Vesti
Politika

Đurić: Podaci u istrazi o ubistvu Ivanovića vode na albansku stranu

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je izjavio u Insajder debati da podaci u okviru istrage srpskih institucija o ubistvu Olivera Ivanovića „nedvosmisleno vode na albansku stranu“.
Đurić: Podaci u istrazi o ubistvu Ivanovića vode na albansku stranu
Marko Đurić (Foto Insajder)

Oliver Ivanović ubijen je pre 11 meseci, a do danas nema zvaničnih informacija o tome ko je nalogodavac niti izvršilac ubistva. Istrage vode tužilaštvo u Beogradu i Prištini, međusobno se optužujući za izostanak rezultata.

“Svi tragovi, i želim da budem nedvosmisleno jasan, svi tragovi vezano za ubistvo Olivera Ivanovića, kojima u ovom trenutku raspolažu naši državni organi, vode na južnu, albansku stranu”, rekao je Đurić odgovarajući na pitanje novinarke Insajdera Senke Vlatković-Odavić da li je svestan koliko je bila opasna kampanja protiv Ivanovića uoči lokalnih izbora na Kosovu. U toj kampanji je i Đurić učestvovao.

Đurić je dodao da se nada, i zbog porodice, i zbog čitave javnosti da će slučaj najhitnije biti rešen i raščišćen.

„Ono što mene brine vezano za ovaj slučaj je što postoji jedna tendencija, jedno nastojanje da se ova strašna tragedija zloupotrebi za politički obračun. Oliver Ivanović je žrtva, i on jeste srpska žrtva na Kosovu i Metohiji, to svi treba da poštujemo“, rekao je Đurić.

Na pitanje novinarke zašto javnost nikada nije dobila informacije koje su u nekoliko navrata najavljene i obećane u vezi s istragom, Đurić nije dao direktan odgovor.

„Mogu da Vam kažem na osnovu onoga u šta sam imao uvid – da je naša istraga danas, i to je veoma žalosno, iako mi nemamo pristup terenu, nismo imali osnovne elemente za vođenje istrage, naša istraga je i dan-danas ozbiljnija i ima obuhvatnije rezultate od onoga što smo mogli da vidimo iz Prištine, koja uopšte nije sarađivala s našim istražnim organima na način na koji su oni to zahtevali“, rekao je direktor Kancelarije za KiM u Insajder debati.

Odgovarajući na pitanje o saradnji s kosovskim institucijama, Đurić je rekao:„Ako vam zapisnik s uviđaja ne dostavljaju dva meseca, to znači da oni ne žele najelementarniju saradnju“.

Čomić: Nasilje nije politika

Članica Odbora za Kosovo Skupštnine Srbije iz Demokratske stranke, Gordana Čomić je rekla da joj strukture koje se bave istragom ne ulivaju poverenje, ali da taj tragičan slučaj mora da bude primer da „nasilje nije politika“.

„Ali uz zahtev da istraga mora da bude dovedena do kraja, nijednom nikada neću prestati da ponavljam da na tom tragičnom slučaju, sa šest metaka u leđa, čoveku koji je decenijama na Kosovu radio u ime dijaloga i mira, da naučimo da nasilje nije politika. Da klevetanje, ruženje ljudi nije politika, samo je nasilje”, poručila je Čomić.

Lider Građanske incijative „Srbija, demokratija, pravda“ (GI SDP) Oliver Ivanović ubijen je pre nešto više od 11 meseci u severnom delu Kosovske Mitrovice. Nakon nedavnih zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine kosovska policija je uhapsila trojicu Srba osumnjičenih da su uključeni u Ivanovićevo ubistvo. Za četvrtim osumnjičenim – potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem kosovska policija traga.

Kosovsko tužilaštvo: Srbi osumnjičeni za učestvovanje u ubistvu

Krajem novembra u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni su pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić. Kako je tada saopšteno, oni su privedeni u sklopu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića i njima je sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana.

Iako su njihovi advokati u izjavama za medije tvrdili da oni nisu uhapšeni zbog ubistva lidera GI SDP, već „zbog sporednih događaja u vezi s tim ubistvom“, portparol Specijalnog suda Kosova Ekrem Ljutfiju naveo je ranije za Insajder da se svi sumnjiče da su uključeni u ubistvo Ivanovića.

„Navedena lica su privedena zbog osnovane sumnje da su uključena u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i za pružanje pomoći pre i nakon izvršenja krivičnog dela ’teško ubistvo’. Takođe, i odbeglo lice M. R. traži se od strane Specijalnog tužilaštva Kosova zbog osnovane sumnje da je uključen u ubistvo Olivera Ivanovića“, naveo je Ljutfiju u pisanom odgovoru Insajderu.

“Radoičić prošao poligrafsko testiranje”

Na koji način je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste umešan u ubistvo Olivera Ivanovića još nije saopšteno. Kako je potvrdio MUP, on je saslušan u srpskoj policiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na dan saslušanja izjavio za RTS da Radoičić nema veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i da je prošao poligrafsko testiranje.

I o tome je u Insajder debati govorio i Marko Đurić.

„Priština godinu dana crta Radoičića kao krivca za to ubistvo, u tome učestvuje i deo medija i deo političara u Srbiji… Onda je čovek uzeo, došao, javio se našoj istrazi, dao iskaz na poligrafu, odgovorio na preko 30 pitanja, može to da uradi u bilo kom drugom centru u svetu i utvrđeno je da nije odgovoran za to...“, tvrdi Đurić.

Milan Radoičić je, i nakon što je kosovska policija saopštila da traga za njim, u Beogradu prisustvovao sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa Kosova.

Neposredno nakon hapšenja ministar policije Nebojša Stefanović je u Skupštini rekao da srpski organi imaju određene sumnje, ali da je teško „raditi bez dokaza i u situaciji kad se ne mogu proveriti svedoci, video snimci i čaure“.

„U istrazi nemamo saradnju na Kosovu. Nema mogućnosti da tužilaštvo i policija operativno deluju i postoji problem da se pribavi bilo koji materijalni dokaz i da bismo mogli da delujemo“, rekao je Stefanović.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara s više hitaca u leđa dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još 17. marta najavio da će „za dve nedelje srpske službe oglasiti“ o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju u vezi s ovim slučajem, ali se to nije dogodilo.

Vučić je tri meseca kasnije, 14. jula, izjavio da će “u narednim danima izneti informacije u vezi s ubistvom Ivanovića”. Ni te informacije nisu iznete u javnost.

Krajem jula je, potom, predsednik Vučić izjavio da „prvi put imamo neka operativna saznanja o tome, koja imaju i neke logike”.

"Iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način, sad smo na malenom tragu“, rekao je Vučić.

Slična obećanja davao je i predsednik Kosova Hašim Tači. On je u julu rekao da će kosovske institucije izaći s konkretnim rezultatima „koji će dati glavobolju mnogima i na Kosovu i u Beogradu“. Ni to se nije dogodilo.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022