ove godine.

Komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić ukazao je da je od juna pre 16 godina sa Kosova u centralnu Srbiju došlo 210.000 ljudi, navodeći kao podatak da od 42.000 Srba, koliko je živelo u Prištini nekada, danas ima svega 26, u Prizrenu 20-tak, a u Peći, Uroševcu, Đakovici i Vučitrnu nema nijednog povratnika.

“Ovo je najskuplji i najneuspešniji povratak na svetu po broju nikada dovršenih sudskih postupaka, po broju uzurpirane imovine i napada”, ocenio je on.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023