Vesti
Politika

Đurić: Prioritet oživljavanje srpskih sredina na Kosovu

Marko Đurić izjavio je da Kancelarija za Kosovo i Metohiju namerava da izradi plan oživljavanja privrede na Kosovu i Metohiji, ističući da je u srpskim sredinama između 60 i 70 odsto ljudi nezaposleno.
Đurić: Prioritet oživljavanje srpskih sredina na Kosovu
Marko Đurić (Foto novosti.rs)

Marko Đurić je na skupštinskom Odboru za KiM rekao da većina Srba na Kosovu i Metohiji živi od različitih oblika pomoći i davanja države i da je takva situacija dugoročno neodrživa.

"U srpskim sredinama na Kosovu nezaposlenost je veća nego u bilo kom delu naše zemlje. Zato kancelarija namerava da izradi plan oživljavanja privrede sa drugim ministarstvima", kazao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju  je podsetio da je i ranije bilo finansiranja preduzetnika na KiM iz raznih ministarstava, ali da takva vrsta politike nije dala rezultate.

Đurić, koji je na Odboru podneo izveštaj o radu Kancelarije u prvih šest meseci ove godine, ističe da srpska strana dosledno sprovodi Briselski sporazum, što nije slučaj sa Prištinom.

“Priština nije poštovala deo Briselskog sporazuima koji se odnosi na pravosuđe, podsećajući da je septembar prošle godine bio rok kada je u većinskim srpskim opštinama trebalo da se oforme novi sudovi i tužilaštva”, rekao je Đurić.

Šef pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom Tanja Miščević osvrnula se na dijalog Beograda i Prištine, poručivši da ako njega nema "nema ni pomaka u poglavlju 35 koje se odnosi na pitanje normalizacije odnosa sa Kosovom”.

"Naravno da nismo zadovoljni takvom situacijom, ali ako nema dijaloga, nema pomaka u poglavlju 35, a bez pomaka u tom poglavlju nema napretka u procesu pregovora", kazala je Tanja Miščević.



Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020