Vesti
Politika

Đurić: Pokušaj veštačkog izjednačavanja Beograda i Prištine

U saopštenje Kvinte u kojem se Priština poziva da ukine takse, a Beograd da prestane da traži povlačenje priznanja Kosova, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ne vidi kao iznenađujuće. Srbija će spoljnu i unutrašnju politiku voditi isključivo u svom interesu, poručio je za RTS Đurić.
Đurić: Pokušaj veštačkog izjednačavanja Beograda i Prištine
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Marko Đurić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da bi iznenađenje bilo da je Kvinta, devet meseci nakon uvođenja taksi, rekla Prištini da će da upotrebi mehanizme Cefta i SSP, da bi izvršila pritisak.

Kaže da je na delu pokušaj veštačkog izjednačavanja zato što Priština krši međunarodno pravo, Cefta sporazum i SSP kao i sve norme vezane za protok robe, ljudi i kapitala, a Beograd se poziva da prestane da brani da Priština bude član u međunarodnim organizacijama koje su rezervisane za suverene i nezavisne države.

"Naše je da ukažemo na to, da ne ćutimo, ne može biti veštačke uranilovke, i da nastavimo da razgovaramo", istakao je Marko Đurić.

Druga stvar koju prepoznaje kao problematičnu je to što je iz saopštenja jasno kako Kvinta vidi cilj budućeg dijaloga, a to je priznanje Kosova i Metohije na celoj teritoriji.

Navodi da je situacija ozbiljna i teška i da je predsednik Srbije bio u pravu kada je rekao da nas očekuje teških sedam ili osam meseci.

Đurić kaže da se obično vidi odnos u kojem je deo međunarodne zajednice nekome majka a nekome maćeha, i da se zbog unutrašnjih problema u Prištini vrši dodatni pritisak na srpsku stranu.

"Nismo mi podneli zahtev protiv Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, nego su oni to tražili mimo bilo kog sporazuma", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Navodi da je za Srbe posebno osetljivo pitanje članstvo u Unesku jer su na delu pokušaji otimanja kulturne baštine koji se više i ne kriju.

Podsetio je na nedavne izjave Envera Hodžaja koji je rekao da sve crkve i manastiri na KiM predstavljaju kosovsku baštinu i imovinu kosovskog naroda.

Politika u srpskom interesu

Marko Đurić je poručio da Beograd ima ozbiljan i racionalan odnos prema svima ali da niko ne treba da očekuje da Srbija svoju spoljnu i unutrašnju politiku vodi na bilo koji način osim u svom interesu.

Govoreći o sastanku sa novim ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocanom Harčenkom, Đurić je istakao da Srbija i Rusija imaju vekovne bratske i prijateljske odnose.

Takođe, ukazao je i da je predsednik Vučić dobio najviše rusko državno odlikovanje što dokazuje da odnose dve zemlje karakteriše visok stepen poverenja.

Rusija se trudi da podrži stavove Srbije o KiM, dodao je Đurić i naveo da je zahvalio ruskom ambasadoru na tome.

"Trudio sam se da ga upoznam sa situacijom na terenu, kako žive Srbi, koji su izazovi i šta dodatno može da se uradi da se položaj Srba olakša", naveo je Đurić.

Đurić kaže da uprkos unutrašnjim neslaganjima, u Prištini postoji saglasnost da se nastavi pritisak na Srbe i da se tamo takmiče ko će da zauzme tvrđi stav po tom pitanju.

"Naše je da čuvamo srpsko jedinstvo na KiM i da sve pozicije u deset opština sa srpskom većinom zadržimo kroz Srpsku listu. Da ne dozvolimo podele jer je jasno da će biti pritisaka i po tom pitanju", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Poručuje da mogu da posotoje političke razlike u drugim delovima zemlje ali da na KiM Srbi moraju da budu monolitni i jedinstveni, složni u nastupu prema Albancima. Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020