Vesti
Politika

Đurić: Priština ponovo krši sporazum o slobodi kretanja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je nakon što je njemu i ministru prosvete Mledenu Šarčeviću zabranjeno da posete Kosovo, da je prekršen sporazum o slobodi kretanja.
Đurić: Priština ponovo krši sporazum o slobodi kretanja
Marko Đurić (Foto Kim)

Mladen Šarčević i Marko Đurić trebalo je danas da u Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici otvore Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u tom gradu. Sredstva za izgradnju, adaptaciju i opremanje nove studentske poliklinike obezbedila je Vlada Srbije.

"Mogu samo da kažem da je reč o širem scenariju pokušaja destabilizacije odnosa Beograda i Prištine, o pokušaju sperčavanja rada na normalizaciji odnosa, o pokušaju, između ostalog, i sprečavanja uspostavljanja parlamentarne većine za formiranje institucija u Prištini", rekao je Đurić za Tanjug i naglasio da je poseta bila uredno najavljena.

Očigledno je, smatra Đurić, da "neko želi da izazove haos" zabadanjem prsta u oko i pokušavanjem da se srpske institucije na KiM ugase, te da on na to samo može da poruči da srpske institucije na KiM ne samo da neće biti gašene, već će biti otvarane nove.

Đurić je rekao da su, uprkos sprečavanju, oni mogli da posete Kosovsku Mitrovicu, ali da, kako je rekao, nisu želeli da ugrožavaju bilo čiju bezbednost.

"Pa ni bezbednost tih albanskih, ... valjda su policajci, uniformisani ljudi. Nismo želeli ni njihovu bezbednost da ugrozimo, ali Kosovsku Mitrovicu i KiM nastavićemo da posećujemo kad god mi to budemo želeli i kada smatramo da je to potrebno", rekao je Đurić.

Istakavši da je srpske institucije nastaviti da funkcionišu, da jačaju, kao i čitav srpski sistem, Đurić je rekao da ćemo "dočekati mnogo slobodnije i bolje dane za naš narod na KiM".

Poseta je, inače, napominje Đurić uredno najavljena prištinskim institucijama, a da ovo što se dogodilo je "propao pokušaj Prištine" da spreči otvaranje nove studentske poliklinike u Kosovskoj Mitrovici.

"Moglo bi da se desi da upravo oni koji žele da gase srpske institucije na KiM i sami dožive sopstveno institucionalno gašenje, zbog toga što smo mnogo puta u našoj istoriji gledali kako osionost i bahatost na kraju samu sebe poraze i uveren sam da će tako biti i u ovom slučaju", rekao je Đurić.

Najavio je da će Srbija kao član Interpola ispitati odgovornost svih onih koji ometaju i koče slobodu kretanja i ugrožavaju ljudska prava hapšenjima Srba, te preduzimaju druge korake za narušavanje međuetničkih odnosa i političke i bezbednosne situacije na KiM.

"Vrlo necivilizacijsko ponašanje i čudan čin"

Ministar prosvete Mladen Šarčević je iskustvo sa administrativnog prelaza Jarinje opisao je kao "vrlo necivilizacijsko ponašanje i čudan čin" tim pre što, kako je rekao, za tako nešto "niko nijedan povod nije dao".

"Zaista, ovo je potpuno nerazumno, da budemo vraćeni kao da smo poslednji šverceri sa granice", kaže Šarčević.

Podseća da i albanska strana "vrlo dobro zna" da je Rezolucijom 1244 Srbija nadležna za školovanje svojih građana, kao i za planove, programe i ukupnu aktivnost u obrazovanju, od vrtića do univerziteta.

"Znači nisu imali nijedan razlog ni obrazloženje", rekao je Šarčević istakavši da se on ne bavi politikom.

Dodao je da ih je u Mitrovici čekalo puno posla i da je poseta bila najavljena.. Hteli smo, kazao je, da formiramo i studentski parlament u Kosovskoj Mitrovici.

Šarčević je zapitao EU i predstavnike kosovskih institucija da li oni misle da on nakon ovoga treba da primi ministra prosvete Kosova kada dođe u Beograd na konferenciju ministara zapadnog Balkana.

"Ja mislim da neću. Imam puno pravo da to kažem ovako javno, a onda moraju mene da pitaju zašto neću", rekao je ministar prosvete.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023